Jump to content

Prava radnika u slucaju smanjenja place


morpheus17

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas da mi pomognete u idućoj problematici, naime, radim kod poslodavca jedne male privatne tvrtke i imam ugovor na neodređeno u kojem mi je regulirana plača.

Već nekoliko mjeseci suočeni smo konstantnim smanjenjem plaće bez ikakve obavijesti poslodavca. (svaki mjesec se začudimo kad vidimo uplačeni iznos plače).

Molim savijet.

Ima li poslodavac pravo na ovakvo ponašanje i možemo li na neki naćin zaštiti naša prava u slučaju da ih poslodavac krši?

 

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morpheus,

s obzirom da je Ugovor o radu dvostran akt u kome se očitovala volja obiju ugovornih strana (poslodavca i vas kao radnika) prema Zakonu o obveznim odnosima takav se ugovor nemože mjenjati voljom samo jedne strane ni u jednom članku pa tako ni u onom koji se tiće plaće. Dakle, za bilo koju preomjenu u ugovoru poslodavac je MORAO tražiti vašu suglasnost (pominjani anex). Zakon o radu svojim propisom iz Ćl.129 omogučava vam, da ako smatrate da je bilo koje vaše pravo povrijeđeno da imate pravo od poslodavca i nadležnih državnih tijela tražiti zaštitu svojih prava.Sljedom rečenig,vi ćete:

1. Porazgovarati sa svojim poslodavcem u smislu njegovih prekršaja (a neisplata ugovorene plaće jest prekršaj,tražit ćete nove obračune plaća prema vašem ugovoru o radu i isplatu razlika istih u roku od 8 dana. Pri tome ćete ga upozoriti kako nebiste htjeli da vas primora da se obračate Inspektoratu RH kako mu nebi stvarali nepotrebne troškove.

2. Bude li se poslodavac oglušio na vaše traženje,onda ćete mu poštom sa povratnicom dostaviti Zahtjev za zaštitu prava navodeći sve isto što ste sa njime i razgovarali. On bi vam na zaštitu trebao (ali nije obvezan) odgovoriti. Odgovori li negativno ili ne odgovori vi ćete se obratitiInspekciji rada i sudu.

Mislim da će vem poslodavac,ako shvati što ste namjerili ili :

-vam isplatiti plaće odmah ili uz malo natezanja.

-ili će vam dati otkaz ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga (koji mora obrazložiti i na koji se vi također možete žaliti Zaštitom prava) što ga nikako ne oslobađa njegove obveze da vam isplati vaše plaće prema vašem ugovoru. Potraživanja po osnivi plaće ne zastarjevaju tri godine.

Evo toliko za sada. javite se pa ćemo postupiti kako se stvari budu razvijale. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija