Jump to content

nejasnoće oko fotografskog obrta


Marinkos

Preporučene objave

Poštovani,

Forum je stvarno nešto što nam je uistinu potrebno.

Obzirom da su me u HITRO HR OSIJEK napucali jer se oni ne bave obrtima već obrtnička komora a ovi opet u obrtničkoj ne znaju ili ne žele znati niti najosnovnije stvari o perezu i davanjima te me šutnuli do porezne...

Moj problem je slijedeći.

 

Po struci sam fotograf i imam sss tog smjera.

U stalnom sam radnom odnosu i htio bih otvoriti fotografski obrt s tim da i dalje ostajem kod poslodavca koji uredno plaća sva potrebna davanja.

Fotografski obrt bi se odnosio isključivo na terenski rad i nije mi potreban lokal, odnosno prostor za obavljanje obrta.

Ne bih ništa izrađivao nego bi snimljeni materijal (karticu iz fotića, cd)nosio u fotografske radnje na izradu te ih onda proslijedio klijentu.

 

U Obrtničkoj komori u Osijeku kažu da takav obrt ne žele da mi otvore i insistiraju na građevinskoj dozvoli moje kuće i otvaranju lokala, koji mi uopće ne treba. Sva oprema koju koristim su fotoaparati i laptop te jedan mali (20x25x10cm) sublimacijski printer. Sve stane u moj fotografski ruksak.

 

Molio bih Vas za savijet kako bih se mogao i dali uopće mogu registrirati takav obrt i prijaviti svoje povremene, manje prihode.

 

Lijep pozdrav iz Osijeka i hvala unaprijed.

 

ps. molim admina da obriše drugi post, sorry!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm vi jedno oni drugo a oćete treće.......

 

No idemo redom....

Da bi obavljali fotografske djelatnosti, morate imati ili majstorski ispit ili završenu spremu za fotografa te 5 godina radnog iskustva do 1994-e godine ili zaposliti osobu koja ima odgovarajuću spremu.

ali pošto se opisali vašu djelatnost kako navodite NEMOŽETE imati fotografsku djelatnost niti vaš obrt može sadržavati u imenu riječ fotografski obrt ili sl.

Vi možete registrirati:

 

18.20. umnožavanje videozapisa

62.09. Ostale uslužne djelatnosti u vezi sa informacijskom tehnologijom i računalima

63.11. oBrada podataka,usluge poslužitelja i djelatnosti povezane snjima

82.11. kombinirane uredske administrativne uslužne djelatnosti

82.99 ostale poslovne pomoćne uslužne djelatnosti d.n.-poslovno posredništvo (u smislu da vi posredujete između fotografa i krajnjeg kupca, stime da sa fotografom morate sklopiti ugovor o iradi slika koje vi snimite)

90.03. umjetnički stvaralaštvo

96.09.ostale osobne uslužne djelatnosti d.n.

 

Po pitanju registracije obrta i prateće dokumentacije u ovom slučaju dokaza o uporabljivosti objekta.....zakonom o obrtu je propisano da obrtnik ima sjedište obrta.

Bez obzira dali predmetna djelatnost se obavlja na "terenu" ili zahtjeva poslovni prostor podredno i MTU sjedište kao takvo mora udovoljiti propise o gradnji te dokaz o korištenju prostora, Temeljem Zakona o obveznim odnosima, obrtu i sl.

 

Predajte zahtjev za registraciju obrta i vi sami sročite djelatnosti i naziv, pa ćete vidjeti kakvo će te rješenje dobiti na koje naravo imate pravo žalbe, često iz neznanja ljudi ni neznaju odgovor, npr kiropraktičar ne postoji u NKD-u ali nadležno Ministarstvo daje mišljenja o istom.

 

Ako ni sa tim niste zadovoljni tražite mišljenje Ministarstva gospodarstva direktno bez predaje zahtjeva za otvaranje obrta, da možete otvoriti obrt u "duhu" tj. tumačenju NKD-a (nacionalne klasifikacije djelatnosti) a da pritom obavljate "djelomične fotografske djelatnosti" i da ste terenac....

 

ili otvorite tvrtku (d.O.o.) pa nećete trebati ništa od navedenog do usklađenja 2013e godine kada će d.O.o. morati prijaviti obavljanje djelatnosti na obrtnički način upisom u nadležni registar i zadovoljiti uvjete o spremi (majstorski ili uposlenje osobe koaj udovoljava tim uvjetima)

 

Hitro.Hr je servis Vlade RH da npr obrtnici obave određene stvbari na jednom jestu (oni umjesto vas podnose prijavu u županijskom uredu, kod njih izrađujete žig itd) ali oni nisu stručni da ulaze u sedimentaciju Zakona o obrtu i sl. NKD je propisana za sve djelatnosti u RH, istina naziv određene djelatnosti zna zbuniti ali predstavlja tj. označuje onu djelatnost koju vi želite.

 

Obrtnička Komora može znati određene osnove iz poreza, ali to vam inače kaže vaš knjigovođa ili referent u poreznoj upravi ili im se obratite mailom na njihovoj web stranici a inače Ultra je itekako puno puta pisala o davanjima obrtnika i njihovim nametima i sl.

Vi pošto radite nebi eventualno plaćali doprinose prema HZMO-u i HZZO-u i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Man, hvala na ovako iscrpnom odgovoru.

No dobro, onda ću otvoriti obrt onako kako su mi i rekli.

Fotograf sam po struci pa ću moći raditi sve osim izrade fotografija na foto stroju. Još jedno pitanjce, dali za otvaranje obrta trebam radnu knjižicu uzeti od poslodavca?

Još jednom hvala na pomoći i svako dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marinkos je napisao:

Man, hvala na ovako iscrpnom odgovoru.

No dobro, onda ću otvoriti obrt onako kako su mi i rekli.

Fotograf sam po struci pa ću moći raditi sve osim izrade fotografija na foto stroju. Još jedno pitanjce, dali za otvaranje obrta trebam radnu knjižicu uzeti od poslodavca?

Još jednom hvala na pomoći i svako dobro.

 

netrebate radnu knjižicu ta otvaranje obrta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija