Jump to content

Plaća odvjetničkih vježbenika


anonimno

Preporučene objave

slijepi o ocima, kurva o postenju...

 

Kratko:

 

Molio bih sve jadnike koji misle da ih odvjetnici izrabljuju za sitnu paru koju na njihovoj grbaci zarade u jednom danu da kratko i suvislo objasne sto jos rade kod tih krvopija.

 

Slobodna zemlja, slobodni ljudi, med i mlijeko...

 

Sto jos cekate? Zgrabite svoju priliku, prodajte svoje ogroooomno znanje i uzorne radne navike za velike pare.

 

:rigoleto:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Vidjet cemo jos tko je u pravu i, u krajnjoj liniji, tko ce to placati gomili smrkavaca koji niti nesto znaju raditi, jos manje hoce raditi i jos trube svugdje okolo da ih se izrabljuje.

 

 

Vjezbenik je ogledalo ureda.

 

Koliko cijenis vjezbenika, toliko cijenis i sebe.

 

Odvjetnici genijalci koji sve znaju i sve mogu stici sami ne trebaju ni vjezbenika. I jos im ostade u dzepu ta sva sila novaca.

 

Odvjetnici koji su zaboravili da su bili vjezbenici, a sada su genijalci (neko cudo tehnike, valjda) trebali bi gostovati cetvrtkom na HTVu. Naime, samo tamo primaju genijalce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovih 6.000,oo kn što se spominje je brutto, što znači da bi netto primila cca 4.000,oo kn, i to bi bila plaća za vježbenika sa pravosudnim, a vježbenik bez pravosudnog bi imao 5.000,oo kn brutto, tj. 3.400,oo netto.

Slažem se da nam je plaća ipak premala, obzirom na trud koji ulažemo, posao koji odradimo, i uopće muku koju su svi prošli da bi uopće mogli dobiti posao odv. vježbenika. Imam par prijatelja koji su završili višu građevinu, pa im je pripravnička plaća 6.000,oo kn, a pripravnički staž 6 mjeseci, nakon čega im se odmah diže plaća par tisuća, a mi moramo raditi za 3.200,oo minimum 2 godine i onda kad se izmučiš dok riješiš pravosudni, plaća ti se povisuje za ogromnih 600-tinjak kuna.

 

Ali, šta je tu je, bit će bolje kad mi budemo odvjetnici... :-);-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

robovlasnicki nastrojenom odvjetniku koji provocira-

vi isti ne bi umrli niti spali na prosjacki stap da je placa vjezbenika dupla od propisanog minimuma po komori, naime vece place cak imaju prodavacice u trgovinama.... i nikako se ne mogu sloziti da naprimjer osoba koja radi godinu i pol i ima polozen pravosudni zasluzuje placu minimalnu- isto tako nije istina da vjezbenici nista ne znaju niti nista ne nauce, iskreno receno tako malu placu po komori opravdanu smatram tek prvih par mjeseci rada, jer ovisno o samoj kancelariji i razlicitosti istih, u nekima nakon godine dana po kolicini i tezini posla postajete apsolutno samostalni u poslu te odvjetnik zasigurno ima samo koristi od vas, nikako stetu...a podcjenjivanje,mobing i ostalo u nekim kancelarijama su van svake razine humanosti. Toliko o casti i ugledu ODVJETNISTVA koji toliko voli isticati nasa ljubljena komora. :-):-):-):-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko tu nikoga ne provocira. Stvar je u trzistu (to je vama nasa borba dala).

 

Ako prodavacica ima toliko, to znaci da to netko hoce platiti. Ako vjezbenici imaju toliko to znaci da odvjetnici upravo toliko hoce platiti. I mozete se vi na trepavice postaviti, ali svaki pritisak na povecanje placa znaci manje vjezbenickih mjesta. A kad jednom budete placali nekoga, znat cete tocno koliko vama (a ne sebi) vrijedi i koliko cete ga (ako uopce hocete) platiti.

 

Kome ne pase moze u prodavacice, ekonomiste i druga bajna zanimanja.

 

Zato je cijela ova kuknjava naprosto ljigava.

 

:rigoleto:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Čini mi se da bi netto bio ipak malo viši; dosadašnjih 3.800 + negdje 250 kn netto povišice za pravosudni + 210 za putne troškove = pa bi to bilo negdje oko 4.250,00 kn za vježbenika s položenim pravosudnim; NRAVNO ako prihvate tu OGROMNU PLAĆU; upravni odbor HOK-a je na potezu... Država nema ništa s tim...

 

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... prestani se izrigavat u svakom postu jer cu te zbanat, a onda ces vidjeti kako lijepo legna batina na ledja onog koji je u poziciji slabijeg.

 

I nadam se da nemas niti jednog vjezbenika. Ako ga ne cijenis i ne zelis platiti, onda se bavi nekim drugim poslom. NIje ni svatko za odvjetnika. Nije ni svatko covjek. Vidis da si najbolji primjer.

 

Jedino sto je ljigavo je kuknjava odvjetnika kako nemaju novaca. To je stvarno za kolektivno povracanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja zalim tebe :cry: ne zelim te vrijedjati al mislim da si malo blesav (ako je jedna osoba autor svih ovih bahato intoniranih poruka) :cry: jer si se u prethodnim postovima (pod uvjetom da si zaista kako u zadnjem tvrdis odvjetnicki vjezbenik) nazvao preplacenim smrkavcem koji nit nesto zna niti hoce raditi...inace bi (s obzirom na dosad od tebe procitano) rekao da si svjestan svoje ogranicenosti,ali s obzirom na prepotentni ton tvojih postova mislim da ne razumijes sto govoris :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da je plaća vježbenika premala. Evo recimo moj primjer: odvjetnik mi nije plaćao niti prijevoz, radio sam od jutra do mraka, subotom, praznicima...Smatrao sam da mogu više, da sam dobar u onome što radim pa sam dao otkaz. Inače posla itekako ima, samo treba imati hrabrosti.Kako sam se naučio crnčiti dan i noć, poslije kratkog vremena moj novi poslodavac je to nagradio, tako da sam zadovoljan (ali naravno puno radim i dalje).

I još nešto, ako želite zaraditi više, morati ćete se dobro pomučiti. Nisam više vježbenik, ali nikada na poslu ne ostajem manje od 10 sati, radim i subotom- zašto? jer je to moj izbor (plaća mi je za naše prilike velika). Isto tako postoji izbor - ne mora se biti vježbenik kod jednog odvjetnika i pustiti ga de te muči.

Za anonimno pisanje protiv odvjetnika i jadanje na ovom forumu ne treba baš hrabrosti, ali za dati otkaz treba.....

Tko se ne bori za svoja prava, teško će ih i ostvariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mora da se uključio u raspravice još jedan tatin sinčić... Tata vjerovatno kupio stančić u kojem je kancelarijica.. ili sa tatom radiš (u njegovoj kancelariji). Sve u životu dobio (možda i fakultet!) , mora da ti je tata, pardon mama, našla i djevojku..

Je, teško je platiti vježbenika jer će biti manje za pića subotom.. Pazi da konobarima ne ostaviš previše manče! Mora da ti je jako bilo teško u životu.

:evil:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prethodni post je sramotan

 

kolega nije sigurno nikakav mamin sincic vec osoba koja odlicno, posteno i savjesno radi svoj posao (e da nas je barem vise takvih)

 

a to kaj ti ne kuzis stvar, to je tvoj problem

 

btw slazem se u potpunosti s kolegom ivanom

 

hrabrost je dati otkaz (i u mom slucaju ne bas ugodno iskustovo - naprotiv), ali isplati se (kod novog principala je totalno druga prica - razumjevanje, postovanje, kolegijalnost i ljudskost)

 

na kraju sve ipak ovisi o tome kakva je tko osoba

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma treba se jednostavno priznati da smo stvarno potplaćeni...

Ali meni osobno to i nije najveći problem (jer sam se već navikla živjeti s tom plaćom) koliko mi je ponašanje principala. I zato je ta plaća toliko bolna onda, što svašta trpiš, a za ništa.

Slažem se da treba biti hrabar pa dati otkaz u lošim uvjetima, jer i sama razmišljam o otkazu, ali mi se ne da ponovno prolaziti početke negdje drugdje..gdje će mi biti možda i gore.

 

Htjela bi pitati kolege je li normalno, uobičajeno pospremati, usisavati, prati Wc u uredu?( što meni osobno stvarno nije problem, to radim svojom dobrom voljom jer nemamo čistačicu i ne volim da je prljavo, ali mi čovjek nakon toga predbaci da nisam usisala jednu mrvicu(doslovce)koja već tri dana. DAJ ZAMISLITE??? Kakva je to faca?

Molim da mi netko od vježbenika odgovori jel to normalan dio vježbeništva i jel tako svugdje?Da šutim i trpim, ili da bježim dalje...

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

stvarno ste mi smiješni

znate li da plaća savjetnika u državnoj upravi sa 10 godina radnog staža iznosi 4200 kn :-D

 

znate li kolika je plaća načelnika odjela u državnoj upravi sa 35 godina radnog staža - magistar pravnih znanosti i položen pravosudni ispit?

cca 7000 kn sa dodatkom na radni staž

 

 

I peru WC,usisavaju, trpe mobing i izivljavanje ili imaju sindikat?

Daj ne lupaj, crknut cu od :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je stvarno čudo, pa jesi li studirala i položila 30 ispita, napatila se dok si dobila zaposlenje, pa sad da pereš i usisavaš ured !!! Znam da ti tu ne možeš učiniti ništa osim odlaska iz tog ureda, ali mi ne ide u glavu tvoj principal ! S njegovim odnosom prema tebi kao vježbeniku ne ponižava samo tebe već i struku kojoj i sam pripada! Vjerojatno je ili škrtac kad ne može dati čistačici 500 kn da mu npr. svake subote usisa i sredi ured, ili je toliko isfrustriran doma, pa može takve naloge davati samo u uredu, a doma je on za usisivačem i s pregačom i kuhačom ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

stvarno ste mi smiješni

znate li da plaća savjetnika u državnoj upravi sa 10 godina radnog staža iznosi 4200 kn :-D

 

znate li kolika je plaća načelnika odjela u državnoj upravi sa 35 godina radnog staža - magistar pravnih znanosti i položen pravosudni ispit?

cca 7000 kn sa dodatkom na radni staž

 

Je, i plaća rudara je 3.000,oo kn a znaš li koliko oni rade, i prodavačica u Konzumu ima 2.200,oo kuna, a isto se ubije od posla, pometači cesta u komunalnom imaju 3.500,oo kn, ... Možemo ovako nabrajati mnoga zanimanja i visine plaća, ali šta si mislio s tim dokazivati ili reći ! Da vježbenici nisu potplaćeni za rad koji obavljaju možda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj frend ima samo osnovnu skolu, priuceni je zidar i marljiv ko vrag pa ga sef cijeni i placa ko majstora. Radi na gradjevini i zaradjuje od 6000-7000 kn.

 

Lopata se uvijek placala jer se vidi koliko si kubika prebacio dok se tebi ne vidi koliko si sefu ovaha napisao.

 

Stvar je u logici i ljudskosti. Covjek koji je polupismen i radi ko vrag je cijenjen i dobro placen od sefa a vjezbenici su nekim principalima nestrucni iako su zavrsili faks, rade u struci, polozili pravosudni.....

 

Sigurno zato sto odvjetnici nemaju akvarij! :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojane sve znam..I već ozbiljno razmišljam o tome da odem drugdje..

Jadno mi je to što sam ja očistila, mislim nisam radila generalku, ali da je ipak ljepše malo..a on meni tako bezobrazno, kao da sam ja čistačica pa da nisam dobro obavila posao za koji me platio.

On mene može kritizirati zbog toga što npr. nisam dobro napisala podnesk, prigovor, žalbu..ali ovo prenisko. Tako nezahvalan biti, i još mi to reći u facu..Ajde ako je to mislio, ali zamisli da mi je to rekao.

Mislim da sam se otpočetka krivo postavila...Ono, ja sam jadnica, sretna da je našla posao, radit ću sve i onda čovjek više nema nikakvog obzira prema tebi..opet napominjem da mi to ispod časti da radim, ali samo budi čovjek onda.

Ne znam...ili je možda tako i drugima

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nije, obzirom na završenu školu, i obzirom na radno vrijeme, redovito po 10 sati, i samu vrstu i način (čitaj stres i odgovornost) posla POTPLAĆEN kao vježbenici. NITKO!

 

Ja sam mladi odvjetnik i nemam vježbenika ali jednoga dana kada ću ga imati; sigurno neće biti na ovakvom minimumu minimuma. SIGURNO. Ili ga neću imati.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ane je napisao:

... prestani se izrigavat u svakom postu jer cu te zbanat, a onda ces vidjeti kako lijepo legna batina na ledja onog koji je u poziciji slabijeg.

 

Ovo su rijeci! Kao i obicno Ane zna pogoditi u srz rasprave.

 

I da, da ne zaboravim, kad vec ima taj smile na forumu:

 

(editirano - moderatori su isto na forumu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja isto usisavam i spremam, perem prozore i bla bla. Nije mi teško zato što mi principal ne dopušta da radim duže od 8 sati dnevno, praktički me tjera doma. Petkom me pusti sat-dva ranije. Nebi sigurno usisavao tepihe da nije tako. U dva mjeseca šta radim u uredu nekoliko puta jr vodio u restoran na ručak. Kavu plati par puta tjedno. Plaća je minimalna, ali radni uvijeti su ok. Ponavaljam, sigurno nebi čistio ured da principal nije takav kakav je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa svima koji tvrde da je osnovni motiv zašto trpiti krasote vježbeništva stjecanje znanja u praksi. Ja sam prije ovog posla pustila posao na kojem sam imala plaću preko 5.000,oo kuna plus raznorazni bonusi. I šta mi je vrijedilo kad sam htjela u struci raditi. I sad radim, prije sam se žalila, sad gulim svoje ali VJERUJTE, dok ti ne pokažeš stav odvjetnik će te stvarno gaziti! Govorim o većini, ne svima. Ja sam znala trpit svašta, ali ne više, pa nismo mi baš takva smeća, moramo se zauzet sami za sebe. Gledajte to ovako, šta bi ti savjetovao/la svojoj stranci da ti se žali na mobbing na poslu??? Da odustane?? NE DAJMO SE!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da ces zadržati takav svat i kad više ne budeš mladi odvjetnik jer mi se čini da su svi zaboravili kako im je bilo kad su diplomirali....evo ja sam trenutno u potrazi za poslom i bila sam na par razgovora...otprije znam da su uvjeti grozni i bila sam spremna no opet sam ostala šokirana...plaće su grozne naravno, vrijeme rada je od jutra pa do sutra naravno, neki traže i da čistiš i kuhaš kave itd...po novom moraš imati i auto da bi te zaposlili :-o očigledno nisam bila na predavanju taj dan kad su se dijelili auti na faksu...ma šta da vam pričam...tako da ispada da većina odvjetnika zaboravi na ono 'jednog dana kad cu imat pripravnika....'

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od: anonimno

postano: 14.01.2006 u 14.53 h

 

copy/paste:

 

Poštovene kolege iz Hrvatske,

U potpunosti se slažemo sa robovlasničkim sistemom rada koji se primjenjuje .Samo što je kod nas spektar djelatnosti puno širi kao na primjer:Šarmiranje sudija da bi lakše neke stvari riješile a po nalogu odvjetnika.Place su nesto bolje pa se krecu u rasponu od 150 eura do 300 eura u zavisnosti da li radite kod uglednog odvjetnika ili ne.

 

_____

 

savjet autoru prenesenog teksta: kada zelite aktivno ucestvovati u odredjenoj raspravi koristite ikonicu "reply" unutar te rasprave, a nemojte otvarati novi thread samo da biste u njemu objavili svoj odgovor (jer je tako vas odgovor izvan konteksta i izgleda kao da je pao s marsa)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Je li čita netko iz Udruge odv. vjezbenika ovaj forum? Pa ako čita, dajte ljudi napravite nešto sa internet stranicama udruge, tamo stoje još vijesti o Božićnom tulumu 2004. ! Ti vježbenici što su tad tulumarili su već postali odvjetnici, a vijest još stoji :-? Da bar hoće proć taj novi kolektivni, čekam ga k´o Sibir sunce. Nešto dugo je potrebno cijenjenom g. Pelicariću da ga potpiše, ne znam zašto, možda nema vremena...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jedino nam nisi rekla kako se to tvoj poslodavac na tebi izivljavao ???

Da nije ipak problem u tebi, nitko te nije hvalio kao tvoja mama, pa je to odmah mobing!!

Imali smo jednu takvu ludjakinju u uredu, non stop je cmizdrila plakala za svaku sitnicu, a svima je ukljucujuci i principala laknulo kad je rekla da odlazi !

Ima i nas svakakvih, alo bogami i ovakvih ludjakinja je pun grad!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne znam ni jednog vježbenika koji svoju plaću nije zaradio svom principalu u tri-četiri dana. Ne moraš biti veliki mislilac da zbrojiš npr.: 7 rasprava, 4 podneska, 6 dopisa strankama, 4-5 uvida u zk, staviš tarifu ispred sebe i vidiš koliko si doprinio uredu u kojem radiš za ta tri dana, tako da definitivno ne stoji priča da vježbenici ne mogu zaraditi niti dio svoje plaće, već je istina upravo suprotna - zarade je višestruko!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Even if it's easy to be free

What's your definition of freedom?

And who the #### are you, anyway?

Who the #### are they?

Who the #### am I to say?

What the #### is really going on?

How did the cat get so fat?

Why does the family die?

Do you care why?

Cause there hasn't been a sign

Of anything gettin' better in the ghetto

People's fed up

But when they get up

You point your ####in' finger

You racist, you bigot

But that's not the problem

Now is it?

It's all about the money

Political power is takin

Protecting the rich, denying the poor

Yeah, they love to watch the war from the White House

And I wonder...

How can they sleep at night?

How can they sleep at night?

How did the cat get so fat?

How did the cat get so fat?

How did the cat get so fat?

How did the cat get so fat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I kakve to ima veze? Pa dolaze s faks i doktori i inženjeri i profesori i druge kolege pravnici koji rade u drugim službama i isto tako su pripravnici i za njih nitko ne postavlja pitanje zarade li više ili manje od plaće.

 

Nisi čitav staž neznalica ili glupan. A ako misliš da je plaća ok, onda dobro...možda ne bi tako mislio/la da pogledaš plaće pripravnika u drugim granama ili jednostavno drugim vrstama pravnih poslova.

 

Mislim, zašto uopće onda zapošljavaju te vježbenike ako su niš koristi??? :-o Radi altruizma? Nemoj me nasmijavati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cuj, te silne rasprave i podnesci, jesli ti to sam napisao ( bez popravaka i uputa odvjetnika) , ili si kao i svi mi ostali sve dobio pripremljeno, mi malo dodali i isli na raspravu !

 

Nema vjezbenika koji moze sam voditi spis, osim tebe, steta da te nitko nije prepoznao kao genijalca!

Bilo je takvih pametnjakovica i u nasem uredu, sada su sjajni referenti u poreznoj upravi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, mislim da je jedina razlika izmedju nas i studenstkog servisa sto formalno mozemo na sud i to je jedini razlog sto nas zaposljavaju.

 

Da se komora nije sjetila da i mi mozemo obaviti nesto umjesto principala, studenti bi sigurno radili umjesto nas. Em znamo isto sto smo znali i na faksu em kostamo vise od njih!! Naravno, izuzetak su genijalci!!!!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije mi jasno zbog čega toliki izljevi bijesa

pa neki od vas bi trebali psihijatrijsku pomoć

ako ne možete plaćati vježbenika onda ga nemojte ni zaposlit

čovjek mora platiti, stan, režije, hranu, odjeću... kako će sa 3000kn???

od izrabljivanja se još nije nitko obogatio

nemos me tolko malo platiti kolko ja malo mogu radit

i nije istina da se nakon faxa nis nezna

ako dipl pravnik nije dovoljno dobar, ajd zaposli veterinara, pa da vidimo kakao će taj na sudu uviđat spis

previse mizantropije, ogorčenosti, škrtosti :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači stajalište je :dipl. ekonomisti zaslužuju plaću 5000kn odmah nakon faksa,a odvjetnički vježbenik ni nakon mjeseci mučenja s pravosudnim ne zaslužuje tih par sto kuna veću plaću?!Ma daj odi pa se liječi i položi taj pravosudni pa nećeš više biti tako iskompleksirana i znat ćeš se sama više cijeniti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Meni nije jasno zašto smo tako slabo cijenjeni...ne može se reći da posao koi obavljamo nije odgovoran, štoviše vrlo je stresan (pogotovo samostalne rasprave) i nije kao da radimo osam sati dnevno i na i minutu se pokupimo iz ureda kao npr. ekonomisti...i većina od nas nema izbora jer je to zakon tržišta...još bih mogla razumjeti male urede u kojima odvjetnici jedva spajaju kraj s krajom pa zaista ne mogu dati više od tog minimalca, ali recimo veći uredi gdje se plaća zaradi za dan-dva?! I nije mi uopće jasan stav komore? Čiji su oni ineteres imali na umu? I kako odvjetnici mogu očekivati da vježebenici daju sve od sebe kad su potplaćeni, rade prekovremeno non-stop i još ih se tretira kao nižu vrstu ( pod time mislim na mobbing). Svaka čast onim odvjetnicima koji se prema vježbenicima odnose s poštovanjem i razumijevanjem pa i nije u tom sčučaju tolko teško raditi za minimalac. Žalosno je to što se mora strepiti hoće li biti mobbinga ili neće, i žalosno je to što neki pristaju raditi i besplatno samo da steknu uvjete za pravosudni.

 

Zar se tako malo cijenite?

 

Razumijem one koji imaju problematične životne uvjete, ali neki slučajevi mobbinga su ipak ekstremni.

 

I zašto je toliki veliki postotak vježbenika koji se žale na svoje principale? Pa valjda vrijedi ona gdje ima dima ima i vatre, ili su sve primjedbe samo halucinacije beskorisnih i zlovoljnih vježbenika?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sta ti imas protiv ljudi u poreznoj upravi??? Ti se super kuzis u fiskalno pravo? Pljujes po kolegama koji znaju pet puta vise od tebe, a odabrali su svojom voljom ili nemogucnoscu drugog izbora taj posao. Ja ima se iskreno divim jer porezno pravo uopce ne smatram laganim i bezveznim.

 

Daj ne seri. I ne pisi kao da si vjezbenik jer ti odvjetnicki mentalitet i na usi curi. Zivcanis jer moras nekog platiti i nikako ti nije jesno zasto se zakkonom ne uvede obvezan besplatni rad vjezbenika glupana, neznalica i ljencina, a ujedno tebi podigne bista u bronci na parkingu izpred Komore.

 

I jos nam bijednicima samo otkrij zivotnu istinu i tajnu: kad si ti postao tako pametan? danom upisau komoru ili te strela pametnica strefila dok si jos bio vjezbenik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se kao vježbenik pred upisom u komoru mogu kratko uključiti u ovu raspravu, prvo bi htio primijetiti da je nivo diskusije katastrofalan. Onaj tko ne zna razgovor držati na primjerenom nivou stvarno nema što tražiti u odvjetništvu, bio dobro plaćen ili radio badava. Osim toga, potcjenjivanje drugih struka, bili to ekonomisti ili tko drugi isto najviše govori o onome tko takav sud iznosi.

 

Nesporno je da su vježbenici sa i bez pravosudnog plaćeni ispod bilo kakvog prosjeka, posebno za VSS. Bilo bi i meni i drugima puno ljepše da mi su nam plaće 2x veće, ali nisu, a za to postoje i razlozi i opravdanja. Pripravnički staž ni u kojoj struci nije posebno dobro plaćen. Liječnik pripravnik ima plaću koja je dvestotinjak kuna veća od vježbeničke bez PPI. Veliki broj (posebno u Zagrebu) ih volontira. Brojni volontiraju mjesecima po raznim odjelima kako bi dobili specijalizaciju koju možda niti ne žele. Ekonomisti po raznim firmama rade i za manje novaca nego mi. Uzmite ljude koji su završili razne studeije na filozofskom ili PMF pa rade za manje od 3.000 kuna ili za razmjerno manju lovu nepuno radno vrijeme.

 

Po mom sudu ovo nezadovoljstvo je rezultat pogrešnih očekivanja. Gotovo nitko se u odvjetništvu nije obogatio da je radio 8 sati dnevno, niti bez da se godinama pošteno znojio, malo spavao, gnjavio se s napornim strankama i mučnim predmetima. Svaki onaj koji danas sjedi u kožnoj fotelji i vozi dobar auto je to nekako zaradio. Ne kažem da nema među odvjetnicima lopova i prevaranata, ali većina koju ja znam je svoj novac pošteno i mukotrpno zaradila. Činjenica je da netko tko je tek završio fakultet nema pojma o poslu koji počinje raditi i realno gledajući, bez strogog nadzora veća je šansa da će napraviti štetu nego svom principalu donijeti ne znam kakvu zaradu. Ne znam koliko vas naplaćuje izvršene radnje, ali ja iz svog iskustva znam da je jedna stvar obaviti radnju, a sasvim deseta taj novac naplatiti. Vježbenička plaća iznos 60.000,00 kuna godišnje, a to nije mala lova, što god netko mislio o tome.

 

Na svu sreću, postoji mogućnost izbora i tko nije zadovoljan svojim poslom uvijek može dati otkaz :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

 

. Pripravnički staž ni u kojoj struci nije posebno dobro plaćen.

 

Znam 5 ljudi sa završenom višom građevinom, koji su bili pripravnici sa primanjima od 6-7.000,oo kn, a pripravnički staž im traje 6 mjeseci nakon čega im se automatski povećava plaća!

Mi imamo završenu visoku ss, a moramo guliti kao pripravnici 3 godine, a plaća je 3.188,5o kn. Premalo, uz bilo kakva opravdanja, lošu situaciju u zemlji i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. mrzim pravnike koji misle da "rasprava mora uvijek biti na nivou".I psovka ima svoju svrhu.

2.i što postoje pripravnici koji u svom stažu nisu bili na nijednoj raspravi, pa zato misle da je tako kod svih

3.također tatine sinove i kćeri koje kad polože pravosudni čekaju stanovi i uredi, pa ih nije briga je li im plaća 3.150 ili 4.150 kn

4.i što se kod nas podrazumijeva neplaćeno prekovremeno

5.kao i da se služiš svojim autom, za što naravno opet nećeš dobiti 2 kn po kilometru

6.da moraš svaki dan ručati fornete ili sendviče

7.da cijeli dan trčiš okolo i na kraju ti u uredu gledaju gdje si dosad

8.što kopiranje na sudu košta 3 kn po stranici, za što opet moraš žicat da ti vrate

9.što moraš ad hoc donositi odluke o kojima ovisi hoće li stranka dobiti ili izgubiti spor, a koja odgovornost nema nikakav ekvivalent

10.što pohvale ne postoje već se podrazumijeva da brilijantno odrađuješ podneske i rasprave

11.što moraš biti obučen kao tarik filipović, dok lovatori koji su završili fer na posao idu u trenirci

12.i što moraš tako obučen gacati kroz blato do općinskog

13.i što te svi gledaju kao kretena kad tako obučen uđeš u tramvaj jer kod nas odijela nose samo kriminalci, političari i mi

14.što od stranke nećeš dobiti ni riječ hvale jer ha ha ipak ti na njoj masno zarađuješ

15.ima toga još puno, ali ja ipak ne radim u uredu gdje me šikaniraju, gdje plaću ne dobivam ili ne kasni, gdje šefovi svoje greške opravdavaju time što si ti balavi pripravnik itd. Sorry na nepovezanosti, ali ljut sam, umoran i moram se negdje ispucati kad si već satove squasha ne mogu priuštiti.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo u novom "Odvjetniku" : "Statut Udruge odv.vježb. odobren na sjednici Upravnog odbora HOK 21.01.2006." čime je isti dan i stupio na snagu.

 

Taj isti Upr.odbor HOK-a mora potvrditi i kolektivni ugovor. Zar nisu mogli to odraditi na toj sjednici?

 

Donesen je novi Statut koji apsolutno ništa ne mijenja u pravima i obvezama samih vježbenika, bar ne ono bitno, ono što se čeka (veće plaće, duži godišnji i sl. što bi se odredilo novim kolektivnim ugovorom).

 

Šta se čeka sa kolektivnim? Ima li itko iz Udruge odv. vježb. na ovom forumu da odgovori gdje je zapelo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da, bezvezni Statut u kome apsolutno ništa nije važno..Gluparije samo

Mene samo zanima šta rade ti vježbenici iz Udruge, budući da su im i stranice katastrofa, neažurirane godinu dana, nisu se čak udostojili napisti obavijest da HOK uskoro priprema seminar za pravosudni..Užas..Mislim da im je samo cilj ulizivanje odvjetnicima jer ništa korisno nisu napravili, a kamoli da nam podignu kolektivni..

Ako je to neizvedivo, barem neku obavijest o tome išta..Oni su izabrani da bi se borili za naša prava, a ne preseravanje i naslikavanje..Ako su se već trpali na glavna mjesta, onda malo i odgovornosti..

Stranica je toliko sramotna, ni ne idem više na nju jer nemaš šta tamo vidjet...Pravi bezibrazluk

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je preblago...šta bi trebalo

Meni ne pada napamet da se kandidiram za nešto ako neću ništa radit, mislim koji se smisao same Udruge???ŠTA ONI RADE ili SU NAPRAVILI KORISNO???Osim nedavnog organiziranja karnevala u Rijeci...VAUUU(na koji mogu misliti koliko je vježb. otišlo)

Da se razumijemo, ne mislim ja da su oni mogli riješiti povećanje plaća jer je to borba sa vjetrenjačama, ali ngdje nisam čula, vidjela ili pročitala išta što bi upćivalo na to da se imalo brinu o tome...NIŠTA, ne mogu ni vlastitu stranicu održavati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja sestra predaje hrvatski u osnovnoj, puno radno vrijeme profesora hrv i matematike po kolektivnom ugovoru je 20 sati tjedno a ostali predmeti 24 sata

prve godine je 3500, a nakon stručnog ispita je 4000kn, plus prekovremeno, dramske, recitiranje, učenici na prilagođenom programu skupi se 4900

 

a da ne napominjem koliko se napartijala uz studij hrvatskog dok smo se mi grbili nad Hamurabijem

pa si vi sad mislite

 

ali ja sam optimist

 

 

:-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Studentica sam zavrsne godine na pravu u zg i buduci da planiram kroz 6 do 8 mj. diplomirat i nac posao, jako mi je interesantna ova tema pa da se ukljucim.

 

Imam dosta prijatelja i poznanika koji su zanat pekli kod odvjetnika i moram se slozit da vise manje, svi su imali jednak tretman a bome i jednaku placu.

 

zato se u potupunosti slazem da je to jedino legalizirano robovlasnistvo.

 

Sto se tice tih komentara da pripravnici ionako nemaju pojma o poslu............zanima me koja to struka ima??

 

Frendica je diplomirani lijecnik, radi u bolnici, znaci svi mi ju placamo, ima 3.650 kn,radi 5 dana u tjednu, ne radi za vikende, ni praznike ni dezurstva a u petak ide doma oko 1 ili 2 popodne???!!!! :-o

 

Kad slusate njihove price, biti doktor u hrv. je ####ona, rade ko mazge, nitko ih ne cijeni..........iskreno iznenadila sam se koliko malo rade, stvarno sam ocekivala da im staziranje ono nesto...........na kraju ispalo da se odmaraju po cijele dane.

 

Ovaj primjer doktora sam dala samo zato jer smatra da im je fax dosta zahtijevan ali da je i pravo tu negdje(buduci da smo generacija, mogla sam pratit njezino studiranje, ispite).necu uopce pricat kolko ti doktori znaju kad izadju s faxa............jedva znaju krv izvadit.

 

Zato smatram da ni u jednoj struci, pripravnici znaju ili ne znaju za svoju place..........ipak nije ok da netko ko je VSS ima placu jednog SSS ili VŠS.Nije u redu da odvjetnicki vjezbenici koji rade vise od bilo kojih drugih pripravnika imaju najmanju pripravnicku placu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija