Jump to content

Ubrojivost


soka12

Preporučene objave

U jednom stranom medicinskom časopisu pročitala sam da je dijagnoza poremećaja ličnosti (konkretno F.60.3-emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti) u kombinaciji s konzumiranjem alkohola=potpuna neubrojivost. Kod poremećaja ličnosti razvijena je velika sklonost prema devijantnom ponašanju i ovisnostima koja proizlazi iz same bolesti. Kako naš zakon tretira prekršitelje s ovom dijagnozom u kombinaciji s alkoholnom ovisnošću? Može li to biti olakotna okolnost na sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u kazneno.

 

Naša praksa taj problem tretira otprilike ovako.

 

Emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti osobnosti je olakotna okolnost, ali konzumiranje alkohola u kombinaciji s tim poremećajem ne oslobađa od kaznene ili prekršajne odgovornosti.

 

Naime konzumiranje alkohola dovodi do tzv. samoskrivljene neubrojivosti, odnosno osoba se svjesno stavlja u stanje u kojem zna da može počinit djelo.

 

Pri tom poremećaj osobnosti ostaje kao olakotna okolnost, ali alkohol koji utječe na "pojačanje" poremećaja se ne uzima kao okolnost koje oslobađa od krivnje ili je umanjuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija