Jump to content

savjet


kristina21

Preporučene objave

Dobro vece, registrirala sam se iz prostog razloga: Saznajem o mnogim stvarima koje nisam znala do sada.Hvala unapred. Moje pitanje se odnosi u vezi davanja izjave od mene (status prodavca) i ovjere kod javnog biljeznika. Naime, prodala sam nekretninu koja je suvlasnicki dio jos 2007. godine. Kupac je cijelu sumu isplatio podignutim kreditom. Danas me je nazvao trazeci od mene da hitno dodjem i kod javnog biljeznika ovjerim izjavu kako me je isplatio u cjelosti. Razlog je njegov podnijet zahtev za uknjizbu na pomenutu nekretninu. Objasnite mi u vezi ovoga podrobnije. Nije mi je jasno jer postoji vec kupoprodajni ugovor koji je ovjeren kod javnog biljeznika u kojem je i navedeno da je kupnja obavljena iz kredita. Hvala - himna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Kupac da bi se uknjižio treba podnijeti Zahtjev gruntovnici. Ugovor treba biti ovjeren kod javnog bilježnika i treba imati jedan članak na temelju kojeg prodavatelj dozvoljava prijenos prava vlasništva s prodavatelja na kupca ,to je ta tzv. tabularna izjava . U koliko u ugovoru nema te odredbe tada treba sastaviti TABULARNU IZJAVU ,kojom se odobrava prijenos vlasništva.

Kupac Vam treba pojasniti što želi .

Vi možete potvrditi prodavatelju da ste temeljem ugovora

prodali stan (opis nekretnine , datum i za cijenu primljenu iz kredita( ako ste sigurni da je to bio kredit banke ).

 

Kupac plaća porez kod kupoprodaje ako to nije drugačije ugovoreno.Prije upisa u ZK mora se platiti porez .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve sto ste mi napisali veoma mi je jasno. Jeste, u ugovoru o prodaji stoji u jednom clanku da kupac placa kreditom nekretninu. Prije odlaska u banku na isplatu kod javnog biljeznika sam i potpisala tabularnu izjavu da se bez problema doticni moze uknjiziti na istu bez daljeg mog pitanja. Doticni mi je rekao da sada sastavim izjavu o tome da me je isplatio i da mi nista vise ne duguje kako bi se mogao uknjiziti. Ne razumem, vjerujte mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Vas ništa ne košta da napišete izjavu kojom potvrđujete da je kupac nekretnine iz ugovora od navedenog datuma ispunio svoju ugovornu obvezu isplatom ukupne cijene te u ime toga isplatio iznos kuna putem banke .Izjava se daje u svrhu omogućavanja prijenosa vlasništva u zemljišnim knjigama sa prodavatelja -----na kupca.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan, u ovom dijelu sam jako neinformisana, osim. Porez placa kupac za apsolutna prava i to kad poreski organ izvrsi procenu kupljene imovine, pa ukoliko je trzisna vrijednost veca od navedene u ugovoru o prodaji, tada kupac placa 2,5% drzavi od te trzisne vrijednosti, Nakon te uplate predaje zahtev radi uknjizenja. Koliko sam napisala, ovo se sve tice kupca. A, prodavac? (u ovom slucaju sama ja)da li ste mozda pomislili porez - na dobit. Ukoliko u tome lezi caka, kakve veze sa tim ima kupac?

sa postovanjem, :-?http://www.legalis.hr/uploads/icon_confused.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

U RH kupac plaća 5% od vrijednosti nekretnine , ako je u ugovoru napisan pre mali iznos tada porezni ured ima svoje tablice cijena koje ovise o komunalnoj opremljenosti i položaju nekratnine svrstane po zonama .

Ono što ste potpisali i platili uvijek možete potvrditi .

Bez dokumenata samo se može nagađati .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine, veoma sam zahvalna na iscrpnosti. Ja sam doduse dvojni drzavljanin. Imala sam tu imovinu koju sam uredno prodala, mada mi je u srcu zao sto sam to uradila. Ako ovako nastavim jos cu se i rasplakati jer je to bila moja dedovina.

Nije mi jasno zasto ponovo da izjavljujem i potpisujem nesto sto sam uradila 2007. godine. Nije mi jasna ta caka koju ste spomenuli. Najlepse Vas molim da mi objasnite. Ukoliko necete putem Foruma, imate moj e-mail

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada Vas izveštavam radi forumskih čitatelja. Moju tabularnu izjavu sam morala ponoviti i ovjeriti kod JB iako u jednom članku u ugovoru o prodaji nekretnine stoji. Citiram: Prodavateljica ovlascuje kupca da temeljem ovog Ugovora bez bilo kakovog daljnjeg pitanja i odobrenja ishodi u zemljišnim knjigama ili drugim knjigama uknjižbu prava vlasništva i posjeda nekretnina iz Čl. l. na svoje ime, a po isplati ugovorene cijene u cijelosti. Naime, iz gruntovnice su trazili sastaviti tabularnu izjavu u kojoj je moralo stojati da sam isplacena u cijelosti, samo zato jer je kupac placao nekretninu iz kredita.

Nakon potpisa i ovjere JB saopšteno nam je, da m o ž d a ni ova tab. izjava nece biti dobra, i da se ne iznenadjujemo ukoliko nam traže da je ponovimo :-o:-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija