Jump to content

Kako do zemlje čiji je vlasnik 30 godina u Australiji


299

Preporučene objave

Pozdrav

 

Molio bih ako netko ima iskustva u slijedećem.?

Dakle postoje 2 parcele (prije u dvostrukom vlasništvu a sada odvojene) od kojih je jedna bila suvlasnik majka a 2. teta.

Teta živi u Australiji već 30 godina (ima skoro 70 godina) i kčer koja ni nezna Hrvatski.

Bilo joj je ponuđeno da proda parcelu sestri (majci) ali je odbila.

Postoji li kakav način da majka dobije tu zemlju(građevna parcela) kao dosjelost ili bilo koji drugi način?? (budući da su bile zajednički vlasnici zbog tako napisanog nasljedstva) a majka je kao to obrađivala.???

Doduše postoji i brat(ujak) koji kaže da je i on uživao tu zemlju(ali nije bio suvlasnik).

 

Zahvaljujem na odgovoru:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Uživanje zemlje koje nije temeljeno na valjanoj pravnoj osnovi ( nasljeđivanje , kupnja i sl. ) nije osnov za stjecanje vlasništva dosjelošću .( radi se o uzurpaciji tuđeg zemljišta , vlasnik Vam ne želi prodati kako ste naveli , ponudite joj dobru cijenu pa Vas sigurno ne će odbiti .To što je Vaš ujak samovoljno "kosio " nije osnov za stjecanje vlasništva dosjelošću . Vi svi znadete da to nije Vaše , da niste kupili , naslijedili i sl. , pa

dosijelosti nema .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav

 

Dakle tako je kako mike kaže. Sestra je sve znala i na sve pristala. Što se tiće cijene da sam dao bolju kupio bih i zemlju i kuću. stvar je u tome da bi ujak htio tu zemlju pa je odgovorio sestru da je proda.

U svakom slučaju ja se ne protivim da ju ujak nasljedno dobije od sestre ali sto ako ona to ostavi kčeri koja nikad nece doci iz australije a onda će se koristiti jos tko zna koliko godina.

Drugim riječima nebih htio da jedno Država dobije ono sto su drugi obrađivali 30 + tko zna koliko godina te bih zato htio vlasnistvo.

(ni meni se ne sviđa uzurpirati tuđe ali ako netko ne pita za zemlju 30 godina koju su drugi kosili (da ne spominjemo da po novom zakon(već par godina) ako zemlja nije bar pokošena uz cestu slijede kazne - sto znaci da nije bilo sestre koja ju je utzivala teta bi tako i tako ostala bez zemlje i uzela bi ju država zbog dugova)

 

Pa molim nekoga stručnog ako može odgovoriti da li je moguće zakonski uzeti zemlju i kako.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

 

članak 133

1. Nekretnina je ničija tek kad na temelju očitovanja o odreknuću od vlasništva danog u obliku isprave prikladne za zemljišnoknjižni upis bude to pravo izbrisano u zemljišnoj knjizi.

 

2. Napuštena nekretnina prelazi na temelju zakona u vlasništvo RH ako nije zakonom što drugo određeno .

 

 

 

 

u Za stjecanje prava vlaništva dosjelošću traži seprema odredbi iz čl. 28. st.4 ZOVO , posjed određene kvalitete u vidu savjesnog poštenog posjeda, a takav posjed postoji kad posjednik ne zna ili ne može znati da stvar koju posjeduje nije njegova ( čl.72.st. 2 ZOVO.

Okolnost da je tužitelj kosio i eventualno plaćao porez na prihod od nekretnina ne daje takvom posjedu kvalifikaciju savjesnosti posjeda potrebnu za stjecanje prava vlasništva dosjelošću .

 

Okružni sud u Sisku Gž -922/90 od 06.07.1990.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Kupite zemljište od vlasnika ili nasljednika .Trebali bi stupiti u kontakt s vlasnikom i obrazložite što se dešava prema zakonu s imovinom o kojoj nitko ne brine , a Vi ste zainteresirani da kupite s obzirom da se radi o djedovini .( Ako vlasnici nisu zainteresirani možda netko od rodbine dobije to darovnim ugovorom .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija