Jump to content

ugovor o "dosmrtnom" uzdržavanju


damir123

Preporučene objave

Molim, trebala bih savjet u vezi slijedeće situacije:

Moja majka se pred nekoliko godina (5+) preudala i otišla živjeti sa svojim novim mužem, u njegovu kuću. Njezin suprug ima odraslu kćer, sa kojom je nedavno potpisao ugovor o "dosmrtnom" uzdržavanju, u kojem stoji da se kćer obvezuje oca uzdržavati (hrana, čišćenje, njega itd.) do njegove smrti, a da on i moja majka imaju pravo stanovanja u kući do kraja života; zauzvrat ona dobiva nekretnine i - ono što je meni sporno - pokretnine... Dakle, kuća doista glasi na maminog supruga i ona nije suvlasnica, ali ne bi li kao supruga ipak imala pravo na ZAJEDNIČKE pokretnine u slučaju njegove smrti? U ugovoru stoji i klauzula da se potpisivanjem kćer ovlašćuje da odmah upiše kuću na svoje ime te da postaje vlasnicom svega navedenog u ugovoru. Ugovor je potpisan kod javnog bilježnika od strane moje majke, njenog supruga i njegove kćeri.

Ako se netko razumije u to, zanima me nekoliko konkretnih stvari:

-Nakon smrti svojeg supruga, može li moja majka ostati bez stvari iz njihovog zajedničkog kućanstva

-kome će pripasti novac sa suprugovog računa

-može li kćer dignuti hipoteku ili dati kuću u kojoj žive moja majka i njezin suprug kao jamstvo za kredit - ako oni imaju klauzulu o doživotnom uživanju?

 

Stvarno bih cijenila odgovor nekoga tko se susreo sa sličnim problemom ili se razumije u pravo...

Hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovori su iz iskustva

 

- ako je u ugovoru spomenuto da kceri pripada i pokretnina u kuci onda je sva pokretnina njezina

- ukoliko je novac sa tekuceg racuna reguliran ugovorom pripada kceri ako ne onda se djeli izmedju vase majke i kceri ( vjerovatno se to tretira kao bracna stecevina pa pola pripada i vasoj majci - ovo nisam siguran

- kcer moze sa kucom raditi sta joj je volja ona je njezina.Ipak ona mora ispunjava svoju obavezu prema vasoj majci o njezinom pravu stanovanja u toj kuci do kraja zivota.

 

kod ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju predmet ugovora ( nekretnine i pokretnine ) direktno nakon potpisivanja ugovora prelaze u vlasnistvu drugoga ili jednostavno receno u vasem slucaju one su cinom potpisivanaj postale kcerino vlasnistvo.

Ako je vasa majka nesto svoje donjela u tu kucu to ostaje njezino jer to ne moze imati veze sa ugovorom.

Isto tako bi se vjerovatno izuzele pokretnine koje su nakon sklapanja ugovora "dosle " u kucu . To bi se moglo tretirati kao steceno u braku ili kao da nije bilo prisutno kod potpisivanaj ugovora. Samo ja osjecam da vi ne mislite na ovaj slucaj ?

 

- kod ugovora o dozivotnom uzdrzavanje predmet ugovora prelazi u vlasnistvo nakon smrti davatelja.To je glavna razlika izmedju ta dva ugovora.

 

Nadam se da sam vam pomogao , pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija