Jump to content

trebam savijet


mayyya

Preporučene objave

Poštovani!

 

Trebam pravni savijet ...

Naime ja sam medicinska sestra u radnom odnosu i htijela bi dati svoju licencu za rad ,da bi član familije otvorio kućnu njegu .Znači on bi to otvorio i zaposlio drugu med. sestru ,koja bi radila kućni njegu na terenu.Zanima me dali netko zna kako ide taj sam proces otvaranja i dali je to tako moguće,kome se sve treba obratiti.Živim na području Pule ,od svih mogućih ustanova gdje sam bila nitko mi nezna reći kome se trebam obratiti

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, to nije moguće, ne možete vi svojim imenom i stručnom spremom garantirati za posao koji obavlja treća osoba, pa još i kod drugog poslodavca. Mislim da vaš član obitelji otvara djelatnost na način sličan kao obrtnik koji nema potrebnu stručnu spremu i to tako da zaposli osobu koja uvjete ima, a to je ta druga medicinska sestra (u obrtu je to moguće, za zdravstvo nisam sigurna).

Što se tiče mjesta za informacije, djelatnosti koje se obavljaju osobnim radom registriraju se pri županijskim uredima za rad, pa pogledajte, sigurno imate za pulsko područje takav ured i tamo bi morali znati odgovore na vaša pitanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovanje!

Molim odgovor ili objašnjenje!

Moj sin ima privatno poduzeće i jedini je zaposleni u njemu. U sklopu poduzeća je i trgovina (maloprodaja) gdje radi.

Ja sam u invalidskoj mirovini i zanima me da li mu povremeno smijem pomagati radeći u dućanu!

Ako ne smijem, a ipak pomažem, zanimaju me sankcije, a ako smijem molim da mi objasnite na koji način je to moguće.

Isto se odnosi i na moju suprugu koja je u stalnom radnom odnosu!

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ugovor o djelu je rješenje za tvoje probleme. No na to će bez obzira na navode o rodbinskim vezama koje ni zakon o radu ni drugi zakoni koji uređuju ovu problematiku ne poznaju trebati platiti određena davanja, otprilike neško oko 50 % od ugovorenog brutto iznosa. Pa eto, obzirom da je sve ostalo u sferi pojma popularno zvano rada na crno podložnog brojnim i bolnim sankcijama toplo preporučam da se ove radno pravne situacije urede na način da ne bi ovaj gospodin jednog dana morao na plećima imati nekoliko nula (6) za platit zbog #pomaganja#.

 

btw kad spominjem ugovor o djelu onda na umu imam jakooooo dobro sročen ugovor o djelu obzirom na obrazloženje rješenja kojeg spominjete gore..........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno zahvaljujem na odgovoru!

Upravo zbog različitih tumačenja sam postavio ovo pitanje!

Naime,poznato mi je da se ugovor o djelu sklapa na određeno vrijeme i za određene poslove.

U ovom slučaju:

1.Nemoguće je odrediti vrijeme toga rada, jer se radi o periodima koje se ne može predvidjeti.

2.Radi se o povremenom radu za pultom, a ne o npr.farbanju,čiščenju ili lakiranju parketa.

3.U slučaju kad je u pitanju invalidska mirovina koja je dobivena zbog potpune nesposobnosti za rad, nekako mi nije logična mogućnost sklapanja ugovora o bilo kakvom radu(djelu).

I dalje moje pitanje ostaje, u nadi da ću saznati što treba sadržati taj "dobro sročen" ugovor. Isto tako mi se čini nevjerojatnim da dučan mora biti zatvoren kad njegov jedini uposlenik mora otiči kod doktora,na poštu,u banku ili u neku nabavu.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakoni ne moraju biti logični, ali se moraju poštivati. Ili ne moraju, ako imate volje i novca plaćati kazne.

Dakle, ako vaš sin ima d.O.o. njemu članovi obitelji ne mogu pomagati. Ova je mogućnost ostavljena samo obrtnicima. Državu uopće ne zanima koliko će razočaranih kupaca "poljubiti" vrata dok vaš sin ide obavljati administrativne poslove, ostaje činjenica da u njegovoj trgovini mogu raditi ljudi po ugovoru o radu na određeno, neodređeno, u punom ili nepunom radnom vremenu. Temeljne razlike ugovora o radu i ugovora o djelu su slijedeće: kod ugovora o djelu naručitelj naruči djelo, dogovori se rok i čeka se isporuka. Slikovit primjer ugovora o djelu je narudžba npr.umjetničke slike. Slikar radi u vrijeme koje sam određuje, sa svojim sredstvima rada i u potpunosti odgovara za stvoreno djelo. U slučaju kad netko (bilo tko, ne samo vi s invalidskim statusom) radi u trgovini vašeg sina nijedan od ova tri uvjeta nije zadovoljen. Mjesto rada određuje vaš sin - u njegovoj trgovini, vrijeme rada određuje isto on - radno vrijeme trgovine, sredstva rada su njegova - oprema i roba u trgovini i odgovornost prema kupcima u smislu zakona o zaštiti potrošača i prema državi u smislu poreznih i računovodstvenih propisa je također njegova kao člana uprave d.O.o. Kako god vješto vi sročili vaš ugovor o djelu, pametan kontrolor (porezni ili gospodarski inspektor) će vam odmah reći da se tu radi o prikrivenom radnom odnosu.

E sad vi morate odlučiti- hoćete li se držati propisa ili ćete preuzeti rizik da plaćate nemale kazne, ali ugovor o djelu nije forma koja je zakonita u vašem slučaju. Nisam se ni doticala vašeg statusa invalida u mirovini, može vam se dogoditi preispitivanje invaliditeta ako ste invalid zbog opće nesposobnosti za rad (čula sam za takve slučajeve).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija