Jump to content

alimentacija i punoljetnost


divljazvijer

Preporučene objave

alimentacija je pravo djeteta a ne roditelja .

alimentacija se isplaćuje roditelju sa kojim djete živi ali do punoljetstva.

 

sa navršenih 18 godina otvoriti štednu knjižicu i broj dostaviti drugom roditelju i zatražiti da se uplata alimentacije vrši na novu knjižicu.

 

drugi roditelj će biti jako sretan da može tjerat inat roditelju sa kojim djete živi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim odogovor na pitanje,

 

imam 21 godinu, ne radim i nisam prijavljen na birou, nakon završene škole upisao sam fakultet, ali nisam uredno ispunjavao svoje obveze, što znači da sam polozio dva ispita i jedan seminar što nije bilo dovoljno da redovno upišem drugu godinu, a ni parcijalu, ispisao sam se s fakulteta jer me taj fakultet ne zanima, a upisao sam ga na nagovor jednog od roditelja i to onoga od kojega sam se odselio. Prije nekoliko godina zbog neslaganja s roditeljem kojem sam temeljem presude dodijeljen na cuvanje i odgoj preselio sam se drugome roditelju.

Roditelj s kojim ne živim tužio me je na prestanak uzdržavanja temeljem presude u kojoj ne piše da me je duzan uzdrzavati, ali pise da sam mu dodijeljen na čuvanje i odgoj. Još nije bilo rasprave ali je zakazana.

 

Čl.210 Obiteljskog zakona kaže da:

 

(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

(4) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovom obrazovanju odnosno zaposlenju.

(5) Smatra da se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine,

 

moje pitanje je slijedece, da li je roditelj s kojim ne zivim i dalje duzan doprinositi mojem uzdrzavanju i je li moje REDOVITO školovanje završilo kad sam maturirao ili me je roditelj duzan uzdrzavati još godinu dana nakon ispisivanja s fakulteta iako sam se ispisao svojom voljom tj. prekinuo studiranje. Da li se prestanak i završetak školovanja ovdje smatra svaki prestanak ili završetak u bilo kojem stadiju školovanja ili sam morao završiti u cijelosti fakultet da me roditelj mora i dalje uzdržavati još godinu dana pošto sam završio?

 

Hvala unaprijed na odgovoru.

 

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija