Jump to content

ugovor o djelu i ugovor o radu kod istog poslodavca i pdv


dnaman

Preporučene objave

Zaposlen sam na fakultetu u laboratoriju koji vrši usluge vještačenja drugim ustanovama i građanima. Za te usluge fakultet ispostavlja račune, a zaposlenici laba dobiju periodično određeni iznos kao honorar temeljem ugovora o djelu. Kako je premašen prag od 85 000 kn brutto, moramo se prijaviti u sustav PDV-a. Kako sada ispostavljati račun poslodavcu koji mi isplaćuje i plaću i honorare? Ako bi se sve to isplaćivalo kao plaća da li postoji neki limit koji fakultet može isplatiti ili se to može isplatititi u cjelosti. Naravno da to nije svaki mjesec nego periodično kad se ti računi naplate od stranaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju moglo bi se zaključiti kako uslugu vještačenja radite po narudžbi kupca, a po nalogu fakulteta da se ostvarena naknada temeljem ugovora o djelu trebala oporezivati kao primitak od nesamostalong rada (kao plaća) sukladno odredbi članka 14. stavak 1. točka 1.5 Zakona o porezu na dohodak. Nema ograničenja u smislu oporezivanja porezom na dohodak.

 

U suprotnom, ako se bruto naknada (neto+MIO+porez,prirez+krizni porez) temeljem ugovora o djelu smatra primitkom temeljem kojeg se utvrđuje drugi dohodak i premaši 85.000 kuna godišnje tada ste dužni od početka naredne godine postati obveznikom PDV-a i tromjesečno izdavati R-2 račune fakultetu. Brutno naknada u tromjesječju je porezna osnovica PDV-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija