Jump to content

Novac kao dar


Mihich

Preporučene objave

Pozdrav, nisam našla da negdje piše,pa vas molim da mi odgovorite da li je obavezno napraviti darovni ugovor ako je u pitanju novac ili ne? Naime po krvnom srodstvu sam dobila novac za kupnju nekretnine pa me zanima da li ću u poreznoj upravi morati imati neki dokaz o tome kao što je darovni ugovor? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana.

 

Ugovor o darovanju mora se sklopiti u pisanom obliku ako se darovanju nekretnine te ako je posrijedi ugovor o darovanju koji se ima ispuniti tek poslije smrti darovatelja mora biti sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ili ovjerovljene (solemnizirane) isprave . U svakom slučaju ako želite izbjeći plaćanje poreza po krvnom srodstvu ili tazbinskom, sljedeće kategorije srodnika ne plaćaju porez na darove:

 

-Bračni drug, krvni srodnici u ravnoj liniji, te posvojenici i posvojitelji umrlog ili darovatelja.

-Braća i sestre i njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, ako su živjeli u zajedničkom kućanstvu s ostaviteljem u trenutku njegove smrti ili s darovateljem u trenutku primitka dara.

 

Dakle ako želite putem ove odredbe izbjeći plaćanje poreza, tj ako spadate u neku od ovih grupa, u svakom slučaju trebate imati pismeno sklopljeni ugovor o darovanju gotovine, jer kako bi drugačije dokazali da ste gotovinu dobili od tih osoba.

 

Jednostavno kupite obrazac ugovora u papirnici, ispunite i odnesite na ovjeru javnom bilježniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da ugovor o darovanju nekretnine mora biti zaključen u pisanoj formi i da je takva forma uvjet za valjanost ugovora. Nadalje, odredbe ZZK traže i ovjeru potpisa prodavatelja kod javnog bilježnika kao uvjet za upis predmetne nekretnine na ime kupca kao novog vlasnika. Nasljednici prvog nasljednog reda oslobođeni su plaćanja poreza na promet nekretnina.

 

Netočno je , međutim, da darovanje gotovine oslobađa daroprimca i poreza na promet nekretnina, ukoliko se radi o kupoprodaji nekretnine gdje daroprimac (iz prethodnog pr.odnosa) nastupa kao kupac u novom pravnom odnosu. Odnos kupoprodaje novi je pravni odnos koji je, kako svojim subjektima, a tako i pravnom osnovom, potpuno odvojen od pravnog odnosa prethodnog darovanja.

 

Smatram kako bi darovanje novca bilo relevantno za slučaj uračunavanja tog dara u nasljedni dio daroprimca kao budućeg nasljednika. Ono se (takvo darovanje), radi lakšeg dokazivanja, može sastaviti i u pisanom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija