Jump to content

Grabovac, zemljište


ciklama

Preporučene objave

Moj otac je naslijedio zemljište svoje sestre (koja je to uz 2 pastorka naslijedila od muža) u Grabovcu, općina Omiš. Živimo u Bosni.To je bilo 2oo2. god.Onda je 2006. god. primio poziv za podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na promet nekretnina te osobno otišao da to obavi u Omiš. Prije toga je dobio i rješenje o uskraćivanju provedbe rješpenja o naslijeđivanju jer u njemu nije bilo svih traženih podataka. U Omišu nije uspio ništa uraditi jer referent koji to radi nije bio tu.Sad je dobio zapisnik s utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina uz obavijest da mora platiti kaznu zbog kašnjenja prijave obveze te da zemljište ima vrijednost 108388,20 kn, a porez je 5%. Šta bi trebao uraditi, obzirom da to njemu ništa ne treba? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Niste napisali od koga je Vaš otac to naslijedio . Ako je naslijedio od srodnika u I-liniji ne plaća porez ., a sve i da treba platiti to je oko 5.ooo,kuna . Danas zemlja u hrvatskoj vrijedi puno , te bi bilo dobro da to rješenje o nasljeđivanju provedete kroz zemljišne knjige .Naslijeđenu imovinu uvijek možete prodati ili zadržati kao rezervu jer predstavlja bogatstvo svaki cm 2 zemlje .

Na rješenje o porezu imate pravo žalbe ako se ne slažete , međutim tu morate angažirati osobu koja se razumije u pravne propise .

 

Pozdrav !.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da u drugom grmu leži zec.

Kažete da je uskraćena provedba rj. o naslj. u zemlj. knjigama! E tu je problem.

Prvo treba ishoditi točne i potpune podatke u rj. o naslj. kod bilježnika na način da on izradi ISPRAVAK rješenja o nasljeđ. i da takvo rj. s točnim i potpunim podacima dostavi zk. odjelu Općinskog suda u Omišu da se tamo provede uknjižba prava vlasništva na sve nasljednike. Naravno da te točne podatke morate sami prikupiti i dostaviti bilježniku i to moraju biti zrcalno prepisani podaci iz same zem.knjige inače vam neće provesti uknjižbu.

Dalje: vama odbijaju uknjižbu prava vlasništva a ujedno vam porezna uprava oređuje visinu poreza da ga se plati za nešto čemu ne možete postati vlasnici , za zamisliti se zar ne?

Uknjižba je vrlo važna jer tek tada stječete mogućnost raspolaganja nekretninom ( darovati je , prodati, opteretiti zalogom i hipotekom, graditi na njoj...)

Možete i žaliti se na rj. porezne uprave glede visine iznosa porezne obveze.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata je išao prije tri godine da riješi i proknjiži to zemljište, međutim, kako nije bilo odgovornog službenika, zamjenik je uzeo njegove podatke i rekao da će to srediti se, ali do danas tata osim rješenja o naslijeđivanju nema nikakvog drugog dokaza o imovini. Osim toga, cijena m kvadr. je u toj zabiti upisana kao 4kn. Sve je nejasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija