Jump to content

izračun troška


mukomoja

Preporučene objave

Ne razumijem potpuno, ali ako misliš na nenovčani zahtjev (npr. poništaj odluke o otkazu), onda je zahtjev ili usvojen ili nije, pa nema postotka u uspjehu, a ako je zahtjev novčani, pa dio bude odbijen (npr. traži se veća plaća od one koja pripada), onda utvrđuješ postotak uspjeha (omjer prihvaćenog i odbijenog) ili možeš dosuditi i da svatko snosi svoje troškove (ako je uspjeh otprilike polovičan). Ako se novčani i nenovčani zahtjevi kumuliraju, onda to trebaš obračunati za svaki posebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ako je tužitelj tijekom postupka smanjio tužbeni zahtjev, a zatim djelomično uspio u sporu, po kojem se vps-u gleda postotak uspjeha u sporu?

Dakle ako je prvotni tužbeni zahtjev bio 20.000 kn pa je smanjen na 10.000 kn, a tužitelj uspio s 5.000 kn, je li tužitelj u sporu uspio s 50% ili 25% ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolege pomoć!

naišla sam na dvije presude sa izmjenjenom visinom tužbenog zahtjeva i totalno različitim odlukama o trošku.

Naime u prvoj tužitelj je smanjio tužbeni zahtjev i sudac je utvrdio troškove do smanjenja (npr. 10.000,00 kn troška) i troškove nakon smanjenja (7.000,00 kn troška) i zbrojio ukupan trošak (17.000,00 kn). Onda je utvrdio uspjeh u sporu (60%)prema konačno postavljenom tužbenom zahtjevu i dosudio 60% troška.

U drugoj presudi sudac je nakon što je utvrdio trošak po prvotnom tužbenom zahtjevu (npr. 25.000,00 trošak) i povećanom tužbenom zahtjevu (npr. 35.000,00 kn trošak) utvrđivao koliki je uspjeh u sporu u odnosu na prvotni tuž. zahtjev (50%) i u odnosu na povišeni tuž. zahtjev (33%)i temeljem toga dosudio 50% troška koji je tužitelj imao do povišenja tuž. zahtjeva i 33% troška koji je imao nakon povišenja.

koji način je ispravan? :kavica:

pomagajte panika :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolegice ally 16, mislim da će ti ovaj link pomoći (vidi str. 11)

http://www.pravnadatoteka.hr/pdf/Troskovi%20postupka%20-%20parnicni%20troskovi.pdf

 

prema tome, mislim da je razlika prilikom smanjenja i povećanja tužbenog zahtjeva.

 

Naime, ako se smanji tužbeni zahtjev tada se trošak računa po konačno postavljenoj visini tužbenog zahtjeva tako da se uspjeh u sporu izračunava od ukupno izračunatog troška.

 

A kod povećanja tužbenog zahtjeva-rekla bih da je tvoj primjer dobro naveden, te da se računa uspjeh obzirom na trošak u vrijeme poduzimanja procesne radnje.

 

Ovako bih ja računala trošak....

 

Molim kolege za njihova mišljenja!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija