Jump to content

Odšteta vlasniku od zaštićenog najmoprimca


djemi

Preporučene objave

Poštovani ! Prema Rev(40/99 , objavljenoj u Izboru ...

Pravo na zaštićenu najamninu nema najmoprimac koji ima u vlasništvu USELJIVU kuću ili stan

Vi imate svakako pravo tražiti ekonomsku stanarinu ili iseljenje ako najmoprimac ne pristane na plaćanje cijene.,ali kuća ili stan moraju biti useljivi .

 

 

 

Pozdrav !

 

 

 

Zakon o najmu stanova čl.31 -33 pročitajte tekst i sudsku praksu -naći ćete na internetu .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

htio bi se nadovezati na ovu temu.dakle na papiru odnosno u zakonu stvarno pise da najmoprimac nema pravo na zasticenu najamninu ako posjeduje USELJIVU nekretninu.e sad, trebali bi podici tuzbu protiv nje da joj se oduzme pravo zasticene najamnine i doda nezasticena najamnina.u mom slucaju je taj postupak trajao 11 godina.a nakon sto dobije status zasticenog najmoprimca sa slobodnougovorenom najamninom (te dvije stvari nisu iste) onda vi predlazete najamninu koju smatrate da bi bila primjerena tom stanu.najmoprimka se na taj prijedlog zali i trazi trzisnu cijenu koju odrejuje jedinica lokalne samouprave.naime cijena iz oglasnika, odnosno stvarne cijene na trzistu su daleko vece od one koju ce dati jedinica lokalne samouprave.radi se o tome da vlasnici u vecini slucajeva kada prijavljuju porez na najam prijavljuju toj jedinici najmanju cifru pa iz toga proizlazi i "prosjecna najamnina" u tom kvartu.dakle uglavnom katasterofa i sramota drzave i sudsta.ali nemojte se obeshrabriti nego trazite i dalje svoja prava :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hm to nije losa ideja i zvuci kao logicna ali zakon kaze drukcije.zakon kaze da visinu odredjuje jedinica lokalne samouprave i ona daje PROSJECNU najamninu za stan te i te velicine na toj i toj lokaciji.e sad ako samo vas stan cini taj prosjek onda ok ali ako u susjedstvu imate jos nekoga tko npr.prijavi manju cijenu da placa manje poreza e onda bi tu mogao biti problem zar ne?dajte molim vas stavite odgovor kako ce to sve zavrsiti bas me zanima jer imam slican slucaj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Moja odvjetnica me je stavila pred dilemu: ići u postupak koji će trajati kao i onaj gore spomenuti bar 11 godina i uključivati sporenje oko procjene sudskog vještaka kolika bi trebala biti "slobodna" najamnina ili ići bržim putem i zatražiti spomenutu prosječnu najamninu koja iznosi 15 kn po m2 i u posebnom postupku zatražiti to s kamatama od datuma kad je stanarka postala vlasnicom useljivog stana.

O uspjehu postupka za iseljenje ne želi niti razmišljati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovo hvala na odgovoru! Zaista bi cijenio obrazloženje nekog suca ili zakonodavca zašto je to tako, odnosno zašto se ne može iseliti stanara koji je zaštićeni najmoprimac u stanu koji prelazi njegove potrebe pa plaća i dodatno povećanje zaštićene najamnine od 20% a svoj vlastiti odgovarajući dvosobni stan u centru Zagreba u 30 godina novijoj zgradi drži praznim!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zamislite, navodno je samo Grad Zagreb kao jedinica lokalne samouprave donio odluku o visini "slobodno" ugovorene najamnine a drugi gradovi nisu. Sad istražujem preko Porezne uprave kolika je visina prijavljenih najamnina u mojem susjedstvu da pokušam izračunati kolika je ona prosječna. Jesmo li svi jednaki pred zakonom ako samo zagrepčani imaju od gradske uprave nametnutu "slobodno ugovorenu" najamninu a ostali građani Hrvatske ne? Ima li osnova za pokretanje postupka za zaštitu zakonitosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle danas sam saznao od zagrebačkog imovinsko-pravnog da se ta "slobodna" najamnina koju su oni odredili 1999g u visini 15 km/m2 odnosi na slobodne gradske stanove koje oni iznajmljuju onima kojima hoće i u tim stanovima nema nikakvih starih zaštićenih najmoprimaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poslušao savjet odvjetnika i tužbom zatražio ono što po mišljenju suca mogu dobiti u razumnom roku, tj najamninu 15 kn/m2. Stanarka je najamninu odmah platila, bez potpisivanja ikakvog ugovora.

 

Sad me muči pitanje moram li platiti na to porez?

 

Porez je davanje zajednici od nečeg što meni donosi nekakvu korist. Ja sam tu oštećen i nemam nikakve koristi jer da sam uspio potpisati ugovor sa slobodno ugovorenom najamninom 2700 kn poreska uprava bi mi priznala 30% na ime amortizacije i to bi iznosilo 810 kn, približno onoliko koliko sam ja sad dobio po sistemu 15 kn/m2 ( ili bi dobio po mišljenju suca i praksi zagrebačkog suda po završetku parnice).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne moze traziti nista dalje od 3 godine jer nakon 3 god dolazi do zastare.a cujte morate platiti porez jer je najam isto oblik zarade na koj se placa porez.vi barem imate slobodnougovorenu najamninu(znam da nije bas slobodna ali eto) a ja dobivam zasticenu najamninu u iznosu pricuve koju kao vlasnim moram placati.a jos moram kao vlasnik placati i porez na taj iznos koji kao fol dobivam....a tko mi placa odrzavanje stana koji isto kao vlasnim moram odrzavati...a nemam na raspolaganju ni stan ni novce od njega.eto to vam je jad i bjeda naseg sabora kao zakonodavca i sudstva koji nemaju u interesu rijesavati ovakve slucajeve :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Žao mi je što ste pristali plaćati porez na zaštićenu najamninu. Pogledajte moju ranije objavljenu računicu. Ako se niste bavili vođenjem neke firme onda ću pojasniti: čovjek kupi auto i počne legalno taksirati. Auto će mu trajati 5 godina i mora ga u tom vremenu amortizirati, znači od auta koji košta 200.000 kn svake godine mu se priznaje trošak 40.000 kn. Ako je njegov ukupni prihod u godini 40.000 kn on neće trebati platiti porez jer nije ništa zaradio. Amortizacija ne ovisi o ukupnom prihodu nego o uloženim sredstvima. Naši stanovi vrijede neku sumu koja je proporcionalna najamnini i ako mi sud ili zakonodavac odrede da najmnina bude "zašićena" ili "slobodna" to je njihova greška i ja sam u tom slučaju na nuli kao i onaj pretpostavljeni taksist i nikako nebi trebao platiti porez!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija