Jump to content

rad na minimalcu-utaja poreza


praksa

Preporučene objave

bok.

radim u firmi skoro 2 godine, na određeno vrijeme. produzuju mi ugovor svsk 3 mjeseca sve ovo vrijeme, s tim da potpisujem ugovor sa klauzulom u kojoj jamčim svojom cjelokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom da ukoliko dam otkaz prije isteka ugovora, dužna sam im isplatiti nekoliko desetaka tisuća kuna odstete za ulozenu edukaciju u mene koje nije ni bilo.

nadalje, prijavljena sam na minimalac, a sva provizija i cjelokupni ostvareni iznos prikazuju kroz putne troškove i troškove uredskog materijala.

ako se ne varam na taj način izbjegavaju placati porez, odnosno radi se o utaji poreza.

uzalud mi placa od 8000 kn kad sve ide u putne troškove i uredski materijal.

sto da radim???

imam li osnovu za prijavu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pristajete na nelegalnu isplatu plaće, niste bez grijeha i postali ste suučesnik u prijevari. Plaća se mora ugovoriti u bruto iznosu ugovorom o radu, doprinose na plaću plaća poslodavac, a doprinosi iz plaće (20%), porez i eventualni prirez odbijaju se od bruto iznosa i preostala svota ide na ruke ili na račun radnika. Putni troškovi su oni koji se pojavljuju u obavljanju posla i ne mogu biti zamjena za plaću. Iz vašeg posta vidim da ste potpisali skoro pa da ćete dati i vlastiti bubreg ili koji drugi organ ako poslodavcu bude trebao, što mi se čini da niste trebali, ali valjda vi znate bolje zašto ste to tako učinili. Kako kažete da vam se ugovori na određeno vrijeme produžuju svakih nekoliko mjeseci, pokušajte pri slijedećem ugovaranju postići bolje uvjete za sebe i istinit prikaz zarade, a ako se poslodavac ne složi - imate dva izbora: uzmi ili ostavi, jer ako ih nakon ovakvih događaja prijavljujete inspekciji, oni će vas pitati zašto ih niste prijavili nakon prve isplate plaće kroz putne naloge i uredski materijal.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija