Jump to content

prekršajni i kazneni progon


nevjernitoma

Preporučene objave

molim Vas, temeljem članka u Večernjem listu, i teksta koji je u jednom postu napisao jedan forumaš glede nemogućnosti suđenja po prekršajnom i kaznenom zakonu, da mi odgovorite na moje pitanje.

Bio sam odgovorna osoba za eksploataciju na kamenolomu koji je imao sve potrebne papire, riješene imovinsko pravne odnose sa državom koja je vlasnik zemljišta, te je poslovao potpuno uredno.

Dva najvažnija rješenja (ugovor o služnosti sa RH na zemljištu i koncesija istekli su krajem 2008 godine).

U koncesiji je navedena mogućnost produženja koncesije uz rješvanje imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnikom, tj. sa RH. Zahtjev za produženje Ugovora, odn. za novi ugovor o služnosti podnesen je 2006 godine, i do danas nije dobiven. U međuvremenu smo dobili odluku vlade gdje se povjerenstvo vlade obavezuje da će sa nama sklopiti ugovor o služnosti, ali ga nije sklopila. Odluka je dobivena mjesec dana prije isteka koncesije. Sa tom odlukom podnijeli smo zahtjev da se produži koncesija.

Nismo prekidali rad, iako smo bili svjesni mogućih posljedica jer smo očekivali da će se predmet riješiti u slijedećih 6 mjeseci, a i sve zakonske obaveze koje su se tražile smo ispunili ( nismo željeli otpuštati 14 ljudi, konzervirati pogon i zaustaviti investicije te izgubiti tržište).

Naravno da je inspekcija jedva dočekala da isteknu papiri, te ih uopće nije bila briga što je sve u postupku i sve u principu riješeno u našu korist i zatvara pogon, te meni i tvrtki podnosi prekršajnu i kaznenu prijavu za protupravno stečenu imovinsku korist za rad bez koncesije (koja postoji, ali je bila istekla zbog ranije navedenih problema sa središnjim državnmim uredom za upravljanje imovinom.)

Mene sad interesira, da li bi se i meni moglo suditi samo po prekršajnom ili samo po kaznenom pravu, ili ipak po obadva zakona. Ja samo čekam da se to čim prije završi, jer imam sasvim dovoljno elemenata za tužbu protiv RH.

uNAPRIJED HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Staro je pravilo da se ne može prekršajno suditi onom tko je već kazneno osuđen, ali ne i suprotno sve do današnjih dana.

 

Država jedva spaja kraj sa krajem ne trebaju joj novi problemi zbog dvostrukog procesuiranja nekog djela.

 

Za očekivati je da će država obustaviti onaj progon koji joj je u interesu.

 

Nije nužno da će obustaviti onaj prekršajni, jer se u prekršajnom postupku pravnim osobama mogu propisati toliko visoke kazne da je državi taj postupak efikasniji.

 

U vašem slučaju su mogući prekršaji po Zakonu o rudarstvu i Zakonu o koncesijama pa vas možda ipak očekuju oba postupka.

 

Teško je bilo što reći bez uvida u optužne prijedloge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija