Jump to content

Više oporuka - koja je valjana


Gacka

Preporučene objave

Poštovani,

 

Ovih dana mi je susjeda napisala oporuku da mi ostavlja svoju imovinu. No čuo sam da je ista osoba do sada napisala više oporuka prije smrti. Moje pitanje je koja je oporuka valjana, dali je to posljednja napisana ili ???

Svakako ista ima supruga a nemaju djece, u oporuci piše da svu svoju imovinu ostavlja meni s tim da suprug ima pravo korištenja kuće dok je živ.

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjane su sve oporuke, s tim da je za nasljeđivanje mjerodavna ona posljednja napisana. Međutim, ako neki dio imovine nije raspoređen u posljednoj oporuci, onda će se on rasporediti na način kako je to navedeno u nekoj od prijašnjih oporuka. Ako nijednom oporukom nije raspoređen određeni dio imovine ostaviteljice, primijenit će se pravila zakonskog nasljeđivanja, što znači da taj dio nasljeđuje muž.

 

Njezin muž je, naravno, nužni nasljednik, pa on može pobijati oporuku i tražiti nužni dio koji mu pripada. A može i tražiti utvrđenje oporuke ništavom, pa se pripremite na parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, zadnja oporuka stavlja izvan snage svaku raniju takvu raspoložbu. Međutim, suprug umrle ulazi u krug tzv.nužnih nasljednika i on polaže pravo na nužni dio. Veličina nužnog dijela iznosi 1/2 onog nasljednog dijela koji bi mu pripadao po zakonu. Odredbe o nužnom dijelu spadaju u tzv. strogo (kogentno) pravo i nužnog nasljednika se ne može isključiti na način da bi se oporučnom raspoložbom povrijedio njegov nužni dio (izuzevši neke iznimne slučajeve težeg protupravnog ponašanja prema ostavitelju ili slučajeve uništavanja njegove oporuke).

 

Važno je, ovdje, naglasiti da nužni dio ostavinski sud ne dodjeljuje (nije dužan dosuditi) po službenoj dužnosti, već njega nasljednik treba zatražiti u ostavinskom postupku. Tada će se oporučna raspolaganja umanjiti na taj način da nužni dio ne bude povrijeđen tj. da nasljednik raspolaže onom vrijednošću ostavine koji odgovara njegovom nužnom dijelu.

 

Vi možete, dakle, i biti jedinim oporučnim nasljednikom ukoliko suprug ostaviteljice ne zatraži svoj nužni dio. Kako sam gore naveo: zadnja oporuka je pravno relevantna (radi se o slobodnoj volji ostaviteljice, a ona može biti i promjenjena naknadnim drukčijim raspolaganjem).

 

Pravo korištenja (lat.: usus) jest stvarnopravno ograničenje prava vlasništva i ono se upisuje kao teret (nasljeđene) nekretnine, a u korist njegovog ovlaštenika- i to na list C dotične nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljuem na odgovorima...........

Svakako da je u oporuci napisano ....svu svoju imovinu kako nekretnine tako i pokretnine ostavljam Ivi Iviću, dok suprugu ne ostavljam ništa osim prava doživotnog korištenja nekretnine.....

oporuka je potpisana pred dva punoljetna svjedoka koji nisu ničim rodbinski vezani.........

a kako se radi o kući na 3 etaže od 300 m2 i nekoliko hektara zemlje imovina je vrijedna pa makar to bilo i u 1/2 dijela.

l.p.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda još malo pojašnjenja:

 

Ostavljanje prava korištenja i nužni dio nisu povezani, tj. ne može se nužni dio umanjiti temeljem činjenice da nužnom nasljedniku ostavljeno i pravo uživanja.

 

Zahtijevanjem nužnog dijela oporuka se ne pobija, pa se o tome odlučuje u redovnom ostavinskom postupku. Dakle, nužni nasljednik priznaje oporuku i traži nužni dio. Tek ako oporučni nasljednik ne prizna pravo nužnog dijela nužnom nasljedniku, onda se stranke upućuju u parnicu. Naravno. može biti i obratno - da nužni nasljednik ne prizna oporuku, kao što je već napomenuto, pa i u tom slučaju slijedi parnica.

 

Ako se radi o osobi koja je "sklona" pisanju oporuka pa ih je napisala više, imao bih zadršku prema konačnom rezultatu, odnosno prema tome što će se desiti kad ostavitelj doista umre. To može biti dobar način za potencijalnog ostavitelja da dođe do raznih usluga od drugih osoba, a da te osobe na kraju ne dobiju nikakvu protuvrijednost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

 

 

Zahtijevanjem nužnog dijela oporuka se ne pobija, pa se o tome odlučuje u redovnom ostavinskom postupku. Dakle, nužni nasljednik priznaje oporuku i traži nužni dio.

 

Nije točno.

 

Oporuka se može pobijati jer jer povrijeđeno nečije pravo na nužni dio.Članak 70 stavak 2 Zakona o nasljeđivanju: Raspolaganja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su. Nasljednik koji priznaje oporuku nema što tražiti. Onaj koji traži svoj nužni nasljedni dio, čini to jer ne priznaje oporuku (ostavitelj je oporučno raspolagao i onim dijelom kojim nije smio, koji je morao ostaviti nužnom nasljedniku). Pobijati se oporuka može zbog povrede prava na nužni dio (kao što bi to u konkretnom slučaju moglo biti), ili pak zbog drugih razloga pobojnosti utvrđenih zakonom. Ili će se pak aktivno legitimirana osoba pozivati na ništavost oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je oporukom povrijeđen nužni dio, taj će se dio na zahtjev nužnog nasljednika izračunati i izdvojiti u okviru ostavinskog postupka bez upućivanja u parnicu radi pobijanja oporuke za ostvarenje prava na nužni dio, a ostatkom će se raspolagati prema oporuci.

 

Tek ako oko tog prava na nužni dio ili iznosa tog dijela dođe do spora između nasljednika, onda se stranke upućuju u parnicu.

 

Međutim, ako bi nužni nasljednik izjavio da općenito ne priznaje oporuku onda bi bio upućen u parnicu u svakom slučaju bez daljnjeg postupanja ostavinskog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, možemo li se načas vratiti na opće principe?

 

Ovako:

1.spor o pravu (pravo na nužni dio jest pravo)- ne mora ići na parnicu (iura curia novit);

2. spor o činjenicama (pr.valjanost oporuke kao takve ili spor o tome što ulazi u ostavinsku masu)- sud upućuje na parnicu (utvrđivanje spornih činjenica zadatak je parničnog postupka).

 

Dedukcijom ovih principa, odgovara se na pitanje. Naravno, pravo od činjenica treba znati razlikovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nije riješeno osim što je čovjek priženjen k osobi već duže vrijeme, sve nekretnine su na gospođi koja mi je dala oporuku..... taj čovjek je maltretira, a ista ima i sestru pa ne želi ostaviti nikome imovinu....osim suprugu doživotno korištenje kuće ( suprug ima isto 80 godina ) ...........pozz...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija