Jump to content

broj dana godišnjeg odmora za zaposlene u obrtu


ulala

Preporučene objave

pozdrav, molim za informaciju, odnosno tumačenje, vezano uz odnos Kolektivnog ugovora poslodavaca i radnika u obrtu sa aktualnim Zakonom o radu.

 

Naime, sukladno važećem Zakonu o radu najkraće trajanje godišnjeg odmora je najmanje 4 tjedna, dok se u Kolektivnom ugovoru trajanje godišneg odmora izračunava u radnim danima, stoga ne razumijem na koji točno način se pribrajaju dodatni dani godišnjeg odmora koji su u Kolektivnom ugovoru definirano kao korištenje godišnjeg odmora razmjerno vremenu provedenom na radu (kriteriji: prema godinama starosti, prema duljini staža i prema ocjeni poslodavca).

 

U konkretnom slučaju, radnik je zaposlen u obrtu, star je 34 godine i ima 14 godina radnog staža, pa me zanima koliko minimalno godišnjeg odmora isti može koristiti?

 

hvala unaprijed :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac utvrđuje što će za njega značiti 4 tjedna propisana Zakonom o radu. Ako rad obavlja u 5-dnevnom radnom tjednu, onda je godišnji 20 dana; u 6-dnevnom radnom tjednu 24 dana, a u 7-dnevnom radnom tjednu 28 dana. Znači, bitno je da je riječ o 4 tjedna, a o radnome tjednu poslodavca će ovisiti koliko je to točno dana. Nakon što se to utvrdi, na te se dane dodaju individualno ostvareni dani (staž, stručna sprema i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da dodam - Zakon o radu, naravno, propisuje ovaj spomenuti minimum, a vi internim aktima možete dodati još dana. Ne mogu vam reći koliko je to dana u ovom konkretnom slučaju jer ne znam koliko traje radni tjedan i koliko se dana dodatno dobiva po kojem kriteriju, ali vjerujem da ćete to sada vrlo lako i sami izračunati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija