Jump to content

Poslodavac zaboravio obračunati krizni porez!


otkaz

Preporučene objave

Poštovani, da, istina je da sam izgleda sretnik - bar na ovoj zadnjoj plaći te me upravo to i navelo da se ovdje oratim za savjet.

Kako nigdje (niti u Zakonu niti u Pravilniku) nisam pronašao odgovor na svoju nedoumicu, to vas molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje:

„ U slučaju kada poslodavac ne obračuna posebni porez djelatniku na neto plaću – smije li to učiniti naknadno na slijedećoj plaći ili zatražiti konkretan iznos od djeltanika u bilo kojem drugom obliku?“

Naime, iz čl 3. Zakona razvidno je i nedvosmisleno TKO je obveznik svih radnji prozašlih temeljem Zakona („Obveznik obračunavanja, obustavljanja i plaćanja posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke je isplatitelj plaća, mirovina i drugih primitaka.“)

Dakle, nedvosmislena je obveza poslodavca-isplatitelja plaće da u trenutku isplate obračuna pripadajući propisani iznos.

Također, niti iz čl 10. Općeg poreznog zakona ne proizlazi bilo kakva odgovornost zaposlenika glede eventualnog propusta poslodavca u obračunavanju i naplati posebnog poreza na plaće.

Poštovanje i hvala unaprijed! :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, može u tom slučaju obračunati na idućoj plaći (zbroji obje neto plaće,podijeli s 2, na dobijen iznos obračuna porez, porez pomnoži s 2 i izvrši uplatu)

 

Poslodavac ,kao što ste i sami naveli, ne može od Vas tražiti refundaciju iznosa poreza jer je on obveznik uplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija