Jump to content

Odbio puhati - optuzni prijedlog i poziv okrivljeniku. Hitno je!


Lt_Cmdr_Data

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Stvari stoje ovako. Prije skoro dva mjeseca bili smo u Novom Marofu na festi a auto mi je stajao parkiran na parkiralistu kod ducana. Oko 7-8 ujutro smo se vratili te ja nisam htio voziti jer sam bio umoran a i popio sam tu vecer tako da smo odlucili ostati tamo jos neko vrijeme.

Ja sam odlucio odspavati malo a neki su i dalje pili. Oko 11 sam se probudio, a nedugo nakon toga je dosao policajac sav uznemiren, poceo je vristati na nas da pijemo na javnom mjestu i da se moramo izgubiti od tamo odmah ili idemo u stanicu. Cijelo vrijeme je ponavljao "5 minuta ili stanica". Uglavnom, bio je vrlo neugodan za osobu koja bi ovdje trebala biti da nas stiti a ne da maltretira neduzne ljude koji nista nisu skrivili.

 

Natezanje s njim je trajalo kojih 2 minute dok se nismo svi potrpali u auto sto je on bez rijeci promatrao i onog trenutka kad sam upalio auto mi je kroz prozor rekao da sad izadjem van i da moram puhati. Ja sam ugasio auto i rekao da nisam nigdje vozio i da necu puhati na sto se on jos vise uznemirio i poceo prijetiti nekakvim kaznama. Naravno da je i mene to uznemirilo i inzistirao sam na tome da nisam vozio i da necu puhati.

Nakon toga su mi napisali da sam odbio alkotest.

Pretrazili su nas i nisu nista nasli, a one kazne o remecenju javnog reda i mira i pijenju na javnom mjestu sto je spominjao nije napisao. Tako da mi izgleda kao da mu to i je bio plan i taktika.

 

Nedavno mi je doma stigla plava kuverta koja je sadrzavala dva dopisa.

Jedan je optuzni prijedlog od policije u Marofu u kojem se trazi da me se kazni sa 5000 kn i da mi se izrekne zastitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci.

Drugi dopis je od prekrsajnog suda u Zagrebu u kojem me se poziva na rociste radi ispitivanja u vezi tog predmeta.

 

Imam par pitanja:

 

1) Imam 4 svjedoka, tj suputnike, mogu li ih pozvati na ovo ispitivanje?

2) Mogu li se braniti da nisam kriv, te da mi se ne izreknu nikakve mjere ni kazne, posto nisam vozio prije, nit sam imao namjeru voziti prije dolaska policajca a i sve se odvilo na parkiralistu.

3) Moze li se ponasanje policajca smatrati kao navodenje na prekrsajno djelo?

4) Ako me se proglasi krivim, ili ako priznam krivnju, koja je najmanja kazna koju mogu dobiti zaljenjem dokle ide?

5) Treba li mi odvjetnik

5) I zadnje, sto je po vasem misljenju najbolja obrana koju bih mogao iznijeti.

 

Mislim da je jos vazno napomenuti da nisam kaznjeno gonjen ni kaznjavan, imam jedan prometni prekrsaj (odvozenje auta paukom), redovan sam i uzoran student te nemam stalnih primanja.

 

 

Ispitivanje je u petak, pa bih molio kvalificirane da mi probaju do tad odgovoriti. Bio bih vam vrlo zahvalan jer nisam siguran sto mi je najbolje napraviti. Isto tako nisam ni znao da je odbiti puhati najgore sto sam mogao napraviti.

 

Unaprijed hvala,

Lt_Cmdr_Data

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta ste došli sa jednim autom i otišli sa istim ili kako?

Samo vi ste vozili a drugi nisu i koliko vas je bilo?

Događaj se desio u Zagrebu ili ? (nakon dolaska iz Marofa)

Došao je jedan temeljni policajac ili prometni pješke ili njih više? (pošto navodite da su vas pretresli) naime ako je bio temeljni on vas osobno nije mogao alkotestirati dragerom već je valjda pozvao Prometnu policiju dok ste vi kretali u auto ili? te uslijed odbijanja alkotestiranja zvali Hitnu pomoć da točno utvrdi koncentriranost alkohola? vidim da nisu....... a što je inače redovan postupak.

 

Što se tiče remećenja JRM-a za to vam se ne uruluje nalog na licu mjesta već se šalje prekršajni zahtjev prekršajnom sudu, a prekršaj utvrđuje temeljni policajac a prometni prekršaj prometni (istina u manjim postajama prometna je skopčana sa temeljnom ali oni ne hodaju uokolo pješke sa alkometrom itd)Ukoliko se navodni prekršaj desio u Marofu, nadležan je sud u Marofu a ne u Zagrebu.....jeste li vi sami okrivljenik i koji član Zakona o prekršajima ili zakona o sigurnosti prometa na cestama je naveden na pozivu?

a) možete zahtjevati pozivanje svjedoka

b) naravno da da.....

c) sve što mislite da je pridonijelo nečemu u smislu zlouporabe položaja možete navesti

d) ako priznate krivnju to je olakotna okolnost te će vas sud blaže kazniti manjom novčanom kaznom koju ako neplatite zamjenjuje kaznom zatvora itd

e) treba ako mislite da se nemožete sami braniti..

opet e) najbolja obrana je ona koja će najviše umanjiti vašu krivnju ili ako je sve zbrda zdola glede vašeg posta onda imate i sreće jer kad velite da vas je jedan policajac pola temeljni pola prometni pustio bez alkotestiranja ma sve 5.......

odbijanje puhanja najgore što ste mogli napraviti....po čemu je to najgore????

uglavnom vrlo dug post ali nedecidiran...potrudite se kronološki navesti događaj i u logičnom slijedu i promislite o čemu pišete...

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosli smo sa dva auta, bilo nas je 9 ali to je trenutno irelevantno posto su u drugom autu bila tri Francuza i jedna Belgijanka, i svi su otisli doma nedugo nakon toga. Otisli smo s istim autima s kojima smo i dosli jer je jedan od tih Francuza vozio moj auto. Meni je vozacka na licu mjesta oduzeta na 8 dana.

 

Dogadaj se odvio u Novom Marofu. Dosli smo tamo prethodnog dana kasno navecer, parkirali na to mjesto i vratili se ujutro te potom tamo proveli otprilike 4 sata prije dolaska policije (oko 11).

 

Prvo je dosao jedan na motoru, ne znam koja je njegova funkcija. Poceo se derati da ne smijemo biti tu, da pijemo na javnom mjestu (neki su pili alkohol, neki vodu ili sok, ja sam veci dio vremena prespavao) i da se moramo odmah maknuti. Bio je takav cim je dosao a jos se vise iznervirao kad se na hrvatskom obracao Francuzima koji ga nisu razumjeli pa tako ni dozivljavali sto im zeli reci. Posebno se izgubio kad se derao na jednog od njih koji ne prica ni engleski ni hrvatski, pa sam mu pokusao objasniti da ga ovaj uopce ne razumije a da ne razumije ni mene na engleskom. Nakon toga je na losem engleskom derajuci se ponavljao "Five minutes or station".

Nakon takve scene smo samo zeljeli otici otamo te smo mu rekli da cemo se odmah maknuti. Mirno je promatrao kako ulazimo u aute. U trenutku kad sam upalio svoj auto me kroz prozor trazio da izadjem i pusem a kad sam izasao su stigla jos trojica prometnih u drugom autu.

Uglavnom, taj na motoru je radio frku i derao se dok su ostala trojica bili ok decki. Kasnije na kavi u birtiji preko puta nam je jedan lokalac rekao da je to neki glavni policajac tamo, a i ovi drugi su ga zvali "šef".

 

Nisu pozvali hitnu i nisu utvrdili koncentriranost alkohola.

Sto to znaci za mene s obzirom da su prekrsili redovan postupak?

 

Mislim da prijava za remecenje JRM nece ni stici. Cini mi se da mu je to sve bila igra da nas uplasi i navede da krenemo odatle autima kako bi nas mogao maltretirati.

Osim toga, prijatelj je imao puknutu osobnu te su mu vrlo brzo poslali kaznu na koju se on zalio i osloboden je.

Tako da mislim da bi prijava za remecenje JRM vec stigla da je doista i podnesena.

 

Samo ja sam okrivljenik a na pozivu je naveden clanak 282., stavak 9. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Poziv je sa suda u Zagrebu, a dosao je u istoj kuverti sa prijedlogom policije iz Marofa.

 

Sto se tice pozivanja svjedoka, zanima me da li ce ih saslusati na ovom prvom ispitivanju? Posto sam odmah pozvan na saslusanje i nisam ulagao nikakvu zalbu pa tako ni navodio da bih zvao svjedoke kao ni koji bi to svjedoci bili.

 

Ako kazem da nisam kriv, kakva je procedura po tom pitanju i koje su moguce posljedice ako me sud ipak proglasi krivim? Ako priznam krivnju i navedem okolnosti dogadaja, te ostale olakotne okolnosti (student, nezaposlen, nekaznjavan) mogu li biti osloboden svih predlozenih kazni?

 

Sposoban sam braniti se sam, mislio sam vise na pomoc odvjetnika u vezi eventualne buduce zalbe. Dolazak odvjetnika na sud si ionako ne mogu priustiti.

 

Sto se tice odbijanja puhanja, dosta ljudi mi je reklo da se u tom slucaju kaznjava gotovo kao da sam napuhao najvise sto sam mogao. Uostalom, 5000 kn i 12 mjeseci bez vozacke mi se i cini tako.

Neznam kolko bih napuhao u tom trenutku jer nemam iskustva sa time ali nisam bio pijan jer sam zadnje pice popio 3-4 sata prije toga. Moguce da bi bilo preko 0,5 jer se pilo tijekom veceri ali ne puno vise i za to bih dobio puno blazu kaznu. Zar ne?

 

A nisam htio puhati iz ljutnje i principa te me iznerviralo ponasanje policajca i nacin na koji me naveo da sjednem u auto, iako u trenutku njegova dolaska nisam vozio, niti sam imao namjeru a uostalom nisam se ni odvezao nigdje, samo upalio auto.

Sve se odvilo u par minuta, osjecao sam se prevareno i bio sam ljut te sam mu rekao da nisam nigdje vozio i da necu puhati. Njihov zapisnik nisam potpisao.

Uglavnom, napravio je paniku, isprepadao nas i dobio na jako glupu foru.

 

 

Hvala na odgovoru i nadam se da su sad neke stvari jasnije a ako ima nejasnoca rado cu ih objasniti. Ako je potrebno mogu i ponovno, detaljno i kronoloski, opisati cijeli tijek dogadaja.

 

Ono sto me najvise zanima je da izbjegnem placanje kazne posto nemam kako platiti takav iznos, a i 12 mjeseci bez vozacke je jako puno.

Priznao bih i krivnju kad bi me sudac oslobodio ali smatram da nisam kriv, da se dogodila nepravda i siguran sam da bi to potvrdio svatko tko bi mogao svjedociti dogadaju, a da je pri zdravom razumu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako nisi pokrenuo auto nemože prijaviti za upravljanje pod utjecajem.

ako ste alkoholizirani narušavali jrm može te prijaviti za to,ali mora utvrditi alkoholiziranost dregerom,a ako odbiješ dužan si na njegov zahtjev poći s njim u najbližu medicinsku ustanovu na vađenje krvi i uzimanje uzorka urina,

ako je policajac to propustio može te teretiti samo za prekršaj protiv jrm-a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

desperado je naveo ukratko ono što i ja te samim tim za alkohol ako nije utvrđen te nije moguće goniti, osim ako nisi puhao a ODBIO POTPISATI to je nešto sasvim drugo.

 

Članak koji navodite se odnosi upravo na to da ste odbili podvrgnuti se liječničkom preegledu.....no nadalje ukoliko ste odbili oni bi vas ionako sproveli itd, te obavezno odveli u jedinicu za zadržavanje, što ako i nije učinjeno je njihov propust što obavezno navedite na sudu tj. sudac će tražiti suočenje sa policajcima te će ako tako tvrdite biti odbačen prekršaj konto vas (po ovome niste okrivljeni za remećenje javnog reda i mira, te možda su razdvojili postupak pa ćete uskoro dobiti poziv i za to)..

 

onaj koji je došao na motoru definitivno nije "šef" jer šef ili naćelnik smjene mora biti u postaji a šef ophodnje ili sektora je nešto drugo no držimo se teme...

 

 

kad dođete na sud izjavite to da je policija krivo postupila i da (po ovome ispada da niste ni puhali itd) niste bili alkoholizirani itd tj. nema dokaza o konzumaciji alkohola (što mi je teško povjerovati) i navedite tko je sa vama bio njihove podatke itd a koje će sud naknadno pozvati ukoliko smatra da je bitno.

 

a ukoliko vam je jako bitna vozačka to navedite na sudu pa u tijeku postupka tražite da se oduzimaneje zamjeni većom novčanom kaznom i ukorom........i puno sreće....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbitnije je da se branite da uopče niste vozili več ste bili parkirani za što imate i svjedoke. U autu ste mogli sjediti mrtvi pijani i to nije kažnjivo ako je auto vaš i niste vozili. Mogu vas teretiti ako ste a vjerovatno jeste bili bučni za remečenje javnog reda i mira ali nemogu vam oduzeti vozačku dozvolu za nešto šta niste napravili tj. zato jer ste bili na parkingu. A uostalom nisu vas ni alkotestirali i tu neznamo jeli s vaše strane sve u redu (odbijanje alkotesta, alkotestirani ste a odbili potpis itd.) Malo je čudno zašto je podignut optužni prijedlog a ne prekršajna prijava za vožnju u alkoholiziranom stanju. Obavezno tražite suočenje sa policajcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija