Jump to content

hitno - bitna povreda postupka?


orian

Preporučene objave

Na rješenje o uknjižbi žalila se protustranka.Prvostupanjski sud proslijedio je žalbu sudu II stupnja, ali je propustio dostaviti je predlagatelju uknjižbe. Predlagatelj je o uloženoj žalbi saznao u trenutku primitka rješenja prvostupanjskog suda koji je proveo rješenje suda II stupnja kojim je žalba prostustranke usvojena, ukinuto prvostupanjsko rješenje i naložena uspostava ranijeg zk.stanja.

Pitanje: koliko je u izvanparničnom postuku propuštanje dostave žalbe protustranke predlagatelju bitna povreda pravila postupka?

Molim hitan odogovr (žalba)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po pravilima parnicnog postupka sud je obavezan dostaviti zalbu protivnoj stranici, a stranka koja podnosi zalbu treba je predati sudu u dovoljnom broju primjeraka za sud i drugu stranku. Stoga mislim da je nacinjena bitna povreda u postupku jer vam je onemoguceno da se ocitujete o navodima zalbe. U konkretnom slucaju ne postoje posebna pravila vanparnicnog postupka koja bi u ovim predmetima iskljucivala procesnu radnju dostave kopije zalbe protivnoj stranci.

Stoga vaze pravila parnicnog postupka kao supsidijarnog izvora, te je po mom misljenju, bila obaveza suda Vam dostaviti primjerak Zalbe. Ono sto je ekstaordinarno u ovim vrstam postupka, jest to, sto je vanparnicni sud mogao da uzme u razmatranje zalbu koje je bila neblagovremena, medjutim, moj je utisak, da Vam je i takva zalba morala biti dostavljena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Desimire, nemoj misliti jer ne misliš dobro :-D

 

U konkretnom slučaju primjenjuje se Zakon o zemljišnim knjigama.

 

Kako je vidljivo iz st. 4 članka 123. tog Zakona, sud, ukoliko ocijeni da žalba nije osnovana, dostavlja predmet žalbenom sudu, bez prethodnog dostavljanja žalbe na očitovanje predlagatelju zemljišnoknjižnog upisa. Dakle, prvostupanjski sud nema obvezu dostave žalbe na odgovor jednoj od stranaka u postupku.

 

 

PRAVNI LIJEKOVI

Članak 123.

(1) Protiv rješenja u zemljišnoknjižnom postupku dopuštena je žalba.

(2) U povodu žalbe protiv rješenja ovlaštenoga zemljišno¬knjižnog referenta, zemljišnoknjižni sudac ovlašten je žalbu prih¬vatiti ako ocijeni da je osnovana, te u cijelosti ili djelomice, preinačiti donijeto rješenje ili prijedlog odbiti.

(3) U slučaju da zemljišnoknjižni sudac usvoji žalbu i prei¬na¬či rješenje, protiv tog rješenja dopuštena je posebna žalba, kao i protiv rješenja koje bi donio sudac na temelju članka 109.c stavka 3. ovoga Zakona.

(4) U slučaju da ocijeni da žalba nije osnovana, sud prvog stupnja uputit će predmet sudu drugog stupnja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala desimiru i flokiju na odgovoru. I meni je ova diskusija vrlo korisna. Najprije sam bio mišljenja kao desimir. Naprosto sam zanemario pravila zk.postupka, jer sam bio neugodno iznenađen kad sam nakon skoro dvije godine dobio rješenje kojim se preinačuje rješenje kojim je dopuštena uknjižba prava vlasništva i to povodom žalbe za koju nisam niti znao da je podnijeta. To tim više što mi je u nekim drugim zk.postupcima dostavljena žalba protustranke na odgovor.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija