Jump to content

Pomoć. Otpremnina - a kako dalje?


Barkley

Preporučene objave

U poduzeću koje mi nije isplatilo otpremninu počeo sam raditi 16.01.2006 godine. Dana 15.12.2008. (otkazni rok 30 dana, znači završio sam sa radom 15.1.2009.) dobivam poslovno uvjetovani otkaz u kojem se navodi da će otpremnina biti isplaćena do 31.12.2009 god. Kako to nije učinjeno a niti mi je dostavljen obračun otpremnine, prijavio sam poduzeće inspekciji rada. Inspektorat mi šalje obavjest da su ustanovili kršenje odredbi iz radnog prava. Nakon toga stiže obračun otpremnine ali sa njime nisam zadoviljan. Zanima me ako sam radio od 16.01.2006. do 15.01.2009. da li toznači da mi se u izračun uzimaju dvije ili tri godine rada u poduzeću (u radnoj knjiž. mi je upisano 3 god, 0 mjeseci i 0 dana). Također mi nije jasno da li je izračun dobro napravljen jer ja sam ima prosjek netto plaće 5045,00 kn (kako je i navedeno u izračunu), koliko znam u izračun se uzima brutto plaća, koja po meni iznosi 8184 kn (bez prireza) a po njihovom obračunu 6823,53. Želio sam pokrenuti ovršni postupak nakon dobivenog izračuna ali kako sada neznam da li je on dobro napravljen, neznam šta dalje poduzeti. Da li da se ponovno obratim inspektoratu (jer poduzeće nije izdalo ispravan dokument) ili da podignem tužbu. Želio bih napomenuti da trenutno nisam u financijskim mogućnosti za pokrenuti tužbu!

Unaprijed Vam se svima zahvaljujem- :-?:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

napominjem da je pisanje prijedloga za ovrhu također odvjetnički posao, naime JB obično napišu najjednostavnije koji je poslije potrebno mijenjati (promjena predmeta i sredstva ovrhe) dok s odvjetnikom, koji će prije podošenja prijedloga provjeriti svu imovinu dužnika i tek onda pisati prijedlog. Dalje, na tako doneseno rješenje o ovrsi se poslodavac može žaliti ali to ne sprječava izvršenje ovrhe jer je obračun otpremnine ovršna isprava, a ne vjerodostojna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam se pogubio. Znači ako sam dobro shvatio. Ja odaberem odvjetnika koji će u moje ime napraviti ovršni zahtjev ili ne????????? :misli:

Imam osjećaj da će me na kraju javni bilježnik i/ili odvjetnik, doći više nego iznos otpremnine. Nije mi jasno zašto ona strana koja ne poštuje Ugovor (u mom slučaju poduzeće) ne snosi troškove JB i/ili sudskog postupka, možda sam u krivu. :vrti:

Možda su ova pitanja "bez mozga" ali nikad do sada nisam imao posla sa tužbom, sudstvom, jb i sl.

Hvala ekipi na odgovorima

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija