Jump to content

Sudački vježbenik - čija odluka?


ivan-ri

Preporučene objave

Lijepi pozdrav svima!

Imam jedno pitanje vezano uz prijam vježbenika na sudu. Nakon provedenog natječaja i testiranja kandidata(testiranje uvjek obvezatno ili kod manjih sudova samo razgovor s kandidatima?)tko donosi konačnu odluku o izboru vježbenika? Da li je to predsjednik suda ili ministarstvo? Kakva je procedura i čija je riječ zadnja kod izbora?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeli to znači da ministarstvo može donijeti drugačiju odluku od onog kandidata kojeg predloži predsjednik suda? Zar nije predsjednik suda taj koji uzima u obzir ocjene i rezltate testiranja, a ne ministarstvo, te na temelju toga daje svoju preporuku? Koliko sam čuo ministarstvo donosi samo formalno riješenje, a predsjednik suda je zapravo taj koji de facto izabire?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340316.html

 

Članak 7.

(1) Na slobodno vježbeničko mjesto primit će se oni kandidati koji u postupku odabira ostvare ukupno najveći broj bodova.

(2) Ukupan broj bodova određuje se na osnovi rezultata ocjena završenog sveučilišnog diplomskog studija prava i na temelju ostalih postignuća na diplomskom i poslijediplomskom studiju prava, kao i na osnovi pisane provjere znanja te provedenog strukturiranog razgovora.

(3) Broj bodova ostvaren na temelju završenog sveučilišnog diplomskog studija prava te ostalih dostignuća na diplomskom i poslijediplomskom studiju prava može iznositi najviše 50% bodova. Broj bodova ostvaren na temelju pisane provjere znanja iznosi najviše 40%, dok se na temelju rezultata provedenog strukturiranog razgovora može ostvariti najviše 10% bodova.

(4) Ako ima više kandidata s istim ukupnim brojem bodova nego što ima slobodnih vježbeničkih mjesta, odabiru se oni kandidati koji su ostvarili veći broj bodova na temelju pisane provjere znanja. U slučaju jednakog broja bodova prednost će imati kandidat podzastupljenog spola u pravosudnom tijelu za koje se vrši izbor.

(5) Ministar nadležan za poslove pravosuđa odredit će pravilnikom način utvrđivanja broja bodova iz stavka 2. ovog članka, sadržaj pisane provjere znanja i strukturiranog razgovora.

 

 

Po ovome će biti provođeni budući natječaji.

A što se tiče dosadašnjih i toga drži li se ministarstvo preporuke predsjednika suda: na zadnjem natječaju i sudovima na kojima sam bio uglavnom da, ali ne uvijek. Obrazloženo je time da su predloženi kandidati imali bitno lošije rezultate od nekih drugih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija