Jump to content

kako se "rjesiti" clana obitelji


henry_krinkle

Preporučene objave

Sud postoji i za to kada se ljudi ne mogu dogovoriti...

Problematicni clan obitelji je punoljetna osoba.Financijski je potpuno neovisan o obitelji, jer ima stalni i siguran posao.Mjesecna placa mu je sasvim dovoljna da moze imat svoj samostalni zivot.Ukratko nista ga ne sprecava da jednostavno ode i nastavi zivjeti svoj samostalni zivot u kuci njegova oca (on je dijete iz majkinog prvog braka).

E sad, problem je u tome sto je on polu-retardirana osoba zaostala u razvoju, tj sto je ostao na nivou djeteta.Njegovi postupci su u suprotnosti sa postupcima zdrave osobe, a ponasanje je krajnje iritantno i po mom osobnom misljenju nevidjeno u psihijatrijskoj praksi.Svi smo se u obitelji slozili da nam on jednostavno smeta i da treba da ode, jer nas on svojim postupcima zapravo terorizira i nabija nam nepotrebne troskove.

Buduci da je sa njim dijalog nemoguc, zanima me da li postoji nacin da ga se sudski izbaci? Da li se uopce moze izbaciti clana obitelji ako on predstavlja problem za obitelj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bitno je da naglasite da li je toj osobi određen stalni skrbnik, s obzirom na retardiranost ili ne..time bi se mnogo znalo.

ako je osoba dovoljno zrela i sposobna da zivi sama, mozete ju (iako to grubo zvuci, al tako ste postavili pitanje) izbaciti iz stana. naravno, ako ne uziva neka prava na prostor u kojem sada zivi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nedavno sam tvrdio, a sada vidim i s pravom, da su clanovi obitelji najeksponiranije zrtve.

 

No, sto se tice intelektualnh poteskoca i eventualne dusevne bolesti, mislim da je to ipak odraz necijeg subjektivnog dojma, a ne stvarnog problema. Jer da je tako, da se i radi o osobi koja je na razini djeteta, kako bi ona mogla zaradjivati tako dobro da moze samostalno zivjeti i kako bi uopce samostalno mogla zivjeti? Imala bi skrbnika, nuzno i osobu koja ju je duzna uzdrzavati, a te duznosti nije se moguce odreci.

 

Dakle, uzimam da se radi o zdravoj osobi (barem u okviru navedenog mentalnog statusa) koja zivi u odredjenoj obiteljskoj zajednici. Ako je nasilna i uznemirava clanove obitelji, moguce je prilikom toga pozvati policiju i pokrenuti prekrsajni postupak zbog nasilnickog ponasanja u obitelji, a moguce je izreci zastitnu mjeru udaljenja iz stana/kuce. Medjutim, to nasilje mora biti obuhvaceno zakonskim okvirima, a ne ocijenjeno nekim subjektivnim dojmom o toj osobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

ako je ta osoba retardirana , a radi se o sinu vaše supruge iz bivšeg braka , onda otac treba istoga uzdržavati , ukoliko je živ , ako ne onda njegovi roditelji(mislim na alimentaciju) a vi kao očuh također imate dužnost da ga uzdržavate , tj,ako ode u neku ustanovu trebate plačati troškove.

za početak mislim da bi odgovarao starački dom za teže oboljele koji nisu sposobni za samostalni život niti rad, bez obzira na godine starosti sudeći po vašoj prići o njegovom stanju,ali to trebate argumentirati na sudu.

trebate posjetiti centar za socijalnu skrb i tamo čete dobiti daljnja uputstva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija