Jump to content

uzdržavanje, nasljedstvo ili što?


kasper5

Preporučene objave

Ja, moja supruga i sin živimo u kući mojih roditelja sa mojim ocem. Majka je nedavno umrla (ostavinska rasprava: meni i sestri po šestina, a ocu 4 šestine). Sestra mi živi u drugom gradu i situirana je, znači ne postavlja pitanje nasljedstva, naprotiv pristaje da otac sve ostavi meni nakon smrti. Naravno otac bi živio sa nama i imao svu potrebnu njegu do smrti (i sve ostalo što treba). Znači vlada skladna atmosfera, ali?? Zadnjih godinu dana sestra pokazuje izrazite znake paranoje. Toliko to uzima maha da daje otkaz na dobrom radnom mjestu i prekida kontakte sa svima. Od prijatelja, obitelji pa poslije svega i sa nama. Ocu prijeti sa sudom u vezi nasljedstva - hoće šestinu odmah, a sudom će istjerati ostatak? Psihijatri kažu da takvu osobu treba dovesti doktoru i navesti je na to da pije lijekove pa se može ok živjeti sa tom dijagnozom.Naravno to se ne može ni pod razno, jer su svi protiv nje, to je urota i mi svi smo dio organizacije, neke tajne? Totalno nova situacija pa smo mi prisiljeni sa ocem ići na neko osiguranje u slučaju smrti oca. Otac bi isto htio to urediti i da izbjegnemo sutra da nas , ne daj bože, rođena sestra baci na ulicu. Imate li kakav prijedlog što da radimo? Ostavili bi sestri šestinu koja joj pripada po zakonu, jer u tom slučaju i da inzistira na svom djelu kuće, to bi još i mogli isplatiti. Da traži više, eto nas troje na ulici? Što da radimo? Doživotno uzdržavanje ili nasljedstvo? Uzdržavanje oca nije sporno ni u kom slučaju, jer smo u dobrim odnosima. I koja je najjeftinija varijanta za napraviti takav ugovor? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najbolje je zaključiti ugovor o doživitnom uzdržavanju .

on isključuje nasljedstvo i pravo na nužni dio.

 

doživotno uzdržavanje-imovinaprimatelja uzdržavanja prelazi u vlasništvo uzdržavatelja poslije smrti primatelja uzdržavanja.

dosmrtno uzdržavanje -imovina porelazi po potpisivanju ugovora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači kada ide doživotno uzdržavanje sestra ne dobije ni onu jednu šestinu koja joj je dodjeljena (kao i meni ) na ostavinskoj raspravi? Kako da ja odradim ovaj ugovor o doživotnom uzdržavanju sa što manjim troškom? Imam informacije da bi preko odvjetnika ili javn. bilježnika platio 4,5,6 tisuća kuna taj ugovor?! Kako da prođem što jeftinije, jer novca se naravno nema!? Koja je najpovoljnija varijanta? Napominjem da mi nije cilj "zavrnuti" sestru za njen dio, već osigurati sebe da mi obitelj ne završi na sudu, odnosno ulici. Ako se ova bolest razvije i dalje sestri će šestina, dvije biti najmanji problem. I na kraju , kako se u stvari na sudu tretira netko sa paranojom? Hvala unaprijed na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija