Jump to content

p-pdv pretporez


slavuj

Preporučene objave

Poštovani,

Vodim knjige tvrtki koja se upisala u sudski registar 25.05.2009. a prijavila se u sustav tek 08.07.2009.(referentica im rekla do prvog izdanog računa- iako sam rekla da se odmah prijave), dok je već u 5.i 6. mjesecu bilo troškova sa iskazanim pretporezom. Ja sam te troškove knjižila u 07.mjesec i priznala pretporez. Da li je to prekršaj? Koje je mišljenje porezne uprave u takvom slučaju? Mogu li osporiti priznati pretporez?

Puno hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trgovačko društvo posluje od prvog dana nakon upisa u sudski registar. Nema nikakve zapreke da iskoristite pretporez po računima dobavljača primljenim u svibnju i lipnju s nadnevkom nakon upisa u sudski registar uz uvjete da su dobra isporučena odnosno usluge obavljenje, da računi sadrže sve elemente iz odredbe članka 15. stavak 3. Zakona o PDV-u, i da je poduzetničke svrhe. Dužni ste se prijaviti u registar obveznika PDV-a danom koji prethodi danu izdavanja prvog računa. Prema tomu, ako ste izdali račun nakon prijave u srpnju po tromjesečnom obračunu PDV-a (do 30. listopada) podnosite PDV obrazac u kojem se nalaze podaci o obvezi za pdv i pretporez po ulazni računima iz svibnja do dana prijave u registar. Takvog je mišljenja i Porezna uprava (Klasa: 410-01/03-01/224, Ur.br.: 513-07/03-2 • Zagreb, 26. lipanj 2003.):"...Ako je pravna ili fizička osoba stekla odobrenje za obavljanje djelatnosti početkom ove godine ili obavlja pripremne poduzetničke radnje u smislu članka 32. stavak 1. Pravilnika i iako je u tijeku ove godine podnijela nadležnoj ispostavi Porezne uprave prijavu za upis u registar obveznika PDV-a (obrazac P-PDV) prema stavku 2. navedenoga članka Pravilnika, te ako nije u međuvremenu obavljala isporuke dobara ili usluga i izdavala račune za obavljene isporuke, ima pravo na povrat pretporeza po prvim računima dobavljača što se odnose na obavljanje djelatnosti. Upis poduzetnika u registar obveznika PDV-a izvršit će se od dana podnošenja zahtjeva za upis u registar, pa tada poduzetnik stječe pravo na povrat pretporeza po prvim računima dobavljača..."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija