Jump to content

Državna davanja


anonimno

Preporučene objave

Evo veli kolega da taj topic spada pod radno pravo,ne pod trgovačko pa ga stoga ponavljam i unaprijed se ispričavam.

 

Da prijeđem na problem.

Mojoj jednoj bliskoj osobi desila se sljedeća situacija.Ona radi kao trgovac/poslovođa u jednoj privatnoj trgovini mješovite robe.Potpisala je ugovor u kojem se poslodavac obavezuje na isplatu od xyz kuna brutto.Obračun zadnje plaće (koji naravno nema nikakvog žiga i potpisa,a spada pod poslovnu tajnu) polazi od čisto drugog brutto iznosa (naravno manjeg),koji samim tim daje i manji netto iznos odnosno isplatu.Pošto je plaća bila puno manja od ugovorene (ista se u cjelosti prima preko tekućeg računa) moja prijateljica je nazvala firmu i pitala zašto je to tako.Odgovor je bio da od brutto iznosa xyz (koji se uopće ne spominje u obračunu) prvo idu neke daće prema državi (nekih 17.6% ako se nevaram) zatim se dobije brutto iznos od kojeg opet idu osobni odbici prema državi,da bi se došlo do konačne plaće.Mene zanima da li se uistinu dva puta plaća državi i koje ustvari daće je poslodavac dužan platiti za radnika?

 

Unaprijed hvala na odgovoru

Goran

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve obustave s plaće moraju se vidjeti na isplatnoj listi, dakle - doprinosi za mirovinsko (I. i II. stup, moguće III. ako ga uplaćuje), doprinosi za zdravstvo, zapošljavanje, zapošljavanje invalida, porez, prirez itd.

ako je ugovorena bruto plaća, ona je polazna osnova za sve odbitke bez obzira da li se nešto odbija od bruto ili neto plaće

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija