Jump to content

obrtnica-porodiljni drugi dio


subidubi

Preporučene objave

Ajmo (mudre) glave skupa-situacija ovakva:

Part one:

obrt osnovan 2006 godine (naslijeđen od djeda)

od 2008 godine u sustavu PDV-a

nema zaposlenih

 

Part two:

vlasnica zaposlena u državnoj ustanovi od 2001, na određeno vrijeme. stalno tako, uz sva moguća izvrdavanja propisa od strane ustanove kao bi je stalno držali na određeno.

 

Part three:

vlasnica obrta u kojem nije zaposlena u 2009 godini odlaz na porodiljni, prvih 6 mjeseci bi trajali do 15.01.

u državnoj ustanovi joj 31.12.2009 ističe ugovor na određeno. odjavljuju je sa 31.12.2009

 

Pitanje: kako da se i dalje ostvaruje pravo na naknadu za porodiljni- drugih 6 mjeseci?

 

Na HZZO kažu da se mora prijaviti na Burzu.

Na burzu ne može jer ima obrt.

Obrt nije u mirovanju-ali roditelji i muž obavljaju potrebne poslove- muž zaposlen u firmi, roditelji u penziji.nitko zaposlen u obrtu.

 

Ako se prijavi u obrt, ne može više nastaviti drugi dio porodiljnog.....

 

Što učiniti, da se ne prekrše zakoni, a da se dobije lova do kraja drugih 6 mjeseci rodiljnog?

 

U državnoj ustanovi ( onoj s početka priče) obećaju posao kada završi tuh drugih 6 mjseci. :-?:vrti::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Netočno, Vi već jeste prijavljeni na obrt,samim tim što ste vlasnica obrta. Izmjenjuju se jedino obveznici uplate doprinosa:kada ste u radnom odnosu kod drugog poslodavca tada je poslodavac obveznik uplate, kada niste tada ste sama obveznik uplate.

 

Vašu situaciju je vrlo jednostavno riješiti:otiđite u HZZO,upitajte koji obrasci su potrebni za nastavak korištenja rodiljne naknade u drugih 6 mjeseci i donesite im potvrdu HZMO da ste osiguranik po osnovi samostalne djelatnosti obrta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom otvaranja obrta (ukoliko ste jedina vlasnica,bez ortaka) dužnost Vam je bila otići u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)i odnijeti presliku obrtnice i Rješenja o upisu u obrtni registar ,uz odgovarajuće tiskanice, kako bi Vas upisali u navedene institucije kao-samostalnog privrednika.

 

Ukoliko ste prilikom otvaranja obrta bili u radnom odnosu kod drugog poslodavca,potrebno je ,uz navedeno,priložiti i Ugovor o radu te radnu knjižicu na uvid.

 

To znači da ste otvaranjem obrta postali i osiguranik ali budući da su Vaše doprinose uplaćivali drugi poslodavci, doprinose iz obrta plaćali bi ste samo po ostvarenom dohotku ili bi nastupila obveza redovitog,mjesečnog plaćanja doprinosa ukoliko bi ste dobili otkaz kod drugog poslodavca.

 

Znači, dokle god je obrt aktivan (nije zatvoren),Vi ste osiguranik-samostalni privrednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, to mi je statusno jasno. Sada me zanima da li ću dobivati od HZZO naknadu za drugi dio porodiljnog ako se odem prijaviti da više nisam u državnoj službi, odnosno ako se prijavim u obrt? Na HZZO su mirekli da se ne smije prekidati, porodiljni, a prijava u obrt bi se smatarala prekidom. Ili sam ja nešto krivo shvatila? Bap me to muči jer imam razičita tumaćenja. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista mi nije jasno što komplikuju u HZZO-u.Vi se ne prijavljujete u obrt, Vi već jeste prijavljeni u obrt onog momenta kada ste ga otvorili i imate prava na drugih 6 mjeseci rodiljnih naknada.

Vama je rad kod drugog poslodavca bio privremen a obrtnik ste stalno.Pojasnite im to,pojasnite im da ne otvarate novi obrt.

Imam takve situacije u praksi i znam što pišem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Molim Vas za pomoć imam sličan problem!

Od 2007 god imam obrt i jedina sam zaposlena, međutim od 01.12.2009 radim u jednom poduzeću gdje imam ugovor za stalno , a obrt sam i dalje ostavila kao dodatnu djelatnost!

Budući da sam trudna 5mj od 01.05 planiram na komplikacije !

Sad me zanima na koji način će mi isplaćivati porodiljnu naknadu? budući da sam morala uplaćivati predujmove doprinosa za obrt,a ujedno mi je uplaćivalo i poduzeće, pa me zanima hoće mi kod isplate naknade uzeti u obzir oba dohotka?

I što da učinim s obrtom kad odem na komplikacije mislila sam ga staviti u mirovanje ali u poreznoj su mi rekli da s tim ne dobivam ništa jer mi se doprinosi i dalje obračunavaju! U poreznoj upravi i Hzzo-u sam od 5 ljudi dobila 5 različitih odgovora i nijedan nema logike!

Hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija