Jump to content

darovnim ugovorom naslijedjeno od roditelja za zivota, ali...


Malena7

Preporučene objave

postovani,

 

stan je primljen darovnim ugovorom roditelja djetetu. roditelj i dijete su, hvala Bogu, zivi i zdravi.

ipak, postojanje sestre (dijete iz prvog braka), moze li doticna praviti komplikacije nakon smrti roditelja i traziti polovicu stana ili isplatu?

da li postoji mogucnost zastite tog stana kako polusestra ne bi mogla potrazivati nesto? ili je jedina mogucnost prodati taj stan i kupiti samostalno neki drugi stan od trece osobe jer u tom slucaju sestra nece moci potrazivati?

sada za zivota ne trazi, ali nismo sigurni sto bi se moglo dogoditi kasnije u zivotu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam tako dobila od oca kuću darovnim ugovorom, ali sam nakon tri godine od darovanja, vratila natrag ocu kuću opet darovnim ugovorom, na to se ne plaća porez za nekretninu jer smo u prvoj liniji(znači sa kćer na oca), pa smo nakon toga sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i to je sada sigurno. Nekretnina odmah prelazi na Vas i ne može se pobijati. To Vam je najsigurnija opcija, ali time preuzimate brigu o ocu, budući ste tim ugovorom vezani uzdržavati ga do njegove smrti, jer jedino otac može onda raskinuti ugovor ako misli da se o njemu ne brinete (zapravo je sve stvar dogovora između Vas i oca).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Aleksandra27 je napisao:

a nužni dio je 1/2 od stana koji vam je darovan.

Ispravak.

Nužni dio iznosi polovicu zakonskog nasljednog dijela.

Ako su to 2 nasljednika( 2 sestre), tada je nužni dio 1/4.

Ako su to 3 nasljednika (2 sestre i supruga pokojnog oca), tada je nužni dio 1/6.

Slažem se za dosmrtno uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru. u medjuvremenu sam cula od kolegice kako su ona i njeni roditelji (svi zivi i zdravi hvala Bogu) na sudu imali parnicu (kaze kao ostavinska za zivota) i roditelji su joj ustupili kucu. kaze da je tako bilo najsigurnije. E sada, s obzirom da sam ja u posjedu stana vec 2godine i iako sam u vlasnistvo stana dosla ugovorom o darovanju, a ne o uzdrzavanju, za svog roditelja ja sam uvijek tu. moj otac bi volio da me osigura sto se tog stana tice kako ne bi bilo neugodnih iskustava ( i da, imam 2 sestre, jedna iz prvog braka druga od istih nam oba roditelja :)). ovaj stan bi trebao mi biti uporiste u zlu netrebalo kao osiguranje i sigurnost jer cu na nasoj zemlji graditi sebi kucu za koju cu trebati financijski se dobro organizirati i sada nam je svima ( a posebno ocu) stalo da ne bude tezih iznenadjenja kada on ne bude tu da ih rjesava kako bi bilo onako kako je on za zivota odluci. zamislite da ja napravim kucu i racunam da imam taj stan, a onda dodje jedna ili obje seke i kazu e sada je dosta igranja, podijeli sa nama svoje igracke :)! malo se salim, ali nije bas da ce mi biti do sale ako se ostvari tatino pesimisticno prognoziranje :(.

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija