Jump to content

Izračun godišnjeg odmora - varanje radnika


sevenof9

Preporučene objave

Zanima me točan broj dana godišnjeg odmora na koji imam pravo. U firmi (koja je registrirana za djelatnost trgovine) radim cca 5 i pol godina, radim kao komercijalist, imam dvoje djece (11 i 19 godina), ukupnog radnog staža imam 15 i pol godina, godina života imam 43. Rad je organiziran u 5 radnih dana tjedno.

Prema Zakonu o radu min. broj dana GO je 18 te koliko vidim iz st.4 članka 48. subote se računaju u dane GO (firma nije donijela Pravilnik o radu niti je u Ugovoru o radu određeno korištenje GO).

Sad dolazimo do zanimljivog dijela. Naime, KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST TRGOVINE iz prosinca 1997. kaže ovako:

Na utvrðeni najmanji broj dana godišnjeg odmora iz stavka 1. ovoga èlanka, pri utvrðivanju dužine trajanja godišnjeg odmora zaposlenicima se uzimaju u obzir sljedeæi kriteriji:

a)radni staž ......

Iz čega proizlazi da za 15-20 godina imam pravo na još 6 dana.

 

Međutim, KOLEKTIVNI UGOVOR POSLODAVACA I RADNIKA iz ožujka 2005. godine kaže ovako:

Radnik koji je u kalendarskoj godini proveo na radu manje od 6 mjeseci ima pravo na korištenje godišnjeg odmora razmjerno vremenu provedenom na radu Godišnji odmor duži od 18 radnih dana utvrđuje se u skladu sa sljedećim kriterijima:

1. PREMA GODINAMA STAROSTI: .........

2. PREMA DULJINI STAŽA: ............

3. PREMA OCJENI POSLODAVCA ........

 

Broj dana prema navedenim kriterijima se zbraja, s time da broj ostvarenih dana po ovoj točki ne može biti manji od 1 niti veći od 5 radnih dana.

 

Iz ovoga dakle proizlazi da bez obzira na to što bih ja po gore navedenim kriterijima imala još 9 dana GO zapravo smijem koristiti samo 5.

 

Molim da mi netko pojasni gore navedeno, jer iz ovog proizlazi da zapravo svi imamo godišnji odmor od max 23 radna dana (uključujući i subote).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija