Jump to content

Kad odvjetnik krši zakon


Sophie2509

Preporučene objave

Moja majka darovnicom je poklonila čamac(mali od 3m) odvjetniku kojeg je upoznala kad je prodavala jednu nekretninu.To se dogodilo pred 2 godine. On joj je dao darovnicu da potpiše. Ne sjeća se da je darovnica ovjerena i u bilježnika i nema kopiju. Dala mu je i izvadak iz ostavinske na kojoj piše vlasnik čamca(moj pokojni otac) jer ona nije nikad vlasništvo prebacila na sebe. Problem je u tome što odvjetnik nije sebe upisao u lučki upisnik kao vlasnika, pa mojoj mami stižu računi- naknade za pomorsko dobro. Odvjetnik se ne javlja na telefon.Može li ga se prijaviti policiji?

Mama može dignuti prijepis plovidbene dozvole , na kojoj je moj pokojni tata vlasnik, ali ne zna gdje se doista čamac nalazi, pa da optuži odvjetnika. Boji se da bi on mogao još nju tužiti za klevetu. Ako je on darovnicu bacio u smeće i prodao na crno čamac nekome, onda ništa njega ne vezuje za brod.Imate kakav savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem opisu se ne vidi što bi to odvjetnik u opisanom slučaju kršio (kakav zakon ili sl.). Ukoliko pod "lučki upisnik" vlasništva zapravo mislite na Lučku kapetaniju, provjerite da li je brodica (čamac) uopće bila upisana u upisnik brodica u mjesno nadležnu Ispostavu Lučke kapetanije. Naime, brodice do tri metra dužine, bez porivnog uređaja (motora), mislim da se ne moraju ni upisivati u upisnik (registrirati), odnosno ne moraju imati registarsku oznaku. Upisanima se izdaje plovidbena dozvola pa ako je upisana mora je imati, kao i registarski broj. Dakle to najprije provjerite s majkom ili odmah kod lučkog kapetana. Obično su lučki kapetani vrlo uslužni i sigurno će vam na vaše probleme dati adekvatne odgovore.

Inače naknada za korištenje pomorskog dobra se naplaćuju od korisnika pomorskog dobra - u ovom slučaju je to najvjerojatnije vez na kojem je brodica bila vezana. To možete provjeriti kod Lučke uprave, odnosno koncesionara kojemu je ta luka (lučica,privezište...) dano na upravljanje(i o tome se informirajte kod lučkog kapetana, zasigurno će vam pomoći.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršio je zakon tako što je prevario majku-neće da se upiše kao vlasnik, pa mami još uvijek stižu računi. Brod je uzeo a njoj nije dao kopiju darovnice-dakle, dokaz o tome. Inače u poslu surađujem s Lučkim kapetanijama, pa znam cijeli proces.

Jedan drugi odvjetnik joj je savjetovao da mu poštom ošalje uplatnice i zatraži da riješi problem u 2 tjedna ili će uputiti službeni prigovor Odvjetničkoj komori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima li brod registraciju? Ako ima neka prijavi slučaj kapetaniji gdje je registracija broda, i treče da je on kupio, a da nije prenio.

 

Vez se plaća prema općini gdje je i neka njih obavjesti da je brod prodan i njima vrati uplatnicu da je prosljede njemu. Ako ne žele neka otkaže vez i ne plaća više ništa. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija