Jump to content

rekonstrukcija i prenamjena tavana u stambeni prostor


anonimno25

Preporučene objave

Zanima me da li je za rekonstrukciju i prenamjenu tavanskog prostora u stambeni u stambenoj zgradi potrebna suglasnost svih ostalih stanara i suvlasnika iako se rekonstrukcijom ne namjerava zadirati u zajedničke dijelove (nosive zidove, pročelje i krovište?

Vlasnik sam tavana koji je i etažiran i posjedujem vlasnički list. Upravni odjel mi je odbio potvrdu glavnog projekta uz obrazloženje da se glavnim projektom zadire u zajedničke dijelove iako nemam namjeru dirati nosive zidove, krovište i pročelje zgrade. Dobio sam lokacijsku dozvolu i potvrdu da je idejni projekt u suglasnosti za glavnim.

Prema čl.41. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima poslovi koji premašuju redovno upravljanje moraju imati suglasnosti od svih suvlasnika. iako dalje u čl. 82. stoji da se da se može izvršiti i prenamjena bez suglasnosti ako se ne zadire u zajedničke dijelove zgrade.

Imam problem zbog toga što suglasnost od jednog suvlasnika ne mogu dobiti.

Zanima me još i da li imam kakve šanse ako se žalim Ministarstvu?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što vi neophodno morate jest ići redovnim pravnim putem. Uložite žalbu na ministarstvo kao nadležni 2-stupanjski (upravni) organ i argumentirajte ga tako da istaknete svoje pravo vlasništva na posebnom dijelu zgrade (tavanu) koji namjeravate urediti. Pravo vlasništva je apsolutno stvarno pravo ovlaštenika s obzirom na neku stvar koje djeluje prema svima trećima na način da 1. ovlašteniku daje neograničeno pravo raspolaganja s dotičnom stvarju i 2. isključuje svakog trećeg od neovlaštenog zadiranja u tu stvar.

Naravno, postoje kategorije koje se nazivaju i ograničenja prava vlasništva (jedno od kojeg mogu biti i upravni propisi- koji ograničavaju zahvate na vlastitoj nekretnini) ali i susjedska prava, koja nalažu vlasniku određena trpljenja/nečinjenja u korist susjeda. Te odredbe se na odgovarajući način primjenjuju i na suvlasnike.

 

Trebalo bi istaći i dokazati tvrdnje da se namjeravanim radovima nikako ne ugrožavaju ni suvlasnici(susjedi) niti se ugrožava nekretnina (zgrada) kao takva tj.njena statika, a niti zajednički uređaji (za koje vrijedi režim zajedničkog vlasništva).

 

Koliko razumijem Vaš slučaj, odnosni tavan se nalazi u Vašem isključivom vlasništvu, a ne u režimu suvlasništva ili zajedničkog vlasništva.

 

Ukoliko Vaš zahtjev bude odbijen u žalbenom postupku, stvar nije gotova budući Vi možete (novim zahtjevom) pokrenuti novi postupak gdje ćete predložiti drukčiji projekt (onaj koji- po mišljenju nadl.tijela- ne ugrožava zajedničke dijelove zgrade). Novi zahtjev za adaptacijom (koji će se temeljiti na drukčijem projektu) možete pokrenuti i bez da ulažete žalbu na ovo rješenje koje Vam je odbijeno u prvom stupnju. Odbijajućim upravnim aktom se, naime, ne iscrpljuje mogućnost podnošenja novog zahtjeva (i novog postupka) jer stranka uvijek imati procesnu mogućnost da (ponovljenim zahtjevom) ostvari (pokuša ostvariti) svoje pravo koje mu je od strane (nadležne i nadređene) upravne vlasti odbijeno njenim (1-stranim) upravnim aktom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija