Jump to content

oporuka stara 30-tak godina ?


duna

Preporučene objave

Moja baka ima troje djece, sina koji živi s njom i dvije kćeri. Sin 50god, bez dana radnog staža, luta , pije, živi od njene mirovine, Jedna kćer je imala vanbračno dijete i baka se bojala za njihovu budučnost i prije 30 godina s nekim susjedom (koji je u međuvr,preminuo )napisala oporuku da sve ostavlja tom unuku. Ta kćer se udala odselila. Tu je i treće dijete - moja mama. Mi živimo odmah do bake i brinemo se o njoj jer je nepokretna već 10 godina. Njena mirovina se troši na njezine režije za njenu kuću, hranu , lijekove , pelene i sl . Unuk nasljednik ju je posjetio zadnji put prije 8 godina a kćer dolazi svake godine oko Božića.

10 godina , nekoliko puta na dan, nju je potrebno hraniti, prati, presvlačiti - i mama i ja kao unuka (mama radi pa moram uskočiti)

Nasljednik i njegova mama već sad imaju planove prodati kuću kad baka umre a za ujaka ih nije briga.

Nas nitko ništa ne pita jer mi nemamo na ništa prava osim na njene prljave pelene.

Da li je to zaista tako? I da li ta oporuka (ako zaista postoji) daje jednom djetetu pravo da se toliko bahati a nikad svojoj mami nije dala žlicu voda?

Da li 10 godina svakodnevne brige ne znači ništa? Samo da napomenem da baka ne može u dom jer joj mirovina ne pokriva ni četvrtinu cijene ,sin i jedna kćer i dalje ne preuzimaju nikakvu brigu - znači ostajemo mama i ja .

Oprostite što sam malo odužila, ali zaista mi je žao da ja kao klinka moram prati tuđe guzice a nasljednik se već odavno zna. Dali je to "zacementirano" ???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Ta oporuka nije zacementirana .Vaša baka vidi tko vodi brigu o njoj pa bi trebalo da baka napiše novu oporuku u korist osoba koje brinu o njoj .

Baka može vlastoručno napisati jednostavnim riječima da svu svoju imovinu ostavlja xy koje brinu o njoj , i vlastoručno potpisati ili da drugi napiše strojem , te da baka potpiše u prisustvu dva svjedoka koji koji nisu nasljednici .

Daljnja mogućnost je

Baka može s Vama sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju , a za uzvrat sva imovina prelazi na osobe koje ju uzdržavaju . Takvim ugovorom imovina prelazi po potpisivanju ugovora na ugovaratelja davatelja uzdržavanja .

 

Potrebno je pozvati Javnog bilježnika , koji će sastaviti takav Ugovor i ovjeriti ga . Tim ovjerenim ugovorom podnosi se zahtjev gruntovnici za prijenos vlasništva i taj se prijenos vlasništva

izvršava u kratkom roku .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Postoji još problema tu. Baka je nakon moždanog udara dementna i svaki potpis bi bio vjerojatno upitan i mi ne bi željeli ispasti prevaranti koji koriste njenu nemoć.

Da li je moguće nakon njene smrti osporavati oporuku staru 30god. ?

unaprijed se zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako baka prije 30 godina, tj. u trenutku kad je napravila oporuku nije bila dementna, niti pod utjecajem sile, prijetnje, zablude ... teško da ćete oporuku pobiti.

Iz oporuke vaša mama, može tražiti nužni dio.

A druga solucija je opoziv oporuke, nbjenim uništenjem ili sastavom drugačijeg raspolaganja.

Ako je baka dementna, morate pokrenuti postupak postavljanja skrbnika, odnosno lišenja poslovne sposobnosti. Tada će skrbnik moći potpisivati sve nove ugovore. Uz odobrenje centra za socijalnu skrb, naravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija