Jump to content

radno pravo-veteran pomozi!!


MarioSB

Preporučene objave

primjer:

prošle godine 2 radnice su mi napravile manjak u iznosu oko 12000kn.kad sam ja to otkrio one su priznale da su uzimale novac i dogovorili smo se da taj manjak prebijemo sa njihovim godišnjim.one su na to pristale i ja sam ih ostavio da i dalje rade kod mene.ove godine su mi ponovno napravile manjak u puno vecem iznosu.pošto mi je protekao rok za izvanredni otkaz planiram im dati redovni otkaz zbog skrivljenog ponašanja.one su odmah nakon utvrdenog manjka otisle na bolovanje i sad su skoro 3mj na bolovanju.

No sada se one prijete da ce me tužiti što im nisam dao godišnji prošle godine, odnosno što sam im ga prebio s manjkom koji su napravile.Hoce da ih ostavim na poslu i oprostim manjak(kakav karakter).zanima me sljedeće:

1)da li one mene mogu tužiti zbog toga prebijanja manjka s godišnjim.od tada je prošlo točno godinu dana.one nisu podnjele nikakav prigovor protiv toga dogovora u roku 15 dana.

2)ako ih odlučim ostaviti na poslu i oprostim manjak(jer se bojim tužbe)kako da se osiguram da me ipak ne tuže zbog toga prebijanja??

3) i da li im mogu dati redovni otkaz zbog skrivljenog ponašanja dok su na bolovanju??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Postoji li napismeno taj "dogovor"?

Ovo zato jer bi vam koristilo u sudskom postupku.

No, naknadu štete zbog neiskorištenog godišnjeg odmora ćete morati platiti, jer takav prijeboj nije dopušten.

 

3. Zbog čega su na bolovanju? Nekakva ozljeda na radu ili nešto drugo?

 

2. Odgovor na ovo pitanje ovisi o odgovoru pod 3.

Ako je to sve istina što pišete, i ako na bolovanju nisu iz razloga zbog kojh im se ne smije dati otkaz, slobodno im uručite otkaz. Takve vam radnice ne trebaju.

 

Možda biste čak imali elemenata i za izvanredni otkaz. Razlog bi bio ucjena poslodavca time da im tu krađu mora oprostiti, jer će mu u suprotnosti nanijeti štetu po ugled i čast sudskim tužbama, što je, a imajući u vidu da ste im već jednom oprostili manjak (znači jednom ste pokazali ljudskost pa im niste dali otkaz niti ih kazneno prijavili) dovelo do gubitka povjerenja, jer ste sad opet utvrdili drugi manjak, pa im ovaj puta ne možete pružiti novu priliku, što je sve razlog zbog kojeg nastavak radnog odnosa nije moguć.

 

Na Vašem bih mjestu pozvao djelatnice na razgovor i predložio im sporazumni raskid ugovora o radu (jer ćete ih u suprotnom kazneno goniti). Ako ne pristanu, onda ih gonite kazneno.

 

Više informacija nakon što odgovorite detaljnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne nemamo napismeno taj dogovor.ma obično bolovanje, ništa im nije bilo na radu..ma pobjegle na bolovanje..zvao sam ih jednom da iznesu svoju obranu i one se nisu pojavile i o tome sam napravio zapisnik..u meduvremenu su se učlanile u sindikat..prije dva dana sam imao sastanak sa sindikalnim predstavnikom gdje je on zahtjevao da ih vratim na posao i oprostim manjak..u protivnom ce me tužiti zbog prebijanja godišnjeg i manjka..najizglednije je da cu ja njih izgleda ostaviti na poslu al neznam kako da se osiguram da me unatoc tome opet ne tuze zbog prebijanja jer u njihovu riječ a ni u riječ sindikalnog predstavnika ne vjerujem.I usput sindikalni predstavnik mi se prijeti medijima.

 

HVALA NA ODGOVORU!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš zapravo tri mogućnosti:

 

1. ostavit ih na poslu, oprostiti manjak i očekivati tužbu.

2. dati im otkaz, ti njih tužiti za manjak, podnijeti kaznenu prijavu protiv njih, te u svakom slučaju očekivati tužbu za nekorištenje godišnjeg odmora.

3. Platiti im naknadu štete za neiskorišteni godišnji odmor, slijedom čega će one u pisanom obliku potvrditi da više nemaju potraživanja prema tebi s te osnove, dati im otkaz, tužiti ih za manjak (i eventualno podnijeti kaznenu prijavu).

 

4. Vršenje prijeboja tvog potraživanja s osnova manjka s njihovim potraživanjem prema tebi s osnova naknade štete zbog neiskorištenog odmora ne bi bilo dopušteno (osim u slučaju kada bi one dale suglasnost na taj prijeboj).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa odgovori pod 3-4 su mi najprihvatljiviji...al ako idem na ovaj odgovor od flokija pod 4 kako da to napravim pismeno a da bude zakonito??da im ne ostavim nikakvu mogućnost da me tuze pred sudom, jer ponavljam, ne vjerujem im ništa.u 15 godina poslovanja ne da nisam izgubio spor sa radnikom nego nikad nisam ni bio na sudu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ova mogućnost pod 4 - prijeboj tvoje tražbine s njihovom - moguć je samo uz njihovu suglasnost. Ne smiješ to sam napraviti, jer je to nezakonito.

 

Rekao sam ti, ja bih ih na tvom mjestu pozvao i ponudio sporazumni raskid. Ako ne budu pristale, kaži da ćeš ih kazneno prijaviti zbog manjka te da ćeš pokrenuti građansku parnicu protiv njih zbog naknade štete, a da im ovako nudiš miran razlaz bez natezanja po sudovima.

 

Već si rekao da si spreman oprostiti im manjak, pa s asom u rukavu da od njih nećeš potraživati ni manjak da vrate, mislim da imaš velike šanse da se sporazumno raziđete.

 

Ako ipak dođe do suda, ne trebaš se ničeg bojati ako si u pravu.

 

I suci su normalni ljudi. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija