Jump to content

Invalidska mirovina


anchili

Preporučene objave

Postovani, molila bih vas savjet za svoju mamu.

 

Sa 28.10.2009. utvrdena joj je profesionalna nesposobnost za rad. Na bolovanju je bila do 1.6. i sada trenutno koristi godisnji koji je ostao od 2009. Na zahtjev za drugim poslom poslodavac je odgovorio da za nju ne postoji drugo radno mjesto (usmeno receno) i ne zele dati osobno uvjetovani otkaz. I nudili su joj da potpise sporazumni. Pravni savjetnik uputio ju je da trazi radnu knjizicu i odnese u Tvrtkovu kako bi tamo izracunali invalidsku mirovinu.Molila bih vas savjet - na koji nacin da ishoduje od poslodavca pismeno ocitovanje, treba li ona poslati zahtjev za novim radnim mjestom/otkazom ili to mora uciniti HZMO, u kojem roku to mora uciniti, sto je sa godisnjim od 2010g. (moze li traziti od poslodavca isplatu u novcu). Do sada je primala samo naknadu za bolovanje pa me zanima ima li pravo na retrogradnu isplatu nadoknade za invalidnost. Poslodavac joj je rekao da ima pravo na 8.000kn otpremnine u slucaju otkaza pa me zanima jel to u skladu sa zakonom obzirom da ima 35 godina radnog staza i prosjecna placa je 2.500kn. Svaki savjet bi bio od velike pomoci.

 

Hvala unaprijed na odgovoru i pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, kad liječničko povjerenstvo utvrdi profesionalnu nesposobnost za rad, bitno je i kako je nastala - zbog bolesti ili zbog profesionalne bolesti. To je jedno važno pitanje.

Drugo je pitanje da li je vaša mama tražila invalidsku mirovinu tijekom utvrđivanja radne sposobnosti u HZMO. Ako jest i ako je ostvarila pravo na nju, poslodavac joj jedino može otkazati ugovor o radu danom primitka pravomoćnog rješenja o invalidskoj mirovini. U tom slučaju ostvaruje pravo na otpremninu ugovorenu kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, nije jasno u kojoj djelatnosti vaša mama radi pa ne znam koji KU se na nju može odnositi.

Ako joj HZMO nije dodijelio invalidsku mirovinu, onda je drugi postupak - kad su utvrdili profesionalnu nesposobnost za rad o tome su joj dali neko rješenje - nisam sigurna da li ga po službenoj dužnosti dostavljaju i poslodavcu. To rješenje treba dostaviti ona sama ako nije HZMO i tražiti očitovanje od poslodavca ima li za nju radno mjesto primjereno njenoj preostaloj zdravstvenoj sposobnosti i on se o tome treba pismeno očitovati da nema, a ako ima, tada će joj ponuditi sklapanje ugovora o radu za neke druge poslove. U slučaju da za nju nema posla koji sad može raditi, poslodavcu jedino preostaje da joj dade osobno uvjetovani otkaz, uz pravo na otpremninu.

Po novom ZOR-u ima pravo na godišnji odmor u razmjernom dijelu ako radni odnos prestaje prije 1.srpnja ali iz gore navedenog vidljivo je da je moguće da joj i prije proteka ovog godišnjeg koji sad koristi prestane radni odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija