Jump to content

porez na nekretnine - molim savjet


sanja44

Preporučene objave

Pozdrav,

Prije 3 godine kupila sam nekretninu (koja mi je bila prva). Platila sam porez na nju koji je prelazio kvadraturu od 50 kvadrata. Odmah nakon kupnje prodana je dalje, dakle nikada nisam živjela u njoj i koristila je za stanovanje. Prije godinu dana kupila sam stan u kojm sada živim dakle s time sam riješila svoje stambeno pitanje (po meni je to prva nekretnina kojom se rješava stambeno pitanje). Interesira me imam li osnova za žalbu pošto mi je danas stiglo rješenje od porezne na pozamašan iznos koji momentalno nemam :( U brošurama koje sam čitala stalno se koristi termin prva nekretnina kojom se rješava stambeno pitanje (a time smatram svoj stan u kojem živim i čija kvadratura ne prelazi 50 kvadrata). Takodjer me interesira moram li se žaliti na oba rješenja koja sam dobila (dobila sam rješenje da mi se odbija oslobođenje od poreza i drugo da moram platiti porez na taj stan).

Molim savjet.

Unaprijed zahvalna

 

Sanja44

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, u prijavi poreza na promet nekretnina prije 3 godine ste zatražili oslobođenje plaćanja poreza na dio naknade iz kupoprodajnog ugovora koji podliježe oporezivanju porezu a odnosi se na 50m2. Uvjet za oslobođenje je bilo i prijavljivanje prebivališta na toj adresi. To što ste imali uobičajeno boravište na drugoj adresi ne mijenja stvar.

 

Slažem se s vama ste kupnjom druge nekretnina rješili vlastito stambeno pitanje. Međutim, za porezni propis nije bitno što smatrate drugu stečenu nekretninu svojom prvom nekretninom kojom rješavate vlastito stambeno pitanje.

 

No, niste naveli što se dogodilo s prvom nekretninom, jeste li ju otuđili (prodali, darovali) ili ste i nadalje vlasnik?

 

Prema odredbi članka 11. točka 9. Zakona ako ste prvu nekretninu kojom rješavate vlastitom stambeno pitanje (usvojeno oslobođenje) otuđili u roku kraćem od 5 godina, tada ste dužni platiti porez na 50m2 koji ste kod prijave bili oslobođeni platiti.

 

Ako ste i nadalje vlasnik prve nekretnine možete se žaliti na rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na brzom odgovoru,

Nisam više vlasnik prve nekretnine, prodana je u roku mjesec dana. (komplicirana obiteljska situacija).

Da li se svejedno i dalje mogu žaliti na presudu i što biste mi savjetovali, pošto momentalno nisam u mogućnosti platiti navedeni iznos, pa da barem nekako dobijem na vremenu.

Takodjer biste li mo mogli objasniti što bi se mijenjalo ukoliko sam platila porez tada na cijelu prvu nekretninu (sad mi otac kaže da nismo tražili oslobađanje, već smo platili iznos poreza na cijelu neketninu koja je preko 50 kvadrata).

Unaprijed Vam hvala

 

Sanja44

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o porezu na promet nekretnina

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine', br. 69/97, 153/02)

Odluka USRH - 'Narodne novine', br. 26/00, Čl.172 OPZ-a -'Narodne novine' br. 127/00, 86/01 - ispravak

Na snazi od 28. prosinca 2002.

 

VI. POREZNA OSLOBOĐENJA

1. Opća oslobođenja

Članak 11.

 

15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala,

 

Molim Vas samo još da mi odgovorite na ovo. Piše sljedeće: Porezni obveznik dužan je platiti u roku od 15 dana od dostave rješenja u korist računa (račun porezne). Na nepravodobno uplaćeni porez na promet nekretnina obračunavcaju se i plaćaju zatezne kamate. Žalba ne odgađa izvršenje rješenja.

 

Da li to znači da moram platiti odredjeni iznos, a tek tada uložiti žalbu, malo mi je to zbunjujuće i nelogično.

 

Isto tako iznos koji je naveden od kojeg su računali 5% nije iznos koji je nekretnina plaćena. Zbog čega je onda uopće potrebno dostavljati svu silnu i skupu dokumentaciju kada ju nitko ni ne pogleda i obračunava kako njima paše?

 

Unaprijed Vam hvala

 

Srdačan pozdrav

 

Sanja44

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ishod žalbi i upravnog spora (tužbe Upravnom sudu)je neizvjestan i zato bi bilo najpametnije uplatiti po rješenju traženi porez.

na stranici Upravnog suda potražite odgovarajuču odluku koju priložite uz žalbu ili na koju se pozovete kod podnošenja upravne tužbe.

www.upravnisudrh.hr

 

ukoliko bi rješenje nakon žalbe ili tužbe bilo nepovoljno za Vas dužni ste uz traženi iznos za porez platiti i zakonske zatezne kamate (14%/godišnje).

ukoliko rješenje nakon žalbe ili tužbe bude povoljno za Vas tada imate pravo na povrat uplaćenog iznosa po rješenju ,za porez, uvečanog za zakonske zatezne kamate (zahtjev za povrat uplaćenog iznosa se podnosi u zakonskom roku inače nastupa zastara potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sanja44 je napisao:

 

 

Isto tako iznos koji je naveden od kojeg su računali 5% nije iznos koji je nekretnina plaćena. Zbog čega je onda uopće potrebno dostavljati svu silnu i skupu dokumentaciju kada ju nitko ni ne pogleda i obračunava kako njima paše?

 

Porezna uprava može prihvatiti iznos iz ugovora kao osnovicu za razrez poreza, ili napraviti vlastitu procjenu. Budimo objektivni, često se u ugovoru navedu totalno nerealni iznosi.

 

Međutim, unatrag 2-3 godine, kriza je prouzročila stagnaciju i pad cijena nekretnina.

Moje mišljenje na je da djelatnici porezne uprave imaju neformalne instrukcije da pokušaju procjeniti nekretninu bar 10-25 % više, čak i kad je cifra u ugovoru realna, po sistemu -ako prođe, prođe.

U tri ugovora unatrag dvije godine, imao sam takav slučaj. U jednom slučaju je referent član komisije za procjenu poznavao prodavatelja (halo Štef, za kolko si prodal?), pa su svejedno stavili procjenu za nekih 13% veću.

 

Svakako se žaliti. Meni je žalba svaki put bila usvojena, u roku 1-2 mjeseca. Prije se čekalo godinama.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,

 

Prošlo je 30 dana od dana uložene žalbe, a još ništa nisam dobila. Nisam sigurna, ali prilikom predaje žalbe čini mi se da je pisalo da se i oni moraju očitovati u roku od 30 dana.

Što sada znači to ako se oni nisu očitovali u zakonskom roku?

Da li to znači da je presuda u moju korist i kako ishodovati rješenje cjelokupnog slučaja?

 

Srdačan pozdrav

 

Sanja44

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija