Jump to content

javno-bilježnički akt


anonimno

Preporučene objave

nakon potvrde odnosno ovjere od strane javnog bilježnika da li se ugovor smatra javnobilježničkim aktom i da li samim time ima snagu ovršne javno-bilježnićke isprave, u smislu odredbe članka 54.st 1. zakona o javnom bilježnišvu i to u slučaju ako u ugovoru stoji kako je dolje navedeno

 

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da se ovaj ugovor u cijelosti, nakon potvrde, odnosno ovjere od strane javnoga bilježnika, smatra javno-bilježničkim aktom.

 

Ili mora u ugovoru biti cijeli tekst kako je navedeno:

 

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da se ovaj ugovor u cijelosti, nakon potvrde, odnosno ovjere od strane javnoga bilježnika, smatra javno-bilježničkim aktom, izjavom davatelja usluga o ovršnosti ovog Ugovora , u smislu odredbe članka 54.st.1. zakona o javnom bilježništvu, ovaj Ugovor ima snagu ovršne javnobilježničke isprave.

Naručitelj i davatelj usluga izrijekom pristaju da davatelj usluga, u slučaju dospjelosti bilo koje novčane obveze po ovom ugovoru, može provesti neposrednu i prisilnu ovrhu na temelju ovog Ugovora i izvatka iz poslovnih knjiga, na svim žiro računima naručitelja otvorenih kod banaka ili drugih pravnih osoba koje vode poslove platnoga prometa.

Zahvaljujem na odgovoru.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

U ugovoru mora biti cijeli tekst, jer da bi se ugovor smatrao ovršnim javnobilježničkim aktom, on mora biti i sastavljen u smislu javnobilježničkog akta i mora sadržavati ovršnu klauzulu koja može glasiti kako ste ju Vi naveli.

 

"Naručitelj i davatelj usluga izrijekom pristaju da davatelj usluga, u slučaju dospjelosti bilo koje novčane obveze po ovom ugovoru, može provesti neposrednu i prisilnu ovrhu na temelju ovog Ugovora i izvatka iz poslovnih knjiga, na svim žiro računima naručitelja otvorenih kod banaka ili drugih pravnih osoba koje vode poslove platnoga prometa."

 

ili:

"Stranke suglasno utvrđuju da davatelj usluga može temeljem ovog ugovora izvršiti neposrednu prisilnu ovrhu na cjelokupnoj (pokretnoj i nepokretnoj) imovini naručitelja."

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ali

da bi jb akt stekao svojstvo ovršnosti na njega treba biti stavljena klauzula ovršnosti a koju javni bilježnik stavlja na temelju javne isprave vid stav 4

 

Izvršnost javnobilježničkog akta

Članak 54.

(1) Javnobilježnički akt je izvršna isprava ako je u nje nku utvrđena određena obveza na činidbu o kojoj se stranke mogu nagoditi i ako sadrži izjavu obvezanika o tome da se na temelju tog akta može radi ostvarenja dužne činidbe, nakon dospjelosti obveze, neposredno provesti prisilno izvršenje.

(2) Na temelju javnobilježničkog akta koji sadrži obvezu da se osnuje, prenese, ograniči ili ukine koje zemljišno knjižno pravo može se neposredno provesti upis u zemljišne knjige ako je obvezanik izričito na to pristao u tom aktu.

(3) Na temelju javnobilježničkog akta, na temelju kojega je u zemljišnim knjigama upisana hipoteka na određenoj nekretnini, može se neposredno tražiti izvršenje na toj nekretnini radi naplate osiguranog potraživanja, nakon njegove dospjelosti, ako je dužnik na to u tom aktu izričito pristao.

(4) Ako obveza ovisi o uvjetu ili roku koji nije određen kalendarski, za izvršnost javnobilježničkog akta je potrebno da se javnom ispravom ili, ako to nije moguće, pravomoćnom presudom donesenom u parničnom postupku dokaže da je nastupio uvjet ili da je protekao rok.

(5) Ako je javnobilježnički akt iz stavka 1., 2. i 3. ovoga članka sastavljen na temelju punomoći ili ovlasti moraju punomoć ili ovlast koji nisu javne isprave biti sudski ili javnobilježnički ovjereni i priloženi u izvorniku ili u ovjerenom prijepisu.

(6) Isti učinak kao i isprava iz stavka 1. ovoga članka ima i privatna isprava takvog sadržaja na kojoj je javni bilježnik ovjerio potpis dužnika. Ako privatna isprava ne sadrži izjavu o pristanku dužnika da se neposredno na temelju nje može tražiti prisilno izvršenje, takovu izjavu može u privatnu ispravu, uz pristanak stranaka, unijeti javni bilježnik prigodom ovjere potpisa dužnika.

(7) U slučajevima iz stavka 1., 3. i 6. ovoga članka javni će bilježnik, na zahtjev stranke, sam staviti na ispravu potvrdu o njenoj izvršnosti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija