Jump to content

pomoć znalaca molim


prijatelj93

Preporučene objave

Ovako! Godina je 1993. Aktivni pripadnik MUP-a, prvi hrvatski redarstvenik, po nalogu zapovjednika izvršava zadaću te po povratku pogiba u prometnoj nezgodi. Sve se odvija nekoliko kilometara od prve linije bojišmice s koje se poginuli dan prije vratio. Pogibija nije uzrokovana direktnim djelovanjem neprijatelja. Da li se pogibija tretira kao pogibija u obrani suvereniteta RH? Ako da, tko i kako to može osporiti?

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mom gradu svi takvi slučajevi, pa i slučajevi da je čovjek poginuo par dana nakon demobilizacije, riješeni su na takav način da su obitelji, djeca ili supruga ostvarili sva prava kao da su poginuli na prvoj crti. Ja mislim da je to u ono vrijeme 1991-92) bilo redu. Šta smo trebali - djecu ostaviti bez kruha?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju, nažalost nije!

Znam mnogo pozitivno riješenih. Također i one u kojima s prava stekle oditelji stradalih u međuskobnim obračunima branitelja zbog alkohola, kocke, žena,... samoubojica iz istih razloga, pljačkaša,...

A da tog policajca zapovjednik nije nikud slao vjerovatno bi i danas bio među živima.

Nije pravda za sve jednaka! Neki su jednakiji!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebalo bi se tako računat,jer ako su pripadnici mupa dobivali braniteljske dionice u punom iznosu a tokom rata su bili u varaždinu,puli,zagrebu,isto kao i oni koji su bili u zadru,osjeku ili vinkovcima...znači da su bili branitelji cijeli rat,ne vidi razlog zašto se tom nesretniku,pogibija nebi trebala tretirat kao pogibija u obrani suvereniteta RH?

da ne spominjem RVI koji su dobili status u raznim saobračajkama daleko od crte bojišnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tko se smatra smrtno stradalim HB iz DR?

Smrtno stradali hrvatski branitelj iz DR je hrvatski branitelj koji je poginuo u obrani suvereniteta RH tijekom Domovinskog rata u razdoblju utvrđenom člankom 2. stavkom 2. ovoga Zakona.

Što se smatra sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH?

Pod sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Kako se utvrđuje status člana obitelji smrtno stradalog HB iz DR?

Utvrđuje se u upravnom postupku na temelju pisanog zahtjeva člana obitelji, a na temelju dokaza propisanih ovim Zakonom.

Kako se dokazuje činjenica da je smrtno stradavanje nastupilo pod okolnostima iz članka 2. stavka 2. ovoga Zakona?

Dokazuju se samo pisanim dokaznim sredstvima kojima se u smislu ovoga Zakona smatra i Potvrda o okolnostima smrtnog stradavanja HB iz DR, a to je potvrda koju je izdala nadležna postrojba OS RH, nadležno tijelo MORH-a, policijska uprava MUP-a, odnosno MUP u sjedištu u kojoj se navodi pripadnost postrojbi, vrijeme, mjesto i okolnosti smrtnog stradavanja.

Tko je nadležan za rješavanje o navedenom statusu?

Nadležni ured državne uprave u jedinici područne (regionalne) samouprave, odnosno nadležno upravno tijelo Grada Zagreba u prvom stupnju rješava o statusu člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz DR i njihovim pravima.

Da li se pogibija opisana u topicu tretira kao pogibija u obrani suvereniteta RH?

O tome će odlučiti nadležno prvostupanjsko tijelo na temelju Potvrde o okolnostima smrtnog stradavanja HB iz DR i drugih dokaza priloženih spisu predmeta.

Osobno mislim da je jako bitno znati što je poginuli radio u trenutku smrtnog stradavanja, odnosno da li se ta radnja može podvesti pod: "oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište)."

Obzirom na navedeno u topicu ("Sve se odvija nekoliko kilometara od prve linije bojišmice s koje se poginuli dan prije vratio. Pogibija nije uzrokovana direktnim djelovanjem neprijatelja ) mislim da su šanse slabe, da ne kažem nikakve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelj93 je napisao:

A što je s praksom u slučajevima koje sam naveo? Tamo pogibija nema apsolutno nikakve veze s obranom suvereniteta RH!

Čujte, dvije su mogućnosti: možemo o tome do u nedogled raspravljati i sebi pokvariti večer ili svaki takav slučaj prijaviti MOBMS-u i/ili DORH-u (potpisano ili anonimno).

Naime, ukoliko opis događaja koji se navodi u potvrdi o smrtnom stradavanju ne odgovara istini, ista se može pobijati, a ukoliko se utvrdi da je izdata lažna potvrda, taj koji ju je izdao počinio je KD.

 

prijatelj93 je napisao:

MUP je izdao potvrdu o statusu koju u MOBiMS ne priznaju! I to njihovo lječničko povjerenstvo.

O tome je teško pisati kada ne znamo što piše u potvrdi o smrtnom stradavanju, što u nalazu i mišljenju nadležnog liječničkog povjerenstva, a što u rješenju kojim se odbija zahtjev.

Naime, kako je već ranije navedeno, MUP izdaje potvrdu o smrtnom stradavanju, a nadležno tijelo državne uprave rješava o statusu člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz DR i njihovim pravima, i to na temelju navedene potvrde i drugih dokaza priloženih spisu predmeta. Drugim riječima, da li će se konkretno stradavanje priznati kao smrtno stradavanje u obrani suvereniteta RH tijekom Domovinskog rata odlučuje isključivo tijelo koje provodi postupak, uzimajući u obzir sve posebnosti svakog takvog slučaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Jasno mi je!

Nadležno tijelo državne uprave izdalo je Rješenje o statusu obitelji smrtno stradalog u obrani suvereniteta RH. Sad ga drugostupanjsko liječničko povjerenstvo pri MOBiMS-u ne priznaje iako ga je u stjecanju nekih prava priznalo. Ne razumijem u kojem kontekstu spominjete DORH? A što kad praksa pokazuje da je u mnogim sličnim situacijama rješavano u korist obitelji stradalog? Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem u kojem kontekstu spominjete DORH?

 

Pa vjerojatno u kontekstu da prijavite određene nepravilnosti na koje ukazujete i imate saznanja o njima....

 

A što se tiće teme mislim da ste već ista pitanja postavili pod drugim nickom-ubrigama....

 

....i dobili odgovor....

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503327667&forum=33&post_id=175031#forumpost175031

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija