Jump to content

Kumulirana mirovina


commando

Preporučene objave

Čitam ovaj prijedlog zakona kojim se režu "povlaštene" mirovine i koliko vidim da je zbilja pisan na brzinu i zbrda-zdola.

To nema nikakve veze sa zakonom, već se očito radi o jednoj običnoj političkoj odluci.

Zanimljivo je da su od ovog rezanja izuzeti civilni invalidi, tj invalidi rada. Znam da su te mirovine uglavnom niže, ali i takvih je mirovina 10-ak tisuća koje su u rasponu od 4000 do 10000 kuna.

Ne prizivam na ovaj način da se automatski i takvim korisnicima smanjuju mirovine, ali koliko je samo takvih mirovina stečeno na sumnjiv način i s druge strane nije isto je li netko radeći za sebe i svoju obitelj čekićem ozljedio prst i branitelj koji je stradao braneći i stvarajući državu za sve žitelje te države. To je neusporedivo.

 

Da ne idem previše u širinu, jer bi se o tome moglo pisati i govoriti danima, također mi bode oči to što se za ovo rezanje neće izdavati nikakva rješenja, pogotovo zato što ta mjera nije privremena, već trajna i samim tim nam se uskraćuju prava na žalbu, već smo dovedeni pred svršen čin, bolje reći pred zid.

 

I na kraju da postavim pitanje koje sam i naslovio u naslovu ovog posta.

Većina ovih naših "povlaštenih" mirovina su kumulirane, dakle dijelom izračunate po odredbama ZOPHBDR-a, a dijelom po općim propisima (dakle nepovlaštenim), tj po Zakonu o mirovinskom osiguranju i visina ovog drugog dijela nam ovisi o godinama staža i količini novca koji smo uplaćivali u mirovinski fond. I što sad?

Kako to misle riješiti?

Znači branitelj ima na primjer dio mirovine po ZOPHBDR 2500 kuna, a dio po ZOMO 1500 kuna. Što u takvom slučaju? Hoće li se tom branitelju skidati 10%, tj 400 kuna iako mu je "povlašteni" dio samo 2500 kuna (znači 1000 kuna manji od cenzusa koji je vlada zacrtala)? Ako da, čini mi se da je to nezakonito, pa i neustavno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolega,i ja razmisljam na taj nacin,po meni je to krsenje zakona,ustava,kako god,diskriminacija,ja sam povlasten,kao povlasten u jednom dijelu mirovine,drugi dio sam zaradio sa svojim radnim stazom,sta onda.bilo bi dobro da se u ovu temu ukljuce kolege pravnici,mozda postoji temelj za tuzbu ustavnom sudu:otvaram raspravu :misli::misli::misli::misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Apsolutno se slažem sa dolje navedenim, meni je to također palo na pamet, ali sam mislio da otvaranjem te teme samo dajem "štofa" pametnjakovićima koji će nam odrezati mirovine, da prije toga sve dobro pripreme. Ali mislim da ukoliko i kada bude donešen Zakon da se linearno svima obustavi tj. smanji 10% od ukupne mirovine, ima elemenata da se sudski pobija ta ŠTIBRA, a biti će vremena potom za tešku i dugotrajnu borbu za očuvanje naših teško stečenih prava.

Koliko vidim drugo nam ne preostaje, jer svi čekamo da netko drugi nešto i negdje pokrene..... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

onaj dio koji nije po zakonu o braniteljima je izracunat po mirovinskom zakonu,to zaista ovisi o stazu branitelja.E sad je tu problem to sto su oni sve to prebacili pod povlasteno.I ja bih volio da nam netko tko se kuzi u pravo to pojasni,ma tu bi trebalo biti osnove za tuzbu.Moram nazalost napomenuti da vlada ima strucnjake koji svaki prijedlog zakona provjeravaju,tj. vrse provjeru ustavnosti jer bi im inace svaki prijedlog zakona mogao pasti na ustavnom sudu pogotovo kad bi svi mi podnosili tuzbe za svaki zakon koji nam nije po volji.Onaj Seks sve to usuglasi sa ustavnim sucima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija