Jump to content

nasljeđivanje u jednakim dijelovima


raymonde

Preporučene objave

Poštovani!

 

Uskoro će se održati ostavinska rasprava nakon smrti moga oca. Nasljednici su (osim mene) i moj brat i majka. Zanima me da li se po zakonu očeva imovina dijeli na tri jednaka dijela (tri trećine) ili majka dobiva polovicu imovine, a brat i ja svaki po četvrtinu (dakle ukupno drugu polovicu)?

zahvaljujem na odgovoru, raymonde

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Vaša majka ima pravo iz imovine stečene u bračnoj zajednici izdvojiti bračnu stečevinu koja iznosi 50% svega što su roditelji stekli za trajanja te zajednice bez obzira na doprinos .Očevu imovinu dijele potomci i bračni drug na jednake djelove ako nema oporuke.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ude je napisao:

Poštovani !

 

Vaša majka ima pravo iz imovine stečene u bračnoj zajednici izdvojiti bračnu stečevinu koja iznosi 50% svega što su roditelji stekli za trajanja te zajednice bez obzira na doprinos .Očevu imovinu dijele potomci i bračni drug na jednake djelove ako nema oporuke.

 

Pozdrav!

 

Hvala na odgovoru, no još uvijek mi nije jasno što znači da preostalu očevu imovinu (dakle ne uzimajući u obzir sada bračnu stečevinu koju majka dobiva kao 50% svega što je u braku stečeno), "dijele potomci i bračni drug na jednake dijelove"-da li to u ovom slučaju, gdje su nasljednici majka i dva sina, znači:

 

1. podjela preostale očeve imovine na jednake trećine (majka 1/3, sin 1/3 i drugi sin 1/3) ili

 

2. pola preostale imovine majci a druga polovica se dijeli na jednake dijelove na sinove (svakome sinu 1/4) ili

 

3. pola preostale imovine majci, a druga polovica se dijeli na jednake dijelove - trećine na majku, sina i drugog sina ili

 

4. nešto drugo

 

 

Imam još jedno pitanje: moj otac je za vrijeme braka dobio darovnicom još jednu nekretninu. Da li i ona ulazi u bračnu stečevinu ili je to predmet nasljeđivanja majke i sinova u istim omjerima i kojim?

 

 

Hvala, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na dosadašnjim odgovorima.

 

Dakle, budući da nema oporuke, ako majka traži 50% na ime bračne stečevine, ostatak imovine se dijeli na jednake dijelove? U tom slučaju majka dobiva 50% (bračna stečevina) plus 1/3 preostale imovine, a brat i ja svaki po 1/3 preostale imovine.

 

1. Da li javni bilježnik na (prvoj) ostavinskoj raspravi određuje bračnu stečevinu majke automatizmom, ili na temelju njezine izjeve da je ona sudjelovala u npr. opremanju kuće (iako je to bilo u vrlo malom iznosu u odnosu na cijelu vrijednost kuće)ili je potrebno to posebno dokazivati i kako?

 

2.S obzirom da je otac za vrijeme braka dobio darovnicom još jednu nekretninu,koju su on i majka zajednički uživali, da li majka može zatražiti bračnu stečevinu i na toj nekretnini?

 

Nisam još imao iskustva sa tim stvarima, no čini mi se da je zakon u tome nepravedan, jer ispada da na kraju sinovi, koji su prvi nasljedni red, od ukupne očeve imovine dobivaju neke male postotke, jednu šestinu ili jednu osminu. Majka može izjaviti da je sve bračna stečevina, iako nije u tome baš nešto sudjelovala, a onda sudjeluje još i u ostatku "čiste" imovine supruga, što umanjuje udjele sinova. A što je sa pravima sinova, koji su isto ugradili svoju ljubav i rad u kuću? A da niti ne pomislim da majka svoju bračnu stečevinu može prodati ili darovati nekom drugom, sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju, te na taj način uvijek postoji mogućnost da sinovi nikad ne dobiju taj dio bivše očeve imovine, čak niti nakon njezine smrti, ili moraju tražiti nužni dio...

Ne da mi se suditi sa majkom i pokretati neke postupke dokazivanja, mučno mi je već od same činjenice da oca više nema. Nisam mislio da ću morati misliti na nekakve sudove s mojim najbližima.

S obzirom da je ostavinska rasprava vrlo skoro, molim za savjet,

 

lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskoj raspravi vrši se podjela na idealne dijelove ako se nasljednici odmah ne dogovore o fizičkoj podjeli.

 

To znači da će na zahtjev bračnog druga kao nasljednika i uz suglasnost ostalih nasljednika predmet nasljeđivanja biti 1/2 one konkretne imovine koja je prijavljena kao ostavina.

 

Ako suglasnosti ne bude, bit ćete upućeni u parnicu.

 

Kod ocjene bračnog doprinosa ne biste trebali zaboraviti da i kućanski poslovi predstavljaju znatni radni napor, a obavljaju ih uglavnom žene, pogotovo ako su domaćice.

 

Bračni drugovi mogu raspolagati svojom imovinom kako hoće, pa mogu i sklopiti bračni ugovor kojom će svoju zajedničku imovinu dijeliti drugačije, a ne popola ako im tako odgovara. U to kako će netko raspolagati svojom imovinom nitko se nema pravo miješati, pa ni budući nasljednici.

 

Dar ostavitelju osobno se ne računa u bračnu stečevinu.

 

Ako je netko ulagao u tuđu imovinu svojom slobodnom voljom, to je njegova volja, pa prema tome i njegov problem. Ako je živio u kućanstvu s ostaviteljem, Zakon o nasljeđivanju mu omogućuje da potražuje svoje ulaganje.

 

Točno je da Vaša majka imovinom koju stekne može raspolagati kako hoće, jednako kao i Vi svojim nasljednim dijelom. Ako ona ocijeni da će se za nju pod stare dane bolje brinuti netko drugi, nego njezina djeca, i to je njezino pravo.

 

Predlažem da pogledate Zakon o nasljeđivanju i Obiteljski zakon, dijelovi koji se odnose na ovo što Vas muči nisu jako složeni.

 

Kad je riječ o sporovima sa bliskim srodnicima, to jest neugodno, ali sposobnost da se brinete za svoju imovinu i svoje interese je i znak zrelosti, a u tome niste odgovorni samo prema sebi nego i prema svojoj obitelji, bračnom drugu i djeci. Ulagati pak u tuđu imovinu ne vodeći računa o svojim interesima odnosno osamostaljenju je znak nezrelosti, a izostanak roditeljske potpore da se dijete u svakom pogledu, u skladu sa starošću, osamostali svojim radom (pa ponekad i na neugodni način) nije dobra roditeljska praksa, a pomalo je i sebično. Ali to nije pravni problem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Bračni drug i potomci predstavljaju prvi nasljedni red.

 

Članak 9. Zakona o nasljeđivanju

 

 

1. Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i bračni drug.

 

2. Osobe iz stavka 1l.ovog članka nasljeđuju na jednake djelove .

 

U drugom nAsljednom redu ostaviteljevi roditelji i bračni

drug

 

 

članak 11.

 

1. Ostavitelja koji nije ostavio potomke nasljeđuju njegovi roditelji i njegov bračni drug

 

2. Ostaviteljevi roditelji nasljeđuju 1/2 ostavine na jednake djelove , a drugu polovinu ostaviteljev bračni drug.........

 

 

 

Članak 75. ZN

 

1. Neovisno o svom nasljednom pravu ostaviteljev potomak koji je s ostaviteljem živio u zajednici te svojim radom ili davanjima pridonio da se njegova imovina poveća, časom njegove smrti stjeće pravo na onoliki dio ostavine koji odgovara vrijednosti za koju se njegovim doprinosom imovina povećala dok su živjeli u zajednici.

 

2. Tako izdvojeni dio ne spada u ostavinu te se ne uračunava u račun prilikom izračuna nužnog dijela .

 

3. Pravo iz sravka 1. ovog članka ostvaruje se samo na zahtjev ovlaštenika.Pravo na podnošenje zahtjeva prestaje pet godina od otvaranja nasljedstva .

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija