Jump to content

Ostavina nakon smrti tete u inozemstvu


zrimag

Preporučene objave

Pozdrav, zamolila bih vas odgovor na jedno pitanje vezano uz ostavinu tete u inozemstvu.Nakon njene smrti,ona je ostavila svu svoju imovinu svojoj braći i sestrama.

Među tom braćom i sestrama je i moj otac,koji je također preminuo,pa sam ja prema tome nasljednik.Jedna od sestara koja živi u Njemačkoj će voditi postupak oko imovine,i za to je potrebno da joj ostala braća iz Hrvatske napišu punomoć,koja se prevede i ovjeri kod javnog bilježnika.Međutim,kako su sva ostala braća i sestre živi,osim mog pokojnog oca,za njih je dovoljno samo da potpišu tu punomoć kod javnog bilježnika,te prilože rodni list.Ja osim potpisa,prilažem svoj rodni list te smrtni list svog oca. Zanima me sad,dali je to dovoljno, odnosno dali trebam priložiti nekakav dokument u kojem se navodi da sam ja jedino dijete svog oca,i ako da, o kakvom se dokumentu radi?

 

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dovoljno je ovo što ste naveli sami.

 

Važno je znati da se u punomoći treba znati za što se ona nekome daje.

u ovom slučaju daje se za DAVANJE NASLJEDNIČKE IZJAVE u ost. postupku. (pri tome izjavitelj se sam može već u samoj punomoći izjasniti a) prihvaća li se svog nasljednog dijela b)prihvaća li i ustupa li nekome od sunasljednika c) odriče li se svog nasljednog dijela)

punomoć se isto tako može dati nekome za ZASTUPANJE u postupku a to onda uključuje: pristupanje umjesto nekoga na ost. raspravu, davanje naslj. izjave, podnošenje raznih pismena i podnesaka , odricanje od prava na prigovor na rj. o nasljeđ., preuzimanje rješenja o nasljeđ., te podnošenje pravnih lijekova na rj. o nasljeđ. (prigovor ili žalba).Ovakva punomoć je opsežnija i dakako ponekad puno praktičnija za sudionike ost. postupka, smanjuje vrijeme postupka a i troškove za sudionike.

ovjera potpisa svakako a nakon toga dati pismeno prevesti sudskom tumaču jer to bilježnik ne radi.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija