Jump to content

povrat poreza pri adaptaciji krovišta


babus

Preporučene objave

Poštovani,

Koliko god „listala“ po ovom forumu nisam uspjela naći situaciju prema kojoj bih se poistovjetila i dobila odgovore na svoja pitanja. Stoga Vas molim za meni veliku i važnu pomoć.

Evo o čemu se radi.

Ovo ljeto spremamo se adaptirati krovište i prema dobivenom predračunu od ovlaštenog nabavljača i izvođača radova, račun je znatan.

Vlasnica kuće je moja majka (upisana u zemljišnim knjigama). Ja u kući živim oduvijek, odnosno od svog rođenja, a već čitav niz godina sa majkom imam sklopljen i ugovor o doživotnom uzdržavanju (iako sam ja nakon njene smrti jedini zakonski nasljednik, budući da sam joj jedino dijete). Od '91. godine tu je prijavljen i moj suprug.

Usput, izvođač radova je spomenuo da, ako nam to išta pomaže, neće biti problema da rascjepka taj račun na više manjih.

Moja pitanja glase:

1.Ima li majka, umirovljenica, pravo na povrat poreza za izvršene radove?

2.Imamo li moj suprug i ja pravo na isto, ako računi budu glasili na naša imena?

 

:hvala: i :mase2: !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2704lili, hvala na odgovorima.

Za drugo pitanje sam i pretpostavljala kakav će biti odgovor, no za prvo nisam baš sigurna što znači.

Konkretno, mama je u invalidskoj mirovini, 100% invalid, mirovina sa zaštitnim dodacima i sl. stvarima oko 1700 kn. Što dalje?

Sad mi je sinulo još jedno pitanje. S obzirom na ugovor o doživotnom (mama ne bi imala ništa protiv toga), mogu li se i ja već sada upisati kao suvlasnik u zemljišne knjige ili se to može učiniti ako se radi o dosmrtnom ugovoru?

:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom na visinu majčine mirovine, i činjenicu da je osobni odbitak za umirovljenika puno veći od visine mirovine Vaše majke evidentno je da ona ne plaća porez, te slijedom toga ni ne može ostvariti povrat poreza.

Što se tiče Vas; ukoliko ove godine prebacite kuću darovnim ugovorom na Vas odnosno Vašeg muža (ili dio kuće, svejedno) uz sve ostale uvjete ispunjene (računi glase na Vas, plaćeni su , nemate drugu useljivu nekretninu, osobna iskaznica glasi na tu adresu), imate pravo na osobni odbitak na ime investicijskog održavanja nekretnine u visini do 12.000,00 kn.

Za Poreznu upravo je jedino bitno da ste Vi vlasnik ili suvlasnik nekretnine, te da je to uvedeno u zemljišnim knjigama. Ako do dana podnošenja porezne prijave ne uspijete navedeno provesti u zemljišnim knjigama priložite darovni ugovor kojim stječete dio ili cijelu nekretninu i sve bu OK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom hvala na odgovorima.

Već vidim da od ovog mog pokušaja za povratom poreza neće biti ništa, no nameću mi se neke nove ideje, bolje reći pitanja.

Budući da s majkom imam sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju (sklopljen davnih dana zbog određenih okolnosti, a već prije sam napomenula da sam joj ja jedino dijete i jedini nasljednik),mislim da bi bilo glupo sada trčati i sklapati darovni ugovor ili nešto treće, a samo iz razloga da se ostvari taj povrat poreza,zanima me tumačenje jedne od točaka iz ugovora o doživotnom:

„Primateljica uzdržavanja dozvoljava davateljici uzdržavanja da nakon njezine smrti može prenijeti predmetnu nekretninu s njezina imena na svoje u Zemljišnim knjigama i Katastru, a nakon ovjere njezina potpisa da može tražit zabilježbu ovog ugovora u Zemljišnim knjigama i Katastru.“

Prvi dio shvaćam, ali mi se nameće pitanje za drugi dio koji kaže "a nakon ovjere njezina potpisa da može tražit zabilježbu ovog ugovora u Zemljišnim knjigama i Katastru“

Zanima me kako se to točno tumači, odnosno nije li to možda dovoljno priložiti kod predaje kartice za povrat poreza, a bez da sam išta činila u Zemljišnim knjigama ili Katastru?

:-? Tnx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da Poreznu interesira samo formalno vlasništvo, a eventualna zabilježba Ugovora o doživotnom uzdržavanju u Zemljišnim knjigama im ne znači ništa. Naime, navedni Ugovor se bilježi na teretovnici, te vrlim poreznicima znači isto kao i bilo koji drugi teret, kredit ili slično. Ukratko zanima ih samo vlasništvo, a tako je i navedeno u Pravilniku o porezu na dohodak kojim su propisani dokumenti kojima se dokazuje povećanje osobnog odbitka za investicijsko uzdržavanje.

Kao što sam i prije naveo, osobno smatram da je nepravedno što su ljudi koji cijeli život žive u roditeljskoj kući i prijavljeni su na toj adresi prisiljeni prebacivati tu kuću (ili dio kuće) na svoje ime radi ostvarenja porezne olakšice, ali Zakon je takav.

Što se tiče isplativosti toga, mislim da Vam se itekako isplati, jer ako uključite i supruga to čini olakšicu od 2x12.000,00 kn, a ukoliko imate barem prosječnu plaću to čini cca 3600 kn povrata poreza što nije nikako loše...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija