Jump to content

ostavinska rasprava


imported_žaba

Preporučene objave

Molila bih vas za kakav savjet jer vise nisam pametna od kud i kamo krenuti.

Prije 36 godina umro mi je otac i posto je nas 4 djece ostalo iza njega i svi smo bili maloljetni sva imovina je presla na mamu i sve je bilo ok do prosle godine kada je i ona umrla,tada se pojavljuju problemi.Naime odmah iza majcine smrti smo obavjesteni da je vec dignuta ostavinska rasprava na imovinu koja glasi na njeno ime a raspravu su podigli ocev brat i njegova rodjena sestra te jos neke sestre po ocevoj strani.Oni sad zahtjevaju neki svoj nuzni dio u toj svoj imovini pa me interesira od kud i da li imaju pravo na taj dio i da li je do sada trebala doci zastara jer se 36 godina niko nikad nije ni oko cega izjasnjavao i nista potrazivao.

Svaki savjet je dobro dosao jer sam momentalno u slijepoj ulici ,zahvaljujem svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali da li je ostavinski postupak okončan i da li u njemu sudjelujete.

 

Sud pokreće ostavinski postupak na temelju smrtovnice koju dostavlja matični ured u kojem je izvršen upis u knjigu umrlih, a u smrtovnici navodi nasljednike i poznatu imovinu umrloga prema najboljim saznanjima.

 

Međutim, matičari nisu odgovorni ako taj popis nije potpun; prvenstveno je zadatak nasljednika da se za to pobrinu. Matičarima u načelu nije problem pronaći podatke o potomcima umrlog ako su podaci u matičnim knjigama uredni. Međutim, ako to nisu iz bilo kojeg razloga (recimo, djeca su upisana u matične knjige u inozmesvtu), moguće je da ne dostave potpune i točne podatke. Isto vrijedi i ako rade nemarno, što ponekad i čine.

 

Ostavinsku raspravu može pokrenuti i nasljednik, a sud se oslanja na podatke koje daje nasljednik.

 

Dakle, ako su vaši rođaci pokrenuli postupak i sebe predstavili kao jedine nasljednike a vas zatajili, sud to neće istraživati.

 

Međutim, ako oni znaju za vas i svjesno su vas zatajili, čine kazneno djelo za što ih možete prijaviti.

 

Vi kao djeca ste jedini nasljednici prvog nasljednog reda i drugi rođaci nemaju nikakvo pravo na nasljedstvo.

 

Ako sudjelujete u ostavinskom postupku, možete tražiti da ih se iz postupka isključi budući da uopće ne ulaze među nasljednike, a ostavinski postupak nije javan. Oni mogu podići tužbu, ali je nemaju nikakvih izgleda dobiti.

 

Štoviše, srodnici pokojnog muža uopće ne mogu biti nasljednici nadživjele supruge, već to mogu biti samo njezini srodnici. Dakle, sud bi ih trebao odbiti čak i ako se ne umiješate.

 

Ako postupak još nije okončan, a vi u njemu ne sudjelujete, najžurnije obavijestite sud koji vodi postupak da ste nasljednici kao djeca ostavitelja i to dokažite dokumentima iz matičnih knjiga, pa će vas sud (odnosno javni bilježnik) tretirati kao stranke u postupku.

 

Ako je postupak okončan, onda detaljnjije navedite kada je okončan i što je odlučeno. Trebat ćete podići tužbu.

 

Budući da se radi o ostavini od prošle godine, nikakvih zastara za vas kao nasljednike još nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

navedeni postupak nije okoncan ali se pojavljuje problem jer oni u biti potrazuju imovinu koja je prije nekih x godina (neznam tocno koja ali prije bar nekih 40)presla sa pokojnog dede na mog oca a onda poslije njegove smrti na nasu majku.Sva nepokretna imovina i kuca je u posjedovanju (na posjedovnom listu vadjenom u opcini stoji da je ona vlasnik nad cijelim imetkom) majke bila punih 36 godina da bi oni sad dosli na ideju da potrazuju tkzv miraz kako su naveli u potrazivanju.Ja se ispricavam sto vam to nisam objasnila podobnije u prvom pitanju ali vjerujte neznam ni kako bih vam to sve prepricala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

treba izvaditi vlasnički list iz gruntovnice (općinski sud u mjestu gdje je nekretnina )

ko je upisan u gruntovnici u vlasničkom listu taj je vlasnik nekretnine.

ako je imovina na majci

njeni zakonski nasljednici mogu pokrenutu ostavinsku

to su samo djeca pošto je njen bračni partner preminuo ranije.

ako je neko pokrenuo ostavinsku a nije naveo zakonske nasljednike tada u nadležno Općinsko državno odvjetništvo podnijeti prijavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žaba je napisao:

navedeni postupak nije okoncan ali se pojavljuje problem jer oni u biti potrazuju imovinu koja je prije nekih x godina (neznam tocno koja ali prije bar nekih 40)presla sa pokojnog dede na mog oca a onda poslije njegove smrti na nasu majku.Sva nepokretna imovina i kuca je u posjedovanju (na posjedovnom listu vadjenom u opcini stoji da je ona vlasnik nad cijelim imetkom) majke bila punih 36 godina ...

 

Vlasnikom se smatra prvenstveno onaj koji je upisan u zemljišnoj knjizi. Ako je vaša majka upisana u posjedovnom listu u katastru, a nije u zemljišnim knjigama, to je njima moglo poslužiti da pokrenu postupak.

 

Oni ni po kojem osnovu nemaju pravo na nužni dio niti uopće mogu nasljeđivati a to što traže i ne može se potraživati u ostavinskom postupku. Oni su mogli pokrenuti ostavinski postupak za imovinu koja nije raspoređena u ostavinskom postupku (ili su je tako predstavili) jer za to imaju pravni interes, da bi onda od nasljednika nešto potraživali. Ali u takvo pokrenutom postupku ne mogu biti stranke.

 

Ali ovako možemo nagađati u beskonačnost, a korisno mišljenje nećete dobiti - ipak biste trebali to jasnije opisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija