Jump to content

alimentacija


nameless

Preporučene objave

pozdrav svima!

 

beba će se rodit za par mjeseci al želim znat neke osnovne stvari...

 

imam par pitanja u vezi alimentacije:otac djeteta je student i radi honorarno.

hoće li mu se moć i odakle naplaćivat alimentacija?(on živi s roditeljima)

ako hoće, kada?

odmah po rođenju djeteta ili je potrebna sudska odluka o tome i o visini alimentacije?

 

na temelju čega se računa visina alimentacije?

 

prezime djeteta?

jeli potrebno davat njegovo prezime s obzirom da nismo nikad bili vjenčani?

 

kakva on ima prava ako uopće prizna dijete(to je upitno,hoće li ga priznat jer na početku trudnoće je negirao da je njegovo)

s obzirom da živi u drugom gradu,hoće li je imat pravo samo posjećivat ili će ga moć uzimat na nekoliko dana?

 

unaprijed hvala od mlade buduće mame...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko osoba za koju smatrate da je otac djeteta ne prizna svoje očinstvo pred nadležnim matičarem ili CZSS biti ćete upućeni u sudski postupak u kojem će se utvrđivati očinstvo.

 

Sudska odluka kojom će se utvrditi očinstvo sadržavt će i odluku o visini mjesečnog uzdržavanja kojeg će biti dužan snositi roditelj s kojim dijete neće živjeti.Pri određivanju visine mjesečnog iznosa uzdržavanja se uzimaju u obzir prvenstveno potrebe djetetea ali i mogućnosti davatelja uzdržavanja,njegova primanja,ukupna imovina,mogućnost dodatne zarade itd.

Obiteljski zakon propisuje najniži mjesečni iznos uzdržavanja obzirom na dob djeteta.Za djete od 0-6 godine isti iznosi oko 960,00 kuna i vezan je za prosječnu plaći isplaćenu kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu (17%).

Radno sposoban roditelj se ne može osloboditi obveze uzdržavanja djeteta.

Obzirom na specifičnost situacije koju navodite postoji mogućnost da se traži u posebnom susdkom postupku uzdržavanje djeteta od bake i djeda po ocu ukoliko je izvjesno da otac neće biti u mogućnosti izvršavati svoju obvezu uzdržavanja.Uzdržavanje u tom slučaju se može tražiti danom podnošenja tužbe protiv bake i djeda.

 

Dijete po svom rođenju stječe prava.Ta prava su među ostalim da bude uzdržavano od svojih roditelja,da se roditelji brinu za njega i njegov skladan razvoj.To pravo pripada obojici roditelja ravnpopravno i ostvaruju ga sporazumno.U slučaju da se ne može postići sporazum među roditeljima djetetova prava se mogu i moraju štititi preko nadležnih institucija i ustanova,prvenstveno suda i CZSS.

Djetetovo pravo je također da ostvaruje susrete i druženja s roditeljem s kojim ne živi.O načinu susreta i druženja odlučuje sud,uzimajući u obzir okolnosti pojedinog slučaja.

Svako kršenje djetetovih prava (pravo na uzdržavanje i pravo na susrete i druženje) od strane njegovih roditelja može se kazneno sankcionirati jer predstavalja kazneno djelo,a također CZSS može izreći mjere iz okvira svojih ovlasti kako bi prava djeteta zaštitio.

 

Prezime djeteta djeteta roditelji određuju sporazumno na način da djete može nositi prezime jednog ili drugog roditelja ili oba prezimena..

U slučaju da djetetu nije priznato očinstvo ili dok se isto ne dogodi vi možete djetetu sami odrediti prezime (vaše prezime).

Međutim kada se sudskim putem utvrdi očinstvo otac djeteta može tražiti da uz vaše prezime dijete nosi i njegovo.Ako se o tome ne budete mogli dogovoriti odluku će donijeti nadležni CZSS.

 

Ovi bi bili načelni odgovori na vaša pitanja,a svakako bi bilo dobro da se pobliže upoznate s odredbama Obiteljskog zakona kao i Zakona o osobnom imenu.

 

Obiteljski zakon

 

Zakon o osobnom imenu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija