Jump to content

Porez na mirovine


depresivac

Preporučene objave

Imam jedno iskustvo od prije tri godine.Ja sam tada imao mirovinu neto oko 5300 a moj kolega oko 6200.Usporedujuci zajednicke odreske za mirovinu iz banke,primjetio sam da njemu na njegovu svotu mirovine uzimaju manji porez i prirez nego na moju koja je manja.Pitavsi kako je to sad moguce on mi je rekao da je slucajno njegov predmet zavrsio kod neke njegove susjede koja radi tamo i ona mu je obracunala poreznu olaksicu od 30% koliko on ima invalidnosti(HRVI) na cjelokupni porez koji mu uzimaju na mirovini.Ja sam isao pitati u mirovinski za to i oni su mi rekli da moram samo otici u poreznu po PK karticu i predati u mirovinsko.To sam predao i dobio sam oko 100 kuna vecu mirovinu.Inace imam 20% invalidnosti trajno. Kakva su vasa iskustva po tom pitanju i dali vi svi koji ste u mirovini to koristite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav depra

točno je, koliki invaliditet imaš, za toliko ti se umanjuje porez, a samim time i prirez. Ja sam imao 20% privremeno, i sa tim rješenjem sam otišao u poreznu, gdje sam nakon nekog vremena dobio manji porez. Kad sam dobio 40% trajno, isto sam učinio i sada na mirovinu od 4774 kn, poreza i prireza imam oko 12 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja to onda nisam znao.Dobro da sam reagirao brzo pa nisam ni puno izgubio.Meni je sada bruto mirovina 5941,80 i od toga mi se uzima 211,37 kuna poreza i 19,02 kune prireza (Dugo Selo)tako da sada neto primam 5711,41. Usprkos sto imas 40% invalidnosti kolega mrgud50,cudi me kak imas tako malo poreza.12 kuna??? :misli::-? Kako ti kazes kolega ecwashere,bez veze razbijam glavu sa sicom,kak oni svaki dan izlijetaju sa nekim izjavama na jesen cu ostati bez cijele mirovine i svih vrazjih poreznih olaksica. :smijeh::misli::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega amen ako primas mirovinu pise ti na zadnjem odresku koliko ti uzimaju porez i prirez.Na tu svotu poreza i prireza kakva je da je imas pravo na olaksicu ovisno o stupnju invalidnosti.Ne radi se o nekoj velikoj lovi ako ostvaris tu olaksicu ali to je tvoje pravo.Svaka kuna dobro dode i ukoliko to nisi ostvario mozes se sutra raspitati u podrucnom uredu HZMO ili na besplatni telefonski broj 0800 63 63 63 sutra za vrijeme radnog vremena.Ukoliko to nisi ostvario mozes komotno pripremiti PK karticu koju dobijes u podrucnoj poreznoj upravi i na kojoj vec automatizmom pise da imas invaliditet na osnovu statusa HRVI i odnesi je u mirovinsko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo po mom primjeru se vidi da sam i ja saznao slucajno.Imam srece sto to nije bilo nakon dvije godine kako je tvoj slucaj grgure jer oni ne vrse refundaciju te stavke.Zalosno je da se neke stvari slucajnoscu doznaju.Kakva su sva priopcenja slale udruge svih ovih godina,mogli su i nesto slati sto je u direktnom interesu branitelja i njihovih prava.To bi i trebala biti duznost udruga.Manje politike i raznih hodocascenja a vise se fokusirati na zastitu i ostvarivanje prava branitelja.To im je duznost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

zkova je napisao:

...jedno je bilo do sad sigurno,svako rješenje HrVI,privremeno i trajno,trebalo je dostaviti u poreznu upravu radi olakšica ...ali sad po novom ,zbilja nisam informiran

 

,...molim upućene da me nadopune ili demantiraju kakva je sad "situejšen"-HVALA!

 

Molio bih odgovor na isto pitanje koje je postavio kolega zkova,ali do danas nije dobio odgovor.

 

Olakšicu nisam koristio.U mirovini sam od 2004.

Dali je prošla baba sa kolačima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKON O POREZU NA DOHODAK

(Redakcijski pročišćeni tekst, 'Narodne novine' br. 177/04, 73/08)

 

VII. POSEBNE OLAKŠICE, OSLOBOĐENJA I POTICAJI

1. Oslobođenja za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata i članove obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

Članak 53.

(1) Fizičke osobe kojima je po posebnom propisu rješenjem utvrđen status hrvatskoga ratnoga vojnog invalida iz Domovinskog rata, ne plaćaju porez na dohodak od nesamostalnog rada i mirovina razmjerno stupnju utvrđene invalidnosti.

 

IV. OSOBNI ODBITAK ILI NEOPOREZIVI DIO DOHOTKA

Članak 36.

(1) Rezidentima se ukupan iznos ostvarenog dohotka prema članku 5. ovoga Zakona, umanjuje za osnovni osobni odbitak u visini 1.800,00 kuna i to za svaki mjesec poreznog razdoblja za koji se utvrđuje porez. Rezidentima se kod ostvarene mirovine na temelju prijašnjih uplata obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje i na temelju prijašnjih uplata premija osiguranja za dokup dijela mirovine na teret poslodavca, priznaje osobni odbitak u visini ukupne mirovine ostvarene u poreznom razdoblju, najmanje 1.800,00 kuna, a najviše do 3.200,00 kuna mjesečno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija