Jump to content

Privremeni skrbnik


nwachi

Preporučene objave

Bok, jako mi je ovo bitno pa bih vas molio da odgovorite sto detaljnije...

 

dakle, imam 16 godina, dijete sam kojeg roditelj kod kojeg zivim fizicki i psihicki zluostavlja, posto zluostavljanje konstantno raste, odlucio sam uskoro pobjeci od kuce, e sad, nasao sam zenu koja je pristala skrbiti o meni do moje punoljetnosti, roditelji su mi razvedeni a otac ne zeli da zivim kod njega, nisam problematican te mislim da nebi trebalo biti problema... molio bih da mi sto detaljnije opisete najbolji postupak kojim cu pobjeci od zluostavljatelja... molim da napisete koje sve prepreke mogu biti te kako ih se rijesiti... nadam se da ce te mi pomoci sto bolje mozete jer ne zelim u dom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

msismano, bok !

 

Prvi korak koji jednostavno moraš napraviti je nazvati broj udruge Hrabri telefon 0800 0800 !

Taj telefon je besplatan . I ne ostavlja trag da si ga zvao . Nema traga na mjesečnom telefonskom računu . Znači , zovi sa fiksnog broja kad si sam kod kuće .

A sada ugooglaj : hrabritelefon .

Otvoriti će ti se početna stranicama sa uputama :pitaj Hrabrišu , pa Potraži pomoć , a onda ono najvažnije : klikni na Savjetodavna linija za zlostavljanu i zanemarenu djecu .

Pročitaj sve !

I zovi , dušo ODMAH ! Na tom broju rade stručni ljudi koji će ti dati sve potrebite savjete što ti je činiti .

Samo hrabrima pripada budućnost .

Budi hrabar i NAZOVI 0800 0800 ! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hej!! Glavu gore! ima rjesenja, ne brini!! :-)) Znam da ponekad izgleda da nema, ali ima....savjet iznad je odlican...

 

Dalje...ako se ponovi nasilje...postoji mogucnost, ali to ce morat biti tvoja odluka jer nije laka.

 

Nazoves policiju i prijavis dogadjaj odmah cim se desi. Pogotovo ako imas svjedoke ili ozljedu. Kada dodju, budi dosljedan i opisi sto se dogodilo...zakon o nasilju u obitelji se poceo ozbiljno primjenjivati. oca ce ti odmah privesti na saslusanje, vjerojatno i tebe da das izjavu. Govori istinu i drzi se cinjenica o dogadjaju. Budi spreman da ce tvoj otac ispricat kako je bio iprovociran jer si ti ovakav i onakav...ali..za nasilje nema opravdanja, pogotovo prema djetetu....

 

Otac po tome moze biti prekrsajno kaznjen novcano, ili mu se moze izreci mjera zabrane priblizavanja tebi i kuci na 100 metara na cijelom teritoriju hrvatske. Ako to prekrsi, kaznit ce ga sa 20 000 kn.

 

Oprez na jednu stvar....da bi ovo poduzeo, ne smijes lagat i izmisljat, niti radit stvari koje bi bilo kome izgledale sumnjivo da ti na temlju njih moze rusit kredibilitet...A u tim situacijama lako te ponese jer ces imat priliku vratit udarac..neka te to ne ponese...

 

sretno...nadam se da ti moj savjet nikad nece trebati.

 

Usput pitanje: di su deda, baka, stricevi itd...?

 

Ja nisam prvnik...obavezno se jos malo raspitaj koje su ti jos opcije!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok ms,

Tvoje pitanje mi je malo čudno ....

Kažeš da bi ta žena skrbila za tebe do tvoje punoljetnosti ....

Koji su njezini motivi ? Da li ta žena , bez financijske naknade želi brinuti za tebe ? Da li mi to možeš reći ?

 

Da li se školuješ ? Da li radiš ? Sto pitanja se tu postavlja !!

Ja bih na tvojem mjestu ipak išao ,može i sa tom ženom , do Centra za socijalnu skrb .I tamo možeš objasniti svoju tešku situaciju i pitati sve što te zanima .

Jer samo otići od majke ( koja je i tvoj skrbnik ) i preseliti se kod neke žene , mi ne izgleda baš najpametnije !?

Jer i to je bježanje od kuće .

Ako je točno sve što si ispričao u prvom postu , mislim na fizičko i psihičko zlostavljanje , a koliko vidim ali i razumijem iz tvojih riječi , kod kuće su ti prijetili i slanjem u dom ( čega se , normalno , bojiš ) , tvoje preseljenje k toj ženi , kao skrbniku , bi bilo razumljivo .

I nitko , dobronamjeran , to ne može spriječiti .

 

No , ponavljam i molim te , kao prvi korak : nazovi Hrabar telefon 0800 0800 !

Tamo možeš postaviti sva pitanja , pa i anonimno .

Bez da se predstaviš !!

Budi iskren kod razgovora sa djelatnikom Udruge Hrabri telefon. Jer samo tako ćeš moći biti siguran da sve što poduzimaš je za tvoju dobrobit .

Jer , 16 ti je godina tek :-)

Pa se javi . OK ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

msismano je napisao:

zena je mama od mog prijatelja

Morat će osigurati da ne ispadne:

KZ, Članak 210.

(1) Tko dijete ili maloljetnu osobu oduzme od roditelja, skrbnika, osobe ili ustanove kojoj je ona povjerena, protupravno zadrži ili nagovori da prijeđe k njemu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

I... kako god i što god bilo, trebat će vam i CZSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo plana, sutra ili prekosutra idemo kod odvjetnice da vidimo dali je iskopala nešto u zakonu, onda zovemo buduću skrbnicu, i svi zajedno idemo u CZSS te ćemo objasniti sve kakvo je stanje i koje su mogućnosti... Dakle, ne želim riskirati dom, ukoliko odvjetnica ne bude u stanju voditi ovaj slučaj ili dati savijet što da poduzmem, potražit ću boljeg odvjetnika (ijako je većina na godišnjem), uglavnom... prije nego što odem od kuće javit ću se CZSS te im sve reći... kad će se šta desiti, zašto i neka imaju evidenciju da nema nikakvih dokaza koje moji roditelji mogu eventualno iskoristiti protiv mene te me tako poslati u dom... ako netko ima neku bolju ideju, ili se stigne detaljnije raspitati bio bih jako zahvalan, jer ovi iz Hrabrog Telefona niti išta znaju niti žele reći bilo šta osim da odem u CZSS te njih pitam, navodno još nisu čuli za sličan slučaj...

 

Unaprijed hvala! I hvala svima na dosadašnjoj pomoći i potpori!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hej , momče !

Ti si još 10.7. u rubrici Ostala pravna pitanja ,sa temom Samostalan život ?!? tražio savjet o samostalnom životu. Čak si napisao " da sam se uspio osamostaliti " ali da tražiš neko odobrenje i postojanje zakona za samostalan život sa 16 godina .

U tom postu od 10.7. NISI spominjao zlostavljanje !!

Hajde dušo , reci nam ŠTO je istina ?

Na Hrabrom telefonu su te pravilno uputili , zar ne ?

I dobro pročitaj , a neka pročita i " majka mojeg prijatelja " što je napisala newbie . OK ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud može u izvanparničnom postupku oduzeti roditelju pravo da živi s djetetom i povjeriti ga drugoj osobi ili ustanovi, i to ako u većoj mjeri zanemaruje podizanje i odgoj djeteta (ne skrbi o prehrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovitom pohađanju škole, ne sprječava štetna druženja, zabranjene noćne izlaske, skitnju, krađe...).

U paketu nezaobilazno ide i određivanje redovitih susreta i druženja sa roditeljem.

Ide na prijedlog CZSSa ili djeteta i izriče se u trajanju do godine dana.

Uglavnom, CZSS će biti nezaobilazna destinacija.

Kao i ispitivanje svih okolnosti.

 

Ako dijete jednostavno ode, netko ga primi, nitko ne odreagira na to uopće, mogao bi nastati problem u svakoj sitnici za koju treba potpis roditelja ili roditelj osobno: od škole redom nadalje. Nije baš zgodno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali vi mislite da bi ja bez razloga otisao od roditelja, 9.7. je bio pocetak zluostavljanja, tad nisam imao svjedoke, pa sam pokusao bez prijave postici... ali ocito je prijava roditelja jedini nacin, zar mislite da ne bi obriso topic da mi je nesto drugo u cilju... a ne to da napokon sve prestane... bas vam hvala na direktnom napadu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija