Jump to content

povratak s porodiljnog


lorena3242

Preporučene objave

Za 20 dana trebam se vratiti s prodiljnog na posao.Na porodiljni sam otišla s radnog mjesza računovođe.Uz mene taj posao je obavljala i gospođa koja je u mirovini (radila je to bez prijave).Mene je mjenjala cura koja po mom povratku odlazi.U međuvremenu firma je uvela novi računovodstveni program koji smanjuje potrebu za brojem djelatnika.Šefica me je obavjestila da se na staro radno mjesto ne mogu vratiti već mi nudi skladište (fizički rad i materijalno knjigovodstvo).Jeli to degradacija?Da li je to u skladu sa zakonom?Naravno namjerava mi znatno smanjiti i plaću.Mislim da mi papirnato ne misli promjeniti ugovor jer onda nema zaposlenih u računovodstvu (gospođa u mirovini i dalje radi bez prijave).dakle ugovor za jedno radno mjesto a raditi na drugom radnom mjestu?

Da li me po zakonu mora vratiti na radno mjesto s kojeg sam otišla na porodiljni?Moja šefica je klasični privatnik-robovlasnik,slovo zakona joj puno ne vrijedi a ja bez posla ne mogu.Treba mi i pravni savjet kako se postaviti i kai i koji savjet iz prakse.kako naći zlatnu sredinu.Nije mi problem raditi ali ipak ne želim praviti budalu od sebe.Jer to sam radila prije (neplačena službena putovanja,neplačeni prekovremeni,korištenje svog auta bez naknade).Sve sam to dobrovoljno prihvatila jer sam sve sagledavala iz ugla da učim posao ali mislim da bi sad trebalo stati tome na kraj.Da li prema zakonu smijem odbiti prekovremeni rad?

Hvala svima na savjetima!Post je možda malo zbrčakan ali iskreno od kad mi se jutros šefica javila nisam prestala tresti se i najrađe bi se negdje sakrila i plakala od muke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Temeljem Zakona o radu Vama pripada pravo povrata na radno mjesto sa kojeg ste otišli na porodiljni dopust. Danas je vrijeme kada se ljudi ne žele izlagati sukobima, pa čak niti jasno izreči svoj stav o svom pravu, jer to nikako ne žele čuti naši poduzetnici. I što sada? Posebno sam kao muškarac zabrinut jer se radi o nasilju žene nad ženom. Vaša šefica je vjerojatno također i majka, te je njeno ponašanje meni nemoralno. Sami navodite da ste radili a nije vam bio plaćen prekovremeni rad, službena putovanja te korištenje vlastitog vozila. Vašoj šefici kao i večini poduzetnika nužno i jedino treba primjena pravne države (Visoke kazne, zatvori, pljenidba imovine). Vi u ovoj situaciji nemate nikakav prostor djelovanja što vas čini tužnom i nemoćnom. Gospoda koja mogu i moraju djelovati iz državnih službi opet čuvaju svoja radna mjesta jer su večinom zaposleni preko veza i vezica, a njihovi nadređeni im na finjaka ukazuju što moraju a što ne moraju činiti.

Svaki građanin RH morao bi biti zaštićen od ovolike siline nepravdi, a posebno žene i djeca.

Ovo nije pravni savjet (jer nisam pravnik)nego samo moje mišljenje.

Pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše mišljenje je apsolutno točno i u isto vrijeme tragično.Upravo kako pišete nemam prostora u kojem mogu djelovati,s rogatim se je nemoguće bosti.Na zakon se nesmijem pozivati,za svoje pravo ću se teško izboriti dakle preostaje mi prihvatiti ponuđeno i dalje dopustiti "maltretiranje".

Hvala vam na razumjevanju,ljepo je da me barem netko razumje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja bih se ipak priklonila zakonu u ovom slučaju, odnosno napisati će vam vaša prava da barem imate čime "baratati" u razgovoru sa šeficom. Naravno vi ćete odlučiti što napraviti, ali ponekad im treba dati do znanja da imate svoja prava i znate koja su.

Zakon o radu

čl. 63.

Žena ne smije obavljati osobito teške fizičke poslove....

čl. 82.

Nakon što je prošao rodiljni dopust radnik koji je to pravo koristio ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja tog prava, a ako je prestala potreba za obavljanje tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

 

Nadalje, vaša gospođa poslodavac je u više prekršaja, i što se vas i što se te umirovljenice tiče, da sve ne prepisujem navesti ću vam članke: čl. 246, stavak 1, 5, 7. Članak 247 stavak 16. (ovo se posebno odnosi na vas). članak 248, stavak 1, 13, 18,.

Vidjeti ćete i koje su kazne propisane za ove prekršaje.

Zakon vam je objavljen u Narodnim novinama br. 137/04, možete ga pronaći i na internetu.

 

Pokušajet mirno razgovarati sa svojom šeficom, koristite neke od ovih aduta ako drugi ne upale, možete joj stvoriti više problema, ali nadajmo se da do toga ne će doći..

 

Znam da je kriza i da je posao teško neći, ali negdje ipak trebaju postojati granice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na savjetima!Razgovor prošao u mirnom tonu.lagano sam dala do znanja da poznajem svoja prava i da mogu stvarat probleme ali da to valjda nije potrebno,naglasila svoje sposobnosti i prednosti dogovor je da vodim dio poslovanja skladišta i dio računovodstva (fizički rad je isključen,kao i prekovremeni).Plača je ostala sporna,ja sam insistirala na staroj plaći,sutra će se do kraja izjasnit.

Kao što Nina kaže negdje treba postaviti granicu.ja sam zauzela stav,našli smo kompromis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija