Jump to content

kako prodati firmu koju su naslijedila i djeca


maxiana

Preporučene objave

Evo, imam jedan prilično veliki problem pa ako mi netko može pomoći sa savjetom, bilo bi super...

Moj muž je nedavno umro a imao je firmu (d.O.o.) koja nije imala dugova, pa sam ju ja navela na ostavinskoj raspravi, nadala sam se da ću možda ipak raditi nešto s njom..ali u međuvremenu je ispalo da stalno imam neke troškove, stalno moram nositi neke papire u poreznu, i u knigovodstvo...s obzirom da sad ne radim to mi je postalo veliko opterećenje i financijski i vremenski gubitak, pa sam odlučila prodati firmu.

Zanima me kako da prodam firmu jer su nasljednici i moje 2 djece (3 i 5 godina), da li moram tražiti neko odobrenje od socijalne službe...za sada se nismo ni upisali kao vlasnici, nego je firma samo navedena u ostavinskoj raspravi?

Ne mogu ju čak ni ugasiti jer to opet košta, a i sve sam poplaćala, firma nje čista pa mi je sad bezveze da na kraju još platim da ju zatvorim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sa kupcem sklopite Ugovor o prijenosu poslovnih udjela, kojim vi i vaša djeca u cijelosti prenose svoje udjele novom vlasniku, te time istupaju iz društva.

Suglasnost Centra za socijalnu skrb je potrebna, jer se radi o raspolaganju imovinom maloljetnih osoba.

Preporučam da najprije odete na razgovor u Centar, objasnite situaciju, te čujete njihove uvjete prodaje.

Tada morate k javnom bilježniku da vam sastavi nacrt Ugovora. Nacrt Ugovora nosite na Centar, te vam on daje ( ili ne daje) pismenu suglasnost. Nakon što njihova suglasnost postane pravomoćna, tada s kupcem ponovno idete k javnom bilježniku, te potpisujete konačni Ugovor.

Ova zakonska procedura, naravno da ima svoje troškove. Konkretan izračun možete dobiti kod javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Zanima me da li mi javni bilježnik unaprijed može reći koliko bi koštao taj nacrt ugovora, jer još nisam upisala sebe i djecu kao vlasnike (nisam znala da to moram napraviti, mislila sam da smo postali vlasnici firme po ostavinskoj raspravi u kojoj je navedeno da nasljeđujemo firmu) U svakom slučaju, već će me koštati nekoliko tisuća kuna dok upišem sebe i djecu kao vlasnike, pa onda još ti ugovori za centar..ne znam da li se na kraju uopće isplati ulaziti u sve to, jer ne mogu prodati firmu za neki veliki iznos, a veliko opterećenje mi je održavati ju. Ne znam šta da radim, jer uopće više nemam novaca (jer ne radim) a opet stalno nešto plaćam za firmu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija