Jump to content

hrvi dodjela zemljišta


grgurt

Preporučene objave

pitanje za mrljavca pošto on godinama čita ove naše tračarije i problematiku.dali je moguće dobiti zemljište za izgradnju kuće na osnovu hrvi jer ja neželim stan već bih htio sagraditi malu prizemnicu,pošto po zakonu o braniteljima ta mogućnost postoji ali u uredu za branitelje stalno spominju organiziranu izgradnju a ja to neželim želim da mi ova država da 600 kvadrata ove zemlje da se napokon skrasim i imam nešto svoje nadam se da me razumjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lokalnoj samoupravi podnesi zahtjev za dodjelu građevinskog zemljišta koje ti je potrebno da bi ostvario kredit za stmbeno zbrinjavanje HRVIDR.

da bi dobio stambeni kredit moraš imati gradilište .

(kupiš gradilište i od grada traži povrat sredstava.)

 

Vrhovni sud RH

-Broj: Rev 183/07-2

 

- da je tužitelj ratni vojni invalid 6. Grupe sa 60% oštećenja organizma i da mu je odobren stambeni kredit od Ministarstva Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za izgradnju obiteljske kuće,

da je tužitelj kupio građevinsko zemljište jer je ugovorom o kreditu obavezan dostaviti dokaz o namjenskom korištenju kredita, a za koji je pretpostavka bila posjedovanje građevinskog zemljišta.

 

Sudovi su pravilno utvrdili da je tuženik bio u obvezi ustupiti tužitelju građevinsko zemljište, jer je tužitelj imao pravo na stambeno zbrinjavanje s obzirom da ima propisane uvjete, zbog čega mu je Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odobrilo stambeni kredit u iznosu od 277.270,00 kn.

 

Tužitelj se ugovorom o kreditu obvezao ispuniti uvjete iz tog ugovora, a to je osigurati građevinsko zemljište, pa je kupio to zemljište budući da tuženik nije izvršio svoju zakonsku obvezu koja proizlazi iz odredbe čl. 26. st. 2. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (“Narodne novine”, broj 108/96.).

 

Prema toj zakonskoj odredbi općine i gradovi dužni su u svrhu stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koji imaju prebivalište na njihovom području ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalnu infrastrukturu.

 

Kako tuženik nije izvršio svoju zakonsku obvezu, a tužitelj je bio prisiljen kupiti građevinsko zemljište za utuženi iznos (uključujući porez na promet nekretnina) kako bi izvršio svoju obvezu iz ugovora o kreditu, onda tužitelj ima pravo na naknadu troškova koje je imao prilikom kupnje građevinskog zemljišta, a to proizlazi i iz odredbe čl. 218. Zakona o obveznim odnosima (“Narodne novine”, broj 53/91., 73/91., 3/94., 7/96., 112/99. i 88/01.).

 

Prema toj zakonskoj odredbi tko za drugog učini kakav izdatak ili nešto drugo što je ovaj po zakonu bio dužan učiniti, ima pravo zahtijevati naknadu od njega.

 

pronaći i pročitati odluku Vrhovnog suda

korisno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija