Jump to content

Dioba kod nesložne braće


im-free

Preporučene objave

Lijepo bi molio za pomoć savjetom.

 

 

Situacija je slijedeća.

 

Naša sestra je na razno razne načine (inače živi u inozemstvu), bez da smo išta mi ostali članovi znali, na tko zna koje načine uspjela dio imovine prepisati na sebe. To smo doznali tek nakon očeve smrti.

 

Pitanje 1.

Ima li načina da se to sve ispita i eventualno ospori obzirom da smo mi (nas dva brata) koji smo jedini živjeli blizu roditelja u odvojenim domaćinstvima u zbilji i pomagali roditelje.

 

dalje.

Sud je sazvao ostavinsku raspravu za podjelu preostale imovine. jedan brat upoće ne želi na sud ozlojeđen i ponižen situacijom dok sae jedan brat odazvao pozivu i 2 sestre.

Kako nema sporazuma i izostaje jedan član, sudac je dao rok od 15 dana za dogovor ili da će sud postupiti po službenoj dužnosti.

 

 

Pitanje 2

 

Što to sud po službenoj dužnosti može učiniti ako nedostaje pristanak svih stranaka i kakve to sve troškove stvara.

Kako sam i sam jako ponižen cjelom situacijom, nisam voljan na dogovor, najradije bi da sve izgori, a jako sam slabog materijalnog stanja, plašim se troškova i neznam što da učinim i što sve mogu očekivati te kakve to sve posljedice može imati i na moju djecu.

 

Zaista lijepo molim hitno za pomoć

 

lijep pozdrav svima koji se odazovu molbi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ovisno o rokovima i razlozima moguće je ponavljanje postupka (do 5 godina nakon pravomoćnosti), brisovna tužba (3 godine) i tužba zbog stjecanja bez osnove (5 godina). Budući da niste naveli detalje, možda su moguće i neke druge mjere.

 

Činjenica da ste živjeli s roditeljima i pomagali ih nema izravnog utjecaja na nasljeđivanje ako nema formalnog ugovora o darovanju ili doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ili oporuke.

 

Temeljem te činjenice možete imati pravo na povrat uloženih sredstava i nasljeđivanje predmeta zajedničkog kućanstva.

 

2. Sud vam je odgovorio. Ako nema oporuke, imovina će se podijeliti po zakonu na jednake idealne dijelove među braćom, pa ćete se poslije fizički dijeliti. Ako netko ospori takvu podjelu u ostavinskoj raspravi, bit ćete upućeni u parnicu.

 

Platit ćete troškove postupka odnosno pristojbe (i javnog bilježnika ako vodi postupak) srazmjerno naslijeđenom dijelu, a porez nećete jer ste nasljednici 1. nasljednog reda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na brzom javljanju.

Znači sve preostalo djeli se u omjeru (recimo 1/5) i sud uzima u obzir kvalitetu pojedine nekretnine. što ako netko kažeda s tim djelom koji mu je pripao nije suglasan-zadovoljan i dali se radi parcelacioni elaborat ili ne.

Znači li da se onda plaćaju samo troškovi sudske pristojbe vezane za predmet.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijeli se na idealne dijelove. To znači da svatko dobiva za svaki fizički dio (svaku pojedinačnu nekretninu) udio od 1/5 suvlasništva.

 

Kako je sestra došla do imovine možete saznati tako da zatražite iz zbirke isprava u gruntovnici dokument temeljem kojega je uknjižena. To možete vidjeti iz povijesnog dijela z.k. uloška.

 

Ako se radi o darovanju, možete tražiti da se ono uračuna u ostavinu. Dakle, bilo bi dobro da odgodite ostavinsku raspravu dok ne utvrdite da li se radi o darovanju ili ne.

 

Ako unaprijed odlučite da nećete u parnicu, to će drugi iskoristiti tako da će tražiti više nego ga pripada, i to i steći budući da vi to ne želite osporavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija